„Aranytemplom (India)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ép.
4. sor: 4. sor:
==Építése, fejlődése==
==Építése, fejlődése==


A tavat, amelynek szigetén fekszik, Rám Dász (1534–1581), a negyedik szikh guru bővítette ki, ő nevezte el Amrita-tónak, azaz Nektár-tónak. A tó körül felépült város, Amritszár is a tóról kapta a nevét. Az őt követő ötödik guru, [[Ardzsan Dév]] (1563–1606) 1574-ben lerakta az építmény alapjait a tó közepén. Többször sor került az épület bővítésére, átépítésére, ez utóbbit a sorozatos támadások során elszenvedett károk tették szükségessé. A 18. században a betörő perzsa [[Nádir perzsa sah|Nádir sah]] fosztotta ki, később [[Massza Rangar]] a [[Mogul Birodalom|mogulok]] szövetségese, majd az Ahmad sah Abdali vezette afgán hordák rombolták le.
A tavat, amelynek szigetén fekszik, Rám Dász (1534–1581), a negyedik szikh guru bővítette ki, ő nevezte el Amrita-tónak, azaz Nektár-tónak. A tó körül felépült város, Amritszár is a tóról kapta a nevét. Az őt követő ötödik guru, [[Ardzsan Dév]] (1563–1606) 1574-ben lerakta az építmény alapjait a tó közepén. Többször sor került az épület bővítésére, átépítésére, ez utóbbit a sorozatos támadások során elszenvedett károk tették szükségessé. A 18. században a betörő perzsa [[Nádir perzsa sah|Nádir sah]], később [[Massza Rangar]] a [[Mogul Birodalom|mogulok]] szövetségese, majd az Ahmed Sah Abdali vezette afgán hordák fosztották ki.

A Szikhek legendás királya, Randzsit Szing a templomot kibővíttette, falait megerősíttette és erős őrséggel látta el.


==Jegyzetek==
==Jegyzetek==

A lap 2014. március 7., 21:08-kori változata

A Harmandír Szahib (gumurkhi: ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ, az Isteni templom), vagy Darbar Szahib (gumurkhi: ਦਰਬਾਰ ਸਾਹਿਬ, IPA: dəɾbɑɾ sɑhɪb, az Úr udvara) közismert nevén az Aranytemplom a szikh vallás központi temploma (szikh gurdvara, „átjáró”) az India Pandzsáb államában fekvő Amritszárban. Az ötödik szikh guru, Ardzsan Dév építtette a 16. század végén. Az 1604-ben, amikor Guru Ardzsun összeállította a vallás szent könyvét, az Ádi Granthot, eredeti példányát ebbe a templomba helyezte el. Márványlépcsőkkel körülvett tó („Amrita”, azaz nektár tó) közepén áll. Népszerű elnevezését a felületét borító arannyal bevont bronzlemezekről kapta. A templomot többször lerombolták, majd újjáépítették. Legutóbb 1984-ben került a figyelem központjába, amikor az indiai hadsereg szikh terroristák elleni akciójában megrohamozta az épületet.

Építése, fejlődése

A tavat, amelynek szigetén fekszik, Rám Dász (1534–1581), a negyedik szikh guru bővítette ki, ő nevezte el Amrita-tónak, azaz Nektár-tónak. A tó körül felépült város, Amritszár is a tóról kapta a nevét. Az őt követő ötödik guru, Ardzsan Dév (1563–1606) 1574-ben lerakta az építmény alapjait a tó közepén. Többször sor került az épület bővítésére, átépítésére, ez utóbbit a sorozatos támadások során elszenvedett károk tették szükségessé. A 18. században a betörő perzsa Nádir sah, később Massza Rangar a mogulok szövetségese, majd az Ahmed Sah Abdali vezette afgán hordák fosztották ki.

A Szikhek legendás királya, Randzsit Szing a templomot kibővíttette, falait megerősíttette és erős őrséggel látta el.

Jegyzetek

Források

http://toriblog.blog.hu/2008/05/23/amiert_megoltek_indira_gandhit_az_arany_templom_ostroma

További információk

Kapcsolódó szócikkek