„Szekeres Adrien” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Gabriela192 (vitalap | szerkesztései)
71. sor: 71. sor:
== Magánélet ==
== Magánélet ==


1998. augusztus 1-jén Szekeres Adrien feleségül ment [[Kiss Gábor (producer)|Kiss Gábor]] zeneszerzőhöz az [[Egri főszékesegyház|egri Bazilikában]]. A könnyűzenei élet élvonalában eltöltött hat év után 2002 őszén elvonult a nyilvánosság elől, majd 2003. április 12-én életet adott első gyermekének, Kiss Csillag Jázminnak. 2005. március 15-én világra hozta második kislányát, Kiss Emília Grétát.
1998. augusztus 1-jén Szekeres Adrien feleségül ment [[Kiss Gábor (producer)|Kiss Gábor]] zeneszerzőhöz az [[Egri főszékesegyház|egri Bazilikában]]. A könnyűzenei élet élvonalában eltöltött hat év után 2002 őszén elvonult a nyilvánosság elől, majd 2003. április 12-én életet adott első kislányának, Kiss Csillag Jázminnak. 2005. március 15-én világra hozta második kislányát, Kiss Emília Grétát.


== Diszkográfia ==
== Diszkográfia ==

A lap 2014. május 30., 12:26-kori változata

Szekeres Adrien
Életrajzi adatok
Születési névSzekeres Adrien
Született1973. október 6. (50 éves)
Eger
Pályafutás
MűfajokR&B, pop, pop/rock
Aktív évek1996-jelenleg
Kapcsolódó előadó(k)Hot Jazz Band (1995–1996),Tax Free (1996), Unisex (1996–2000), Csík Sándor (2001), Dobrády Ákos / TNT (2004–2005), Gáspár László (2006), Takács Nikolas (2009)
Hangszerének, vokál, zongora
Hangmezzoszoprán
Tevékenység
KiadókSony Music, Tom-Tom Records, Private Moon Records / EMI Music, jelenleg: Warner Music, Magneoton

Szekeres Adrien weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szekeres Adrien témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szekeres Adrien (Eger, 1973. október 6. –) EMeRTon-díjas magyar énekesnő, dalszerző. Énekhangja lírai mezzoszoprán, háromoktávos terjedelemmel.

Életpályája

Számos szavaló- és énekverseny győzteseként felvételt nyert az ország egyetlen irodalmi-drámai tagozatos gimnáziumába, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba. 1991-ben a gimnáziumot képviselve részt vett az Erkel Diák Ünnepeken. Magánének kategóriában 1. helyezett lett és neki ítélték a fesztivál nívódíját, valamint egy különdíjat is. Az érettségi vizsgái után 1992-ben elhagyta Szentest.

1992 őszén Budapesten Sík Olga növendéke lett. Az ezt követő néhány évben számos énekversenyen és fesztiválon mérettette meg magát, amiken jelentős sikereket ért el. Egy ilyen alkalommal fedezte fel Bényei Tamás, a Hot Jazz Band vezetője, aki 1995-ben meghívta állandó vendégnek zenekarába. 1996-ban a Magyar Rádió Zenei Osztálya eMeRTon díjjal jutalmazta. 1996-ban még a Tax Free énekesnőjeként is debütált.

Zenei karrier

Unisex

1997 elején egy jazz-zenészekből álló zenekarral funky zenét játszott, amikor egyik koncertjükön megismerkedett Erdélyi Lászlóval, az Unisex együttes frontemberével. Megismerkedésük után hamar lázas munkába kezdtek, az első közösen elkészített felvétel után a Sony Music azonnal szerződést ajánlott egy nagylemezre.

1997 júliusában jelent meg az Unisex első albuma Szekeres Adriennel Szebb holnap címmel. A lemezről 5 dalt tűztek műsorukra a különböző rádióállomások (Szebb holnap, Mindenre készen, Száguldj velem, Úgy szeress, Itt a nyár újra). Három dalhoz forgattak videoklipet.

Adrient még ebben az évben a közönség szavazatai alapján a Az év énekesnője díjjal jutalmazták. A formáció 1999-ben készítette el második albumát, a Csoda az élet címűt Kiss Gábor (Adrien férje) irányításával, segítségével. Az albumról 4 dal szerepelt a slágerlistákon (Hív a nagyvilág, Játssz velem, Csoda az élet, Jön 2000). Minden dalhoz készült videoklip.

1999-ben az együttes fellépett a budapesti Felvonulási téren rendezett Kapcsolat koncerten 200 ezer ember előtt. 2000 nyarán még egyszer felléptek a Kapcsolat koncerten és a Budai Parkszínpadon önálló esttel szórakoztatták a rajongóikat. 2000-ben Adrien úgy döntött, hogy nem folytatja a közös munkát Erdélyi Lászlóval.

Szólókarrier

Adrien 2001-ben kiadót váltott és megjelent (2001. október 26-án) első szólóalbuma Futok a szívem után címmel, már a Tom-Tom Recordssal. A kiadóval három dalt adtak ki kislemezen a rádiók számára (Futok a szívem után, Túl késő, Forróbb a nyárnál). Az albumról a " Futok a szívem után " dalhoz és a " Túl késő " dalhoz készült videoklip. A Futok a szívem után albumon megtalálható Szekeres Adrien és Csík Sándor duettje, a Nem tévedés című dal. Adrien ebben az időben a vezetéknevét nem nagyon használta. Adrien szólólemezét és a régi Unisex-dalokat is bemutatta a koncertjein, fellépésein és gyakorlatilag a Sziget fesztiválon is fellépett. Kilépett az Unisexből. A lemeze az Unisexből való menekülésre is utalt és eklektikus zenei stílust mutat a lemeze, többek között erre a lemezre három remix kerül fel, a Futok a szívem után dalhoz Sterbinszky és Tranzident mix is készül. Ezenkívül ebből a dalból készül egy Soft Dance Mix és a Szebb vagy mindennél dalból készült Soft Dance Mix. A lemez Adrien zeneiségének lírai oldalát hangsúlyozzák. Mivel a lemeze nem ért el sikert, ezért a zenei pályáját szüneteltette egy ideig és a családi életet választotta.

Férje, Kiss Gábor és szövegírótársa, Simon Attila megírta Adriennek a Híd a folyót című dalt, melyhez partnerként Dobrády Ákost kérték fel. A dal és a hozzá készült videoklip 2004 márciusában a slágerlisták élén debütált. Adrien és Ákos megnyerte a második helyezettnek járó Jakab Líra díjat. Adrien szólókarrierje 2004-ben indult el. Adrien ezenkívül Arany Európa Művész díj nyertese az előadó művészeti kategóriában. 2005 őszén (2005. szeptember 21-én) jelent meg második albuma Olthatatlanul címmel a Private Moon Records / EMI Music Hungary gondozásában. Adrien 11 vadonatúj dalt énekel albumán, valamint a Híd a folyót című slágert Dobrády Ákossal a T.N.T-ből. A művésznő mint szövegíró is megmutatkozik. Az albumon többféle stílusú dal is fellelhető, található rajta középtempójú rockzene, lírai dalok és big-bang-es dalok is.

Az album első kislemeze az Engedd hát című dal lett, melynek zenéjét Kiss Gábor, szövegét pedig ő maga írta. Az Olthatatlanul albumon szereplő Híd a folyót sláger megtalálható rajta és felkerült erre az albumra Adrien egyik kedvenc dala, az Indulnék is. A dalhoz készült videoklip, amit a Thália színházban rögzítettek illetve az "Engedd hát" dalból készült videoklip még az albumról. Mivel Adriennek Olthatatlanul lemeze is reklám hiányában elsikkadt és ismét nem lett értékelve a piacon és ismét nem lett sikere a lemezével, ezért Adrien úgy döntött, hogy lemezbemutatót tart. Adrien a Thália színházban lemezbemutató és egyben visszatérő koncertet tartott 20-tagú szimfonikus zenekarral (Fool Moon) és saját zenekarával.

2006. május 25-én a Thália Színházban került sor a Olthatatlanul lemezbemutató koncertre, melyen 20 tagú szimfonikus zenekar kísérte Adrient. Ezen az estén volt a premierje Nagy Tibor és Turczi István Kikötők című dalának is, melyet Adrien Gáspár Lacival énekelt és ami később hónapokon át szerepelt a rádiók játszási listáján előkelő helyen. A dal a rádióhallgatók szavazatai alapján a Danubius Rádió és a Juventus Rádióban is a 2006-os év dala lett.[forrás?]

Adrien még ebben az évben december 10-én ismét a Thália Színház színpadára lépett a májusihoz hasonlóan nagyzenekari kísérettel. Az Adventi Thália színházas koncertjén hagyományos és új karácsonyi dalokat énekelt, illetve a Futok a szívem után és az Olthatatlanul nagylemezek dalait. A koncerten sztárvendégek is felléptek, mint pl. Dobrády Ákos, Gáspár Laci, illetve Adrient a koncerten a májusihoz hasonlóan a Fool Moon nagyzenekar kísért.

2007 tavaszán a Magneoton kiadóval kötött lemezszerződést, és 2007. október 19-én megjelent harmadik albuma, az Olyan, mint Te, amely négy hét alatt aranylemez lett.[forrás?] Az album 2008 nyarán érte el a platinalemez minősítést.[forrás?] Az album első kislemeze, a címadó dal lett Adrien eddigi legsikeresebb száma. 2007-ben a legtöbbet játszott magyar dal a rádiókban és a Youtube-on is az egyik legnézettebb magyar videoklip, több mint 4 000 000 alkalommal nézték meg.[forrás?] Az Olyan, mint Te lemezen megtalálható a Piszkos tánc, továbbá a Thália színházban megtartott koncertről két dal került fel erre a lemezre. Az első dal egy feldolgozás, a Játssz még és a második dal a Kikötők duett Gáspár Lacival. A lemezről az Olyan, mint Te és a Piszkos tánc című dalokhoz készült videoklip. Az Olyan, mint Te dalhoz egy különleges és meghökkentő klip készül. A Piszkos tánc klipje a börtönben játszódik.

2007. november 18-án nagyszabású telt házas Olyan, mint Te lemezbemutató koncertet adott a Papp László Budapest Sportarénában 4000 ember előtt. A koncerten felléptek sztárvendégek is.

2008 elején benevezett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi nemzeti döntőjére Piszkos tánc című dalával az Olyan, mint Te albumról, ahol a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb produkciót nyújtotta,[forrás?] igaz, a szakmai zsűri és a közönség szavazata alapján Csézy képviselte Magyarországot. 2008. november 17-én kiadta ismét a Magneoton kiadónál A Szeretet ünnepén című karácsonyi albumot, amely többek között tradicionális, régi karácsonyi dalokat tartalmaz és természetesen saját, új dalokat is. A tradicionális dalokhoz tartozik pl.: Csendes éj, Mennyből az angyal, Kiskarácsony, Száncsengő, Ave Maria. Az új dalokhoz tartozik pl.: A Szeretet ünnepén (amelynek dalszövegét Adrien írta, és zenéjét férje szerezte), Angyalok szárnyán, Elhinném (Olyan, mint Te című albumon is megtalálható), Ma a föld ünnepel, Száncsengő csilingel, Szeretlek igazán. Az albumot az adventi turné alatt bemutatta.

2008 tavaszán Adrient Som Krisztiánnal együtt felkérték a Gát György és Uzsák János rendezésével készült Kis Vuk című animációs film főcímdalának eléneklésére. 2008-ban elindította adventi turnéját. A koncerteket különböző templomokban tartották.

2009-ben megjelent negyedik, Csak játék című albuma, melyen duettet énekelt Takács Nikolasszal, Köszönet mindenért címmel. Ebben az évben is folytatta adventi turnéját, amelyen minden koncerten vendége volt Takács Nikolas. Az albumról az Ölelj át című dalhoz készült videoklip. A lemezen vannak rockosabb hangvételű dalok is, mint például: Mi kell a nőnek ?, Szív szava. 2009-ben ismét folytatta adventi turnéját.

2010. november 12-én megjelent első DVD-je és egyben ötödik albuma Adventi koncert címmel. A felvétel 2009-ben a Rózsafüzér Királynéja templomban készült. A DVD elérte az aranylemez minősítést.[forrás?]

2010-ben is folytatta adventi turnéját. A Csak játék lemezről az Érzés a semmiből című dallal rukkolt elő, amely egy lírai dal. A lemezből sok példány fogyott el és közel van az aranylemez minősítéshez.[forrás?] Adrien régi dalait is felvették a rádiók az Olyan, mint Te című dal sikere óta.

2011-ben ismét 70 tagú nagyzenekari kísérlettel nagy koncertet tartott Budapesten a Művészetek palotájában és ebben az évben ezt a koncertet bemutatta még Debrecenben és Nyíregyházán, illetve Kaposváron. Még ebben az évben Wolf Katival, Roy-jal, Pély Barnával énekelt fel egy karácsonyi dalt Karácsonyi álom címmel. A dalhoz videoklip is készült. 2012-ben a Kodály Filharmonikusokkal, a Fool Moon zenekarral tart nagyszabású Ünnepi nagykoncertet a Budapest Sportarénában december 26-án este 8-órától. A koncerten elhangzanak Adrien legnépszerűbb, legismertebb dalai és nem maradnak ki az ünnepi dalok és illetve az operaáriai sem. A koncert sztárvendége Miklósa Erika lesz. A koncertet bemutatta Győrben is júliusban. 2013. szeptember 6-án pedig nagyszabású Négy évszak koncertet tart a Thália színházban. A showban közreműködik az April project. Egyedülálló élményre számíthatnak tehát azok a színházba és koncertre járók, akik jegyet váltanak Szekeres Adrien Négy évszak c. show-jának előadásaira a Thália Színházba. Első, évadnyitó előadás, egyben a Vidéki Színházak Fesztiváljának nyitóeseménye szeptember 6-án, utána repertoáron az évad további részében.

Magánélet

1998. augusztus 1-jén Szekeres Adrien feleségül ment Kiss Gábor zeneszerzőhöz az egri Bazilikában. A könnyűzenei élet élvonalában eltöltött hat év után 2002 őszén elvonult a nyilvánosság elől, majd 2003. április 12-én életet adott első kislányának, Kiss Csillag Jázminnak. 2005. március 15-én világra hozta második kislányát, Kiss Emília Grétát.

Diszkográfia

Unisex

Albumok

Szólóban

Albumok
Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
2001 Futok a szívem után -
2005 Olthatatlanul -
2007 Olyan, mint Te 1
  • Platinalemez
2008 A szeretet ünnepén 13
2009 Csak játék 5
2010 Adventi koncert 2
Kislemezek
  • 2000 – Futok a szívem után
  • 2001 - Túl késő
  • 2001 - Forróbb a nyárnál
  • 2004 – Híd a folyót (duett Dobrády Ákossal)
  • 2005 – Engedd hát...
  • 2006 - Kikötők (duett Gáspár Lacival)
  • 2007 - Olyan, mint Te
  • 2008 – Piszkos tánc
  • 2009 - Ölelj át
  • 2010 - Mi kell a nőnek?
  • 2011 - Érzés a semmiből
Videoklipek
  • Futok a szívem után - 2001
  • Túl késő - 2001
  • Engedd hát - 2005
  • Indulnék - 2006
  • Olyan, mint Te - 2007
  • Piszkos tánc - 2008
  • Ölelj át - 2009
Vendégszereplések
Slágerlistás dalok
Év Dal Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2001 Túl késő 7 Futok a szívem után
Éjjel néha félek 5
2004 Híd a folyót feat. Dobrády Ákos / TNT 1 2 2 1 154 Egyetlen szó, Olthatatlanul
2006 Kikötők feat. Gáspár László ? 5 6 Olyan, mint Te, És mégis forog a föld
2007 Olyan, mint Te 23 6 3 4 151 Olyan, mint Te
2008 Piszkos tánc 29
Vendégszereplések
Év Kislemez Legmagasabb helyezés Album
VIVA Chart MAHASZ Editors' Choice MAHASZ Rádiós Top 40 MAHASZ Dance Top 40 MAHASZ Single (track) Top 10 EURO 200
2004 Híd a folyót (TNT feat. Szekeres Adrien) 1 2 2 1 154 TNT: Best of, Egyetlen szó és Olthatatlanul
Összesítés
1. helyezett számok 1 1
Top 10-be került 1 3 3 4
Top 40-be bekerült 3 3 3 4

Elismerések és díjak

Források

Külső hivatkozások