„Jobb oldal (címertan)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Lásd még: DEFAULTSORT AWB (8350)
egyért AWB
33. sor: 33. sor:
== Lásd még ==
== Lásd még ==


[[bal oldal]], [[oldal]], [[pajzs (heraldika)]]
[[Bal oldal (címertan)|bal oldal]], [[oldal]], [[pajzs (heraldika)]]


{{DEFAULTSORT:Jobboldal}}
{{DEFAULTSORT:Jobboldal}}

A lap 2014. február 6., 11:19-kori változata

A jobb oldal a heraldikában az az oldal, melyet a természetes szóhasználatban a bal oldalnak neveznek. A címertanban tehát az oldalak felcserélődnek, mert a heraldikai ábrázolásokat a képzeletbeli címerviselő szemszögéből vizsgáljuk, azaz a címer tulajdonosának nézete élvez elsőbbséget. Az oldalak felcserélődését a heraldikai "udvariasság" (fr: la courtoisie) indokolja. A jobb oldal a heraldikai bal oldalhoz képest az elsődleges, az előkelőbb oldal, mert ez a természetes (az emberek többsége is jobbkezes) és egyfajta szerencsére vagy előnyös, előkelő tulajdonságra utal. Ez a szemlélet hatással van a címerképek ábrázolására is. Az oroszlán például a heraldikában szinte mindig jobbra néz. A többi címerkép szokásos módon szintén jobb felé néz, fut, ugrik stb. A címerleírásban csak azt kell megemlíteni, ha a helyzetük vagy pózuk nem szokványos, azaz balra néznek, futnak, ugranak stb.


Névváltozatok: bal oldali <helytelen meghatározás> (Gudenus I. 599.), elöl <a hasításban> (Turul 1998/3-4. 67.), innen (Nagy Iván I. 7.)

de: rechte Seite, en: dexter (side)
Rövidítések:

Fájl:Heraldikai oldalak.PNG

A jobb oldal más fogalmakkal is kifejezhető. Így például a hasított pajzsban a jobb oldali mezőre az elöl (de: vorn), el(ül)ső, belső szavak is alkalmazhatók. A modern nemzetközi heraldika a dexter elnevezést használja a jobb oldalra.

Az oldalak szimbolikája

A mitologikus gondolkodásban a jobb a pozitív, a bal a negatív jelentések hordozója. A középkori európai misztériumjátékokban a bal oldalon jelenítették meg a poklot, a jobb oldalon a mennyországot.

Lásd még

bal oldal, oldal, pajzs (heraldika)