„Spartacus: Vér és homok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Jaho10 (vitalap | szerkesztései)
hbo kieg.,fris.
Jaho10 (vitalap | szerkesztései)
kieg.
24. sor: 24. sor:




A Vér és homokban (1. évadban) a trák harcost foglyul ejtik, rabszolga sorba kényszerítik a rómaiak. Gladiátor iskolába kényszerítik, az aréna világába, ahol Spartacus az életéért, felszabadulásáért és a feleségével való újra találkozás reményében harcol. Ez után következett a hat részes [[Spartacus: Az aréna istenei]] előzménysorozat, ami a Batiatus-ház felemelkedésének történetét, vagyis a Spartacus érkezése előtti időszakot idézi fel. A harmadik ("2. évad") évad címe Spartacus: Vengeance (Bosszú), azt meséli el mi történt a gladiátoriskolából kitört felkelőkkel. A sorozatot gyártó Starz 2012 júniusában jelentette be, hogy a negyedik évad ("3. évad") lesz az utolsó a rabszolgából lett szabadságharcos történetéből. A záró szezon címe War of the Damned lett, mely az Elátkozottak háborúja magyar címet kapta, amely a lázadás terjedését, Spartacus új ellenfelét Crassust, és az elkerülhetetlen totális háborút ábrázolja.
A Vér és homokban (1. évadban) a trák harcost foglyul ejtik, rabszolga sorba kényszerítik a rómaiak. Gladiátor iskolába kényszerítik, az aréna világába, ahol Spartacus az életéért, felszabadulásáért és a feleségével való újra találkozás reményében harcol. Ez után következett a hat részes [[Spartacus: Az aréna istenei]] előzménysorozat ("0. évad"), ami a Batiatus-ház felemelkedésének történetét, vagyis a Spartacus érkezése előtti időszakot idézi fel. A harmadik ("2. évad") évad címe Spartacus: Vengeance (Bosszú), azt meséli el mi történt a gladiátoriskolából kitört felkelőkkel. A sorozatot gyártó Starz 2012 júniusában jelentette be, hogy a negyedik évad ("3. évad") lesz az utolsó a rabszolgából lett szabadságharcos történetéből. A záró szezon címe War of the Damned lett, mely az Elátkozottak háborúja magyar címet kapta, amely a lázadás terjedését, Spartacus új ellenfelét Crassust, és az elkerülhetetlen totális háborút ábrázolja.





A lap 2014. május 29., 15:03-kori változata

Spartacus: Vér és homok
(Spartacus: Blood and Sand)
Műfajakció, kaland, történelmi

AlkotóMiranda Kwok
Rendező
FőszereplőAndy Whitfield
Lucy Lawless
John Hannah
Manu Bennett

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Epizódok13 (egy évad)
Gyártás
Részenkénti játékidő50 perc
Sugárzás
Eredeti adóStarz
Eredeti sugárzás2010. január 22.2010. április 16.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Spartacus: Vér és homok (Spartacus: Blood and Sand) 2010-ben bemutatott történelmi akciófilm-sorozat, ami Spartacusról, a gladiátorról és a gladiátortársadalom életéről szól. A tévésorozat sajátos módon ötvözi a szexualitást és a véráztatta akciókat, a gonoszságot és hősiességet, ami megkülönbözteti hasonló társaitól. A sorozatot Magyarországon a HBO sugározta. [1] A filmsorozat más sorozat jellemzőit is magában hordozza: A Róma című sorozat történetvezetésére némileg hasonlít és a Russell Crowe-féle Gladiátor közt is található párhuzam. Mindezek mellett a 300 speciális feldolgozásmódjával, azaz a grafikus, képregényszerű látványvilágával párosul.


A Vér és homokban (1. évadban) a trák harcost foglyul ejtik, rabszolga sorba kényszerítik a rómaiak. Gladiátor iskolába kényszerítik, az aréna világába, ahol Spartacus az életéért, felszabadulásáért és a feleségével való újra találkozás reményében harcol. Ez után következett a hat részes Spartacus: Az aréna istenei előzménysorozat ("0. évad"), ami a Batiatus-ház felemelkedésének történetét, vagyis a Spartacus érkezése előtti időszakot idézi fel. A harmadik ("2. évad") évad címe Spartacus: Vengeance (Bosszú), azt meséli el mi történt a gladiátoriskolából kitört felkelőkkel. A sorozatot gyártó Starz 2012 júniusában jelentette be, hogy a negyedik évad ("3. évad") lesz az utolsó a rabszolgából lett szabadságharcos történetéből. A záró szezon címe War of the Damned lett, mely az Elátkozottak háborúja magyar címet kapta, amely a lázadás terjedését, Spartacus új ellenfelét Crassust, és az elkerülhetetlen totális háborút ábrázolja.


A tévésorozat megjelent könyv formában a Spartacus: Kardok és hamvak, és Spartacus - Morituri címmel. Amik mélyebb bepillantást kínálnak az aréna vérrel, szexualitással és intrikával teli könyörtelen, öldöklő világába.


Szereplők

Szereplő Színész Magyar hang
Spartacus Andy Whitfield Széles László
Lucretia Lucy Lawless Orosz Anna
Batiatus John Hannah Cseke Péter
Crixus Manu Bennett Haás Vander Péter
Doctore Peter Mensah Kálid Artúr
Ilithyia Viva Bianca Pálfi Kata
Claudius Glaber Craig Parker Viczián Ottó
Sura Erin Cummings Pálmai Anna
Ashur Nick Tarabay Kolovratnik Krisztián
Varro Jai Courtney Fenyő Iván
Naevia Lesley-Ann Brandt Pikali Gerda
Barca Antonio Te Maioha Csankó Zoltán
Solonius Craig Walsh-Wrightson Mihályi Győző
Mira Katrina Law Majsai-Nyilas Tünde
Aurelia Brooke Williams Ruttkay Laura

Epizódlista

# Eredeti / Magyar cím Eredeti / Magyar bemutató
01 The Red Serpent / A Vörös Kígyó 2010. január 22. / 2010. június 1.
A trák nép megelégeli a geták sorozatos támadásait. Róma kijelölt legátusa, Glaber szövetséget ajánl Trákiának, ha cserébe segítenek a Mithridatész elleni harcban. Ám a csata nem úgy alakul, ahogy azt eltervezték és Spartacus egy Capua felé tartó hajón ébred fel. A dezertálása miatt az arénába szánják, hogy a bajtársaival együtt az arénában hulljon el. Az arénában a túlélés a célja, hogy szeretett feleségét újra a karjaiban tarthassa.
02 Sacramentum Gladiatorum / Sacramentum Gladiatorum 2010. január 29. / 2010. június 8.
Az arénában való túlélése után Spartacus Quintus Batiatus ludusába kerül, aki gladiátorokat képez ki a Köztársaság és a közönség szórakoztatására. Spartacus megismeri a gladiátorok hierarchia rendszerét és megtanulja az alapvető mozdulatokat. A tréning után egy teszttel kell bizonyítania kell, hogy a gladiátorok között a helye. A teszt végén elmondja az esküt, hogy soha nem hoz szégyent a dominusára.
03 Legends / Legendák 2010. február 5. / 2010. június 15.
Spartacus barátra lel Varro személyében, aki beavatja azokba a legendákba , hogy Barca és Crixus hogyan lett ismert és híres gladiátorok. Crixus szemett vett Lucretia szolgájára, Naeviára. Batiatus és gladiátorai meghívást kaptak a Vulcanalia fesztiválra. Spartacus magára haragítja Gnaeust, hogy átvehesse a helyét a Crixus elleni harcban. A terve sikerül ám Crixus legyőzi, de Batiatus egy különös okból kifolyólag megkíméli az életét.
04 The Thing in the Pit / Az a dolog a bányákban 2010. február 12. / 2010. június 22.
A Vulcanalia fesztiválon mutatott veresége miatt Spartacus lekerül a bányákba. Batiatus pénzügyi nehézségekbe ütközik, amit rövid időn belül el akar intézni. Spartacus sorra nyeri meg a bányákban a harcot. Crixus szorosabbra fűzi a kapcsolatát Naeviával, holott a domina szeretője. Batiatust ismeretlen jelölésű szolgák támadják meg. Spartacus megmenti a dominusát, aki hálából újra engedi az arénában küzdeni.
05 Shadow Games / Árnyjátékok 2010. február 19. / 2010. június 29.
Batiatus elküldi Barcát és Ashurt, hogy derítsék ki, ki akarta a halálát. Calavius magisztrátus javaslatára gladiátor küzdelmeket folytatnak, hogy a sokáig tartó szárazság elmúljon. Batiatus két harcosa kapta a megtiszteltetést, hogy megküzdjenek Theokolésszel, aki Solonius szolgálatában áll. A doctore el is kezdi a gyakorlást Spartacusékkal, mivel ő jól ismeri az ellenség taktikáját. Batiatus végleg leszámol a gyilkossági kísérlet felelősével. A végső csata érdekes eseményekkel zárul.
06 Delicate Things / A gyengéd érzések 2010. február 26. / 2010. július 6.
Spartacus mostantól átvette a Capua bajnoka címet a Theokoles ellen aratott győzelmével. Barca örül, hogy sok pénzt nyert Ashurtól, mert az nyert, aki(k)re fogadott. Spartacus, szökési kísérleteiről mesél Varronak, aki mindig észhez téríti. Batiatus téves információk révén egy általa megbízott embernek veszi el az életét. Batiatus megtartotta a Spartacusnak tett ígéretét, bár nem abban a formában, amire számítani lehetett.
07 Great and Unfortunate Things / Nagyszerű és balszerencsés dolgok 2010. március 5. / 2010. július 13.
Spartacus eltemeti Surát. A doctore érdeklődni kezd Barca eltűnésének okáról. Crixus még a medicusnál gyengélkedik, ahol Naevia gyakran meglátogatja. Varro-t meglátogatja felesége, Aurelia és a fia. Batiatus őrjöng, mert elvesztette a legjobb retiariusát Spartacus keze által. Mercato, nagyapja iránti tisztelete jeléül felidézteti a nagyapja legnagyobb küzdelmét, amit a trákok ellen vívott. Spartacus kapja a megtiszteltetés, hogy eljátssza Marcus Minucius Rufust.
08 Mark of the Brotherhood / A Testvériség jele 2010. március 12. / 2010. július 20.
Batiatus új gladiátorokat vásárol, hogy Solonius ne tudjon versenyre kelni vele a tapasztalatlan gladiátoraival. Ilithyia kap egy saját gladiátort, aki neki szerez dicsőséget. Crixus csaknem teljesen felépült. Ashur esélyt kér, hogy újra bizonyíthassa, hogy még mindig tud harcolni. Crixus váratlan cselekedetet hajt végre Spartacussal kapcsolatban.
09 Whore / Szajha 2010. március 19. / 2010. július 27.
Licinia egy gladiátorral akar szeretkezni és Lucretia szolgálatait veszi igénybe. Crixus most már ereje teljében van. Ashur is újra küzdeni akar, de a dominus nem engedi. Ashur felajánlja a szolgálatait Soloniusnak. Spartacusnak egy gazdag római polgárral kell intim kapcsolatba lépnie. Érdekes és sajnálatos esemény történik a Batiatus-házban.
10 Party Favors / Ünnepi szívességek 2010. március 26. / 2010. augusztus 4.
Miután Lucretia becsapta Ilithyiát, megígérte, hogy segíteni fog nekik, hogy elnyerjék a férje támogatását. Batiatus szobrot csináltat Spartacus képmásával, ezzel tisztelegve előtte. Ma ünneplik Numerius férfivá válását. Ilithyia ajánlatot tesz Numeriusnak. Batiatus utasítja Spartacust, hogy hajtsa végre Numerius akaratát. Batiatus terve kudarcba fullad a politikát illetően.
11 Old Wounds / Régi sebek 2010. április 2. / 2010. augusztus 11.
Varro halála után Spartacus teljesen magába roskad. Batiatus bosszút áll a becsületén esett foltért. Crixus most lép újra az arénába a Theokoles elleni kudarc után. Spartacus megtudja a felesége halálának körülményeit. Crixus nagy küzdelemben legyőzi az ellenfelét. Batiatus és Ashur terve teljes sikert aratott.
12 Revelations / Kinyilatkoztatások 2010. április 9. / 2010. augusztus 18.
A tőrbecsalt Solonius az aréna homokján bizonyíthat Spartacus ellen. Ashur szolgálataiért cserébe Naeviát akarja. Glaber visszatér Capuába, hogy meghallgassa a Batiatus kérését. Glaber bemutatót kér Batiatustól, hogy milyen harcost faragott Spartacusból. Ashur leleplezi Crixus és Naevia kapcsolatát. Crixus megbüntetik az általa elkövetett bűnért. Glaber teljes mértékben biztosítja a támogatását.
13 Kill Them All / Megöljük mind 2010. április 16. / 2010. augusztus 25.
Batiatus bemutatót tart a római gazdagoknak. Batiatus fel akarja emelni a doctorét a lanistai posztra. Spartacus és Crixus véres küzdelmet folytat a közönség számára, de esküt tettek egymásnak. Oenomaus meg akarja büntetni Ashurt, a hazugságaiért. Crixus átáll Spartacus oldalára és az összes gladiátor fellázad a ludusban. Spartacus és Aurelia bosszút áll.

2. évad

# Eredeti / Magyar cím Eredeti / Magyar bemutató
01 Fugitivus / Szökevények ??? / ???
Spartacus és társai fellázadtak, és kitörtek Batiatus capuai gladiátoriskolából. A trák gladiátor ráeszmél, milyen nehéz feladat, hatalmas kihívás a lázadók vezetőjének lenni. Hamarosan hírét veszi, hogy egy római katonai egység érkezett Capuába a leverésükre. Vezetőjük Gaius Claudius Glaber, a férfi, aki miatt elveszítette a feleségét, a szabadságát, és arra kényszerítették, hogy az arénában nézzen farkasszemet a halállal. Spartacus súlyos döntés elé kerül: bosszulja meg személyes sérelmét, vagy álljon a szabadságra vágyó emberek élére.
02 A Place in This World / Hely a világban ??? / ???
A capuai gladiátorlázadás híre rettegésben tartja a Capua környékén élő római gazdagokat. A trák gladiátor, Spartacus vezetésével fölszabadítják az egyik villát. A rabszolgák azonban gyanakodva szemlélik a felkelőket. Nem mernek csatlakozni hozzájuk, mert félnek a rómaiak bosszújától. A gladiátorok között ellentét bontakozik ki. Spartacus hiába próbálja összetartani az embereit. A vita végeztével Oenomaus úgy dönt, hogy a saját feje után megy. Ilithya tiltakozása ellenére Claudius Glaber védelmébe veszi Lucretia jóslatait.
03 The Greater Good / A többség java ??? / ???
Naevia sorsának híre eljut a lázadókhoz. Spartacus nehéz helyzetbe kerül. El kell döntenie, hogy megéri-e sok ember sorsát kockára tenni egyetlen élet megmentéséért? A gladiátorok közel vannak ahhoz, hogy kisebb csapatokra bomoljanak. Spartacus megpróbál közvetíteni közöttük. A trák harcos jól tudja, hogy semmi esélyük, ha szétválnak az útjaik, a római egységek egyenként levadásszák őket. Közben Lucretia némi információért cserébe elárulja a titkot, amit régóta őriz. Spartacusék végül elindulnak kiszabadítani Naeviát, de elárulják őket, és csapdába esnek.
04 Empty Hands / Üres kézzel ??? / ???
Árulás következtében a rómaiak tőrbe csalták a lázadókat. Miközben Spartacus megpróbál a túlélőkkel a biztonságot jelentő erdőbe jutni, Crixus visszafordul, hogy megmentse szerelmét. A kimerült, egyre fogyatkozó csapat a Vezúvhoz tart, hogy találkozzanak Agronékkal. Spartacus a hátán viszi a sebesült társát, amikor váratlan segítség érkezik. Claudius Glaber ünnepséget rendez a meghívott előkelőségeknek a Batiatus-házban, melyben Crixusnak és a többi elfogott gladiátornak szánja a főszerepet. Közben Crixus újra találkozik Oenomausszal.
05 Libertus / Szabadság ??? / ???
Lucretia megkegyelmezett a volt szeretőjének, így Crixus helyett másik gladiátorra várt a kínhalál. Crixus és társai megdöbbenve látják, hogy Gannicus visszatért az arénába, ahol immár szabad akaratából, pénzért harcol egykori harcostársaival. A segítségnek hála, Spartacusék kissé fellélegezhetnek. A trák harcoshoz is eljutnak a Batiatus-házban tervezett viadalról szóló hírek. Spartacus elhatározza, hogy megpróbálja kiszabadítani Crixust. Akcióját azonban veszélybe sodorja egy gladiátor. Ilithya mesterkedése veszélyezteti a Claudius Glaberrel való házasságát.
06 Chosen Path / A választott út ??? / ???
Spartacus és társai lecsapnak Capuára, porig égetik az arénát. A jövő azonban bizonytalan, ellentét osztja meg soraikat. Miközben Gannicus rendezni akarja a kapcsolatát Oenomausszal, összetűzésbe keveredik Spartacusszal. A trák harcos már előre tekint. Arra ösztönzi az embereket, hogy keményen edzenek, és készüljenek fel a rómaiak elleni összecsapásra. Lucretia és Ilythia újra közel kerülnek egymáshoz. Ashur sikeresen bevágódik az új gazdájánál. Claudius Glaber erőt gyűjt a lázadókkal való küzdelemre, a csapatait újoncokkal töltik fel.
07 Sacramentum / Szentség ??? / ???
Spartacus jól tudja, hogyha nem sikerül erősíteni a felkelők harcerejét, akkor esélyük sincs a jól képzett római légiósokkal szemben. Ennek érdekében a trák olyan harcosokat szabadít ki, akik a rómaiak külhoni háborúi során estek fogságba, majd kerültek rabszolgasorsra. Ez a lépés azonban sok veszélyt is rejt magában. Szerencsére a három tapasztalt gladiátor, Spartacus, Crixus és Oenomaus határozott fellépése megakadályozza, hogy elfajuljon a lázadók közti nézeteltérés. Lucretiának sikerül besoroznia a római katonák közé férje egykori gladiátorát.
08 Balance / Egyensúly ??? / ???
A felkelők foglyul ejtenek egy fontos római személyiséget. Spartacus és Claudius Glaber végre farkasszemet néz egymással. A trák harcos így lehetőséget kap, hogy végre beteljesítse bosszúját, és leszámoljon a gőgős ellenségével. Vagy talán, ha kellő önmérsékletet tanúsít, akkor még nagyobb hasznot tud húzni ebből a helyzetből? A megoldás váratlan és meglepő. Lucretia folytatja az áskálódást Claudius Glaber ellen, sőt, immár Ashurt is célba veszi. Úgy tűnik, hogy annyi intrika után eléri a célját. Crixus és Naevia sorsa újra összefonódik.
09 Monsters / Szörnyetegek ??? / ???
A felkelőknek nem erőssége a fegyelem. Az őrség hanyagsága akár a pusztulásukat is jelentheti. Spartacusnak megint minden vezetői képességére szükség van, hogy elsimítsa az ellentéteket. Gaius és Seppia együttlétét megzavarja a férfi halottnak hitt felesége felbukkanása. Lucretia meg akar szabadulni minden olyan embertől, aki a tervét veszélyezteti. A felkelők összecsapnak a rómaiakkal. Az elkeseredett küzdelemben a túlerőben lévő, jól képzett légiósok kerekednek fölül. Spartacusnak és társainak csak nehezen sikerül elmenekülniük, Oenomaus is megsebesül.
10 Wrath of the Gods / Az istenek haragja ??? / ???
Az elvesztett összecsapás után Spartacus és társai a Vezúv oldalában találnak menedéket. A trák harcos megpróbálja összeszedni a szétzilált csapatát, mielőtt a rómaiak végleg térdre kényszerítenék őket. A felkelők helyzetét nehezíti, hogy fogytán vannak a készleteik, egyre kevesebb az étel és az ivóvíz. Mindez a lázadás veszélyét hordozza magában. Spartacusnak vissza kell adnia az emberek hitét, mielőtt egy végső csatában szembenéznének Claudius Glaber seregével. Spartacus tudja, hogy egyiküknek meg kell halnia.

Külső hivatkozások

Források