„Vita:Rubik-kocka” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hason Ló 9 évvel ezelőtt a(z) Konfúzió témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Hason Ló (vita) szerkesztéséről Wikizoli szerkesztésére
Hason Ló (vitalap | szerkesztései)
40. sor: 40. sor:


[[WP:SZB|Szerkessz bátran!]] --[[Szerkesztő:Karmela|''Karmela'']]&nbsp;[[Szerkesztővita:Karmela|<small><u>posta</u></small>]] 2013. május 14., 23:13 (CEST)
[[WP:SZB|Szerkessz bátran!]] --[[Szerkesztő:Karmela|''Karmela'']]&nbsp;[[Szerkesztővita:Karmela|<small><u>posta</u></small>]] 2013. május 14., 23:13 (CEST)

Már nem aktuális, átszerkesztettem. [[Szerkesztő:Hason Ló|Hason Ló]] <sup>[[Szerkesztővita:Hason Ló|vita]]</sup> 2014. május 8., 21:52 (CEST)


== bűvös kocka nem Bűvös kocka ==
== bűvös kocka nem Bűvös kocka ==

A lap 2014. május 8., 21:52-kori változata

Alaki hibajavítás

Néhány nyelvi hibát javítottam, a tartalom lényegi érintése nélkül. Tisztelet a cikk szerzőjének, és köszönet az izgalmas cikkért.

Többnyire ilyen jellegűek voltak a hibák:

  • Dátumok helyesírása (hónap kis kezdőbetű, dátum után pont)
  • Vesszőhibák (tagmondatok határai, stb.)
  • Országnevek -i toldalékkal, vagy más módon melléknévként, nagy kezdőbetűvel.

Az "élelem" szót ("a kocka élén lévő elem" értelemben) önkényesen írtam át "él-elem"-re, mert bár helyes volt nyelvileg az eredeti változatban is, kissé értelemzavaró az alaki egyezés az "élelmiszer" jelentésű "élelem" szóval. Mivel ez nem volt valódi hiba, megértem, ha valaki visszajavítja. Köszönöm a figyelmet :)

BlueBunny vita 2008. július 13., 19:32 (CEST)Válasz

Lektorálás

A cikkben számos nem lexikonba illő megfogalmazás található, például:

  1. bemutatja a kockát, ami a kutyának se kell. (Mivel egy több száz játékot tartalmazó szekrény egyik polcán „porosodik”.)
  2. meg is kapja az engedélyt, mondván: úgyis mindegy.
  3. Hogy hogyan az jó kérdés… Talán túl sok megrendelés lesz vagy mi?

--Trevor vita 2011. április 25., 11:46 (CEST)Válasz

Konfúzió

A kocka rendezése mint csoportelméleti probléma rész onnantól kezdve, hogy: "Találhatóak azonban olyan forgatások, amelyek csak éleket mozgatnak, és olyanok is, amelyek csak sarkokat" odáig, hogy "A kockaforgató bajnokok olyan kombinációkat tartanak fejben, amelyek egyszerre több élet és/vagy sarkot mozgatnak az általuk kívánt pozícióba, s így nagyobb összpontosítás árán fel tudják gyorsítani a rendezés folyamatát." meglehetősen zavaros, jórészt értelmetlen. Szívem szerint törölném, ahogy van. Az ábrák és az alatta levő szöveg azt tippelném, hogy egy valamikor létező kirakási módszer maradványa.

Az utána következő Isten számáról szóló résznél ki kellene hangsúlyozni, hogy a 20 nem a fent említett csoportelméleti {f,a,b,j,e,h} forgatásokra érvényes, hanem az ún. Half Turn Metric szerint van számolva, ahol f2 és egyéb dupla forgatások is 1 forgatásnak számítanak.

Hason Ló üzenőlapja  2013. május 14., 20:14‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szerkessz bátran! --Karmela posta 2013. május 14., 23:13 (CEST)Válasz

Már nem aktuális, átszerkesztettem. Hason Ló vita 2014. május 8., 21:52 (CEST)Válasz

bűvös kocka nem Bűvös kocka

Az értelmező szótár szerint kis b-vel írandó. Megpróbáltam kijavítani, de lehet, hogy nem sikerült minden előfordulását. Wikizoli vita 2014. május 2., 20:33 (CEST)Válasz