„Dobray György” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Szerelmes szívek –> Szerelmes szívek (film)
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Szerelmes szívek (film) –> Szerelmes szívek (film, 1991)
29. sor: 29. sor:


== Életpályája ==
== Életpályája ==
A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a [[Színház- és Filmművészeti Főiskola]] operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként [[dokumentumfilm]]ek voltak mint például a ''[[Munkashow]]'', mellyel 1971-ben elnyerte a [[Miskolci dokumentumfilmfesztivál]] nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a [[Magyar Televízió]]-ban, majd 1979-ben elkészíthette ''[[Az áldozat]]'' című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a ''[[Vérszerződés (film)|Vérszerződés]],'' a ''[[Szerelem első vérig]]'' című film, melyet rövidesen követett a [[Szerelem második vérig]]. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket ([[Szilágyi Mariann]], [[Beri Ary]]) is foglalkoztatott főszerepben. A ''[[K1 – Film a prostituáltakról]]'' és ''[[K2 – Az éjszakai lányok]]'' című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták, 1989-ben és 1990-ben nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es ''[[Szerelmes szívek (film)|Szerelmes szívek]]'' című játékfilmjében [[Szandi]], az énekesnő játszotta a főszerepet. 2005-ben készült, ''[[Gólyamese]]'' című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és a 37. [[Magyar Filmszemle]] legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.
A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a [[Színház- és Filmművészeti Főiskola]] operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként [[dokumentumfilm]]ek voltak mint például a ''[[Munkashow]]'', mellyel 1971-ben elnyerte a [[Miskolci dokumentumfilmfesztivál]] nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a [[Magyar Televízió]]-ban, majd 1979-ben elkészíthette ''[[Az áldozat]]'' című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a ''[[Vérszerződés (film)|Vérszerződés]],'' a ''[[Szerelem első vérig]]'' című film, melyet rövidesen követett a [[Szerelem második vérig]]. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket ([[Szilágyi Mariann]], [[Beri Ary]]) is foglalkoztatott főszerepben. A ''[[K1 – Film a prostituáltakról]]'' és ''[[K2 – Az éjszakai lányok]]'' című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták, 1989-ben és 1990-ben nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es ''[[Szerelmes szívek (film, 1991)|Szerelmes szívek]]'' című játékfilmjében [[Szandi]], az énekesnő játszotta a főszerepet. 2005-ben készült, ''[[Gólyamese]]'' című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és a 37. [[Magyar Filmszemle]] legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.


== Filmjei ==
== Filmjei ==
40. sor: 40. sor:
* [[K1 - Film a prostituáltakról]] (1989)
* [[K1 - Film a prostituáltakról]] (1989)
* [[K2 - Az éjszakai lányok]] (1990)
* [[K2 - Az éjszakai lányok]] (1990)
* [[Szerelmes szívek (film)|Szerelmes szívek]] (1992)
* [[Szerelmes szívek (film, 1991)|Szerelmes szívek]] (1992)
* [[Radioaktív BUÉK]] (1995) TV
* [[Radioaktív BUÉK]] (1995) TV
* [[Szerelem utolsó vérig]] (2001)
* [[Szerelem utolsó vérig]] (2001)

A lap 2014. február 9., 16:36-kori változata

Dobray György
Született1942. március 8. (82 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásafilmrendező, producer, író
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (1961–1965)
KitüntetéseiBalázs Béla-díj (2010)

SablonWikidataSegítség

Dobray György (Budapest, 1942. március 8.) Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.

Életpályája

A gimnázium elvégzése után 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát. Első filmjei rendezőként dokumentumfilmek voltak mint például a Munkashow, mellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilmfesztivál nagydíját. Ezután külsősként rengeteg irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízió-ban, majd 1979-ben elkészíthette Az áldozat című első játékfilmjét. Az 1980-as években több filmes siker fűződik a nevéhez, így a Vérszerződés, a Szerelem első vérig című film, melyet rövidesen követett a Szerelem második vérig. Utóbbi két film elsősorban a tizenévesek rajongását nyerte el, miközben Dobray a hazai színészi élet legjava mellett szokásához híven amatőr színészeket (Szilágyi Mariann, Beri Ary) is foglalkoztatott főszerepben. A K1 – Film a prostituáltakról és K2 – Az éjszakai lányok című dokumentumfilmjei, melyek a hazai prostitúció látképét adták, 1989-ben és 1990-ben nagy botrányt okoztak, annek ellenére, hogy Dobray később beismerte, hogy a filmek egyes jelenetei előre beállítottak voltak. A K1 és K2 nyomán Dobray György íróként is bemutatkozott, mindkét történet könyv alakban is megjelent és eladási rekordokat döntött. Az 1991-es Szerelmes szívek című játékfilmjében Szandi, az énekesnő játszotta a főszerepet. 2005-ben készült, Gólyamese című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, több fesztiválon szerepelt, és a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmrendezés díját nyerte el.

Filmjei

Díjak

Források