„Középfölde históriája” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Landowal (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „A '''Középfölde históriája''' (eredetileg ''The History of Middle-earth'') egy 12 kötetes könyvsorozat, melyet Christopher Tolkien állított össze J. R.…”
(Nincs különbség)

A lap 2014. május 17., 14:27-kori változata

A Középfölde históriája (eredetileg The History of Middle-earth) egy 12 kötetes könyvsorozat, melyet Christopher Tolkien állított össze apja munkái alapján. A sorozat bemutatja Tolkien mitológiájának fejlődését, változásait a kezdeti koncepción (Anglia mitológiája) keresztül A szilmarilok, A hobbit illetve A Gyűrűk Ura megalkotásáig.

Tartalma

A könyvek egy része egy, már korábban megjelent mű egyik kezdeti (sok esetben alternatív és eltérő) változatából áll, míg néhányuk teljesen új, kiadatlan történeteket tartalmaz. Az első öt kötet A szilmarilok korábbi változataiból és az egyéb, hozzá kapcsolódó szövegrészekből áll. A hatodiktól a kilencedikig A Gyűrűk Ura fejlődését beszéli el, míg a tizedik és tizenegyedik könyv visszatér A Szilmarilok anyagához. A tizenkettedik A Gyűrűk Ura függelékeinek létrejöttét és a Tolkien utolsó éveiből származó írásokat foglalja magába. Létezik egy utolsó, 13. kötet is, ami a sorozat név- és tárgymutatóját tartalmazza. Ezt kiegészítésképp adták ki 6 évvel a sorozat befejezése után.

Kötetei

A könyvek közül csak az első kettő jelent meg magyar nyelven, 1996-ban. Az alábbi listában zárójelben a könyvek eredeti címe és kiadási dátuma szerepel.

  1. Az elveszett mesék könyve I (The Book of Lost Tales 1 - 1983)
  2. Az elveszett mesék könyve II (The Book of Lost Tales 2 - 1984)
  3. Beleriand regéi (The Lays of Beleriand - 1985)
  4. Középfölde formálása (The Shaping of Middle-earth - 1986)
  5. Az elveszett út és egyéb írások (The Lost Road and Other Writings - 1987)
  6. Az Árny visszatérte (The Return of the Shadow - 1988)
  7. Vasudvard árulása (The Treason of Isengard - 1989)
  8. A Gyűrűháború (The War of the Ring - 1990)
  9. Sauron bukása (Sauron Defeated - 1992)
  10. Morgoth gyűrűje (Morgoth's Ring - 1993)
  11. Az Ékkövek Háborúja (The War of the Jewels - 1994)
  12. Középfölde népei (The Peoples of Middel-earth - 1996)
  13. Középfölde históriája: Index (The History of Middle-earth: Index - 2002)

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The History of Middle-earth című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek

Középfölde