„Johann Schreck” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
7. sor: 7. sor:
=== Kínai misszió ===
=== Kínai misszió ===


Nicoló Longobardo Pekingben élő jezsuita többszöri szorgalmazása miatt, - hogy tudósok menjenek Kínába, - az európai jezsuita központ összeállított egy tudós missziót, és a csoporttal együtt ő is 1608 április 17-én elhajózik Lisszabonból Kínába. 1619 július 22-én érkeznek Makaóba. Ott kellett maradnia két évig a kínai üldözések miatt. Ezután csatlakozott Nicoló Longobardhoz és útitársával együtt elkezdték fordítani kínai nyelvre azokat a könyveket, amelyeket Európából hoztak. Whang Zheng volt az akinek diktált, ő készítette a kínai feljegyzéseket. 1629 szeptember 1-én a kínai császár elrendelte a kínai Ming naptár megreformálását. Túlterheltsége miatt tanárához fordul Galileihez, de ő egyik megkeresésére sem válaszol. Ezután megkérte az ingolstadti jezsuiták járjanak el Johannes Keplernél, és ő készségesen megírta a szükséges utasításokat, sőt két nyomtatott kötetet is küldött a Rudolf táblázatból. Schreck már nem tudta befejezni halála miatt, így azt Johann Adam Schall von Bell folytatta, és fejezte be.
[[Nicolò Longobardo]] Pekingben élő jezsuita többszöri szorgalmazása miatt, - hogy tudósok menjenek Kínába, - az európai jezsuita központ összeállított egy tudós missziót, és a csoporttal együtt ő is 1608 április 17-én elhajózik Lisszabonból Kínába. 1619 július 22-én érkeznek Makaóba. Ott kellett maradnia két évig a kínai üldözések miatt. Ezután csatlakozott Nicolò Longobardhoz és útitársával együtt elkezdték fordítani kínai nyelvre azokat a könyveket, amelyeket Európából hoztak. Whang Zheng volt az akinek diktált, ő készítette a kínai feljegyzéseket. 1629 szeptember 1-én a kínai császár elrendelte a kínai Ming naptár megreformálását. Túlterheltsége miatt tanárához fordul Galileihez, de ő egyik megkeresésére sem válaszol. Ezután megkérte az ingolstadti jezsuiták járjanak el Johannes Keplernél, és ő készségesen megírta a szükséges utasításokat, sőt két nyomtatott kötetet is küldött a Rudolf táblázatból. Schreck már nem tudta befejezni halála miatt, így azt [[Johann Adam Schall von Bell]] folytatta, és fejezte be.



== Forrás ==
== Forrás ==

A lap 2014. április 27., 20:37-kori változata

Johann Schreck, latin: Terrentius Constantiensis (1576, Bingen, Baden-Württemberg, vagy Constance - 1630 május 11, Peking), német jezsuita polihisztor és misszionárius Kínában.

Élete

1590-ben kezdi tanulmányát a freiburgi művészeti fakultánson, majd orvostudományt hallgat és közben megtanulja a latint, görög és káld nyelveket, és jogban és a tudományokban is jártas lett. 1600-ban munkatársa lesz Francois Vi'eténak Párizsban, majd a mester halála után 1603-ban tanítványa lesz Galileo Galileinek Pádovában. 1611 november 1-én lépett be a Jézus Társaságába, ami után a latin nyelvű navét használja.

Kínai misszió

Nicolò Longobardo Pekingben élő jezsuita többszöri szorgalmazása miatt, - hogy tudósok menjenek Kínába, - az európai jezsuita központ összeállított egy tudós missziót, és a csoporttal együtt ő is 1608 április 17-én elhajózik Lisszabonból Kínába. 1619 július 22-én érkeznek Makaóba. Ott kellett maradnia két évig a kínai üldözések miatt. Ezután csatlakozott Nicolò Longobardhoz és útitársával együtt elkezdték fordítani kínai nyelvre azokat a könyveket, amelyeket Európából hoztak. Whang Zheng volt az akinek diktált, ő készítette a kínai feljegyzéseket. 1629 szeptember 1-én a kínai császár elrendelte a kínai Ming naptár megreformálását. Túlterheltsége miatt tanárához fordul Galileihez, de ő egyik megkeresésére sem válaszol. Ezután megkérte az ingolstadti jezsuiták járjanak el Johannes Keplernél, és ő készségesen megírta a szükséges utasításokat, sőt két nyomtatott kötetet is küldött a Rudolf táblázatból. Schreck már nem tudta befejezni halála miatt, így azt Johann Adam Schall von Bell folytatta, és fejezte be.

Forrás