„Farkas–Ratkó-díj” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lacika455 (vitalap | szerkesztései)
Lacika455 (vitalap | szerkesztései)
157. sor: 157. sor:
*2012: –
*2012: –
*2013: [[Fillár István (színművész, 1965)|Fillár István]] – Pesti Magyar Színház
*2013: [[Fillár István (színművész, 1965)|Fillár István]] – Pesti Magyar Színház
*2014: [[Szatory Dávid]] – Nemzeti Színház
*2014: [[Szatory Dávid]] – Nemzeti Színház<ref>https://www.facebook.com/nemzetiszinhaz?ref=ts&fref=ts</ref>


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2014. június 6., 18:44-kori változata

Farkas–Ratkó-díj
Szervezet nevePesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház
OrszágMagyarország Magyarország
SzékhelyBudapest
Alapítás éve1884
Díjátadók
Első díjátadó1884. április 6.

A Farkas–Ratkó-díj a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház két társulata között kiosztott elismerés. 1884-től 2000-ig, a régi Nemzeti Színház utolsó évadjáig, egy-egy kivételtől eltekintve minden évben kiadták a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján. 2000-től azonban, amikor a régi Nemzeti Színház a Pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a díj további sorsáról, így 2001–2004 között nem is adtak át ilyen díjat. 2005-ben a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház vezetői – Iglódi István és Jordán Tamás – kompromisszumos megoldása alapján alakult ki: a „vándorgyűrű” a két színház társulata váltakozva, titkosan szavaz, és ez után kerül kiadásra színészeik között. A jutalom a legendás vándorgyűrű másolata.

A díjat eleinte minden év április 6-án adták át, majd később – egészen a mai napig – az évadzáró társulati üléseken.

Története

Farkas István pécsi ügyvéd és felesége, Raskó Celesztin – Magyarországon elsőként – a színészi teljesítmény díjazására alapítványt tett. Az első díjátadó ünnepséget Farkas István halála után, 1884. április 6-án (Celesztin napján) tartották, a Nemzeti Színházban. Kezdetben – az alapítványtevő végakaratának megfelelően – hazafias érzelmű, a szabadságharc eszméit hűen képviselő színész vagy színésznő kapta az ösztöndíjat. Néhány év múlva a Nemzeti Színház társulata úgy határozott, hogy a legjobb alakítást nyújtó fiatal színész kapja a díjat, a társulati tagok titkos szavazása alapján. 1921-ben anyagi forrás hiányában a Farkas–Raskó-alapítvány megszűnt.

1923-ban a Nemzeti Színház ezüstgyűrűt csináltatott és ezentúl ez lett a Farkas–Raskó-díj jutalma. Kávási Klára, a Nemzeti Színház könyvtárának és archívumának vezetője derített fényt arra, hogy az 1928-ban kiadott Magyar színművészeti lexikon szócikkében Raskó Celesztin nevét tévedésből Ratkó Ilonának írták, s az elismerés elnevezése ekkor módosult tévesen Farkas–Ratkó-díjra.[1]

2001. szeptember 1-től a Hevesi Sándor téri Nemzeti Színház megszűnt, a társulat Pesti Magyar Színház néven folytatta munkáját, a díj további sorsáról viszont senki nem rendelkezett, így 2004-ig nem adták ki. 2005-től kezdve páratlan években a Nemzeti Színház társulatának tagjai, páros években a Pesti Magyar Színház tagjai döntenek titkos szavazással a legjobb alakítást nyújtó színész vagy színésznő díjazásáról.

Díjazottak

1884–2000

2005-től

Jegyzetek

  1. Farkas István. In Magyar színművészeti lexikon: A magyar színjátszás és drámairodalom enciklopédiája. Szerk. Schöpflin Aladár. I. kötet (Aágh Endre – Faust). Budapest: Az Országos Színészegyesület és Nyugdíjintézete. [1929]. 476. o.  
  2. https://www.facebook.com/nemzetiszinhaz?ref=ts&fref=ts

Források