„Európai Központi Bank” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: de:Europäische Zentralbank egy kiemelt cikk; kozmetikai változtatások
Xqbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: en:European Central Bank egy kiemelt cikk
46. sor: 46. sor:


{{Link GA|de}}
{{Link GA|de}}
{{Link GA|en}}

A lap 2014. február 1., 02:29-kori változata

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban

Az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Unió, pontosabban az eurózóna közös valutájának, az eurónak a központi bankja. Az EKB székhelye Frankfurt am Main (Németország), a végleges épület elkészültéig az Eurotower épülete. Az EKB az Unió országainak központi bankjaival együtt alkotja a Központi Bankok Európai Rendszerét (KBER). A KBER és az EKB fő célja az euró vásárlóerejének és ezáltal az árstabilitásnak a fenntartása az euróövezetben. Az euróövezet az Európai Unió azon 17 tagországát tartalmazza, amelyekben az 1999-et követő időszakban bevezették az eurót.

Története

Az Európai Központi Bank megteremtése az Európai Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásának gondolatával együtt vetődött fel. Az áttörést az 1992-ben aláírt maastrichti szerződés hozta meg: ekkor fogadták el a tagállamok a Központi Bankok Európai Rendszere, az Európai Központi Bank és az Európai Monetáris Intézet alapokmányairól szóló jegyzőkönyveket.

Az ezekben foglaltaknak megfelelően jött létre 1994. január 1-jén az Európai Monetáris Intézet, amelynek két fő feladata az euró bevezetésének és az egységes közösségi monetáris politikának az előkészítése, valamint az EU-országok monetáris politikájának koordinálása volt. Bizonyos hatáskörök azonban ekkor még a tagállami jegybankoknál maradtak. Az EMI elnöke Lámfalussy Sándor volt.

1998. június 1-jén az Európai Monetáris Intézetet az EKB váltotta fel. Első elnöke a holland Wim Duisenberg volt; 2003. november 1-jén őt a francia Jean-Claude Trichet váltotta posztján.

Szervezete

Kormányzótanács

A Kormányzótanács az Európai Központi Bank legfelsőbb döntéshozó szerve. Az Igazgatóság hat tagja, valamint az eurózónát alkotó, jelenleg 17 ország központi bankjainak elnökei alkotják. Üléseit havonta kétszer tartja. A monetáris politikával kapcsolatos döntéseket a Kormányzótanácsban a hónapok első ülésén hozzák, egyszerű többséggel. Feladatai:

  • az eurórendszer feladatainak ellátásához szükséges iránymutatások és határozatok elfogadása,
  • az euróövezet monetáris politikájának megfogalmazása (monetáris célokra, irányadó kamatokra, jegybanki tartalékképzésre vonatkozó döntések, továbbá a végrehajtásukhoz szükséges iránymutatások meghatározása)

Igazgatóság

Mario Draghi, az EKB jelenlegi elnöke

Az Igazgatóság a Központi Bank operatív szerve, mely az EKB elnökéből (Mario Draghi), alelnökéből és négy további tagból áll. Mindannyiukat az Európai Tanács választja, teljes konszenzussal. Legfontosabb feladata a monetáris politika alakítása a Kormányzótanács iránymutatása és határozatai alapján. Az Igazgatóság tagjait 8 évre választják, nem újraválaszthatók. Az Igazgatóság

  • előkészíti a Kormányzótanács üléseit,
  • felügyeli a közös monetáris politika kivitelezését, melyet az eurózóna jegybankjai végeznek el,
  • vezeti az EKB operatív ügyet.

Általános Tanács

Az EKB Általános Tanácsát a Központi Bank elnöke, alelnöke és az Európai Unió összes tagállamának jegybankelnökei alkotják. Az Igazgatóság többi tagja, az EU Tanácsának elnöke és az Európai Bizottság egy tagja is jelen lehet az ülésein, de ők szavazati joggal nem rendelkeznek. Az euróövezetbe nem tartozó uniós országok itt képviseltethetik magukat az EKB-ben.

Az Általános Tanács csak addig működik, amíg az összes EU-tagállam be nem vezette az eurót. Legfontosabb feladatai közé a kétéves konvergenciajelentések tartoznak, amelyekben azon tagállamok eurózónához való nominális felzárkózását követik figyelemmel, akik még nem vezették be a közös valutát.

Az EKB rendeletet, határozatot, ajánlást és véleményt bocsáthat ki. Ezen jogforrások jogi természete azonos az EK másodlagos jogforrásai jogi természetével. Az EKB kizárólagosan jogosult bankjegykibocsátást engedélyezni a Közösség területén. Az Unió Tanácsa felhatalmazhatja hitelintézetek és pénzügyi szervezetek prudenciális felügyeletének ellátására.

További információk

Commons:Category:European Central Bank
A Wikimédia Commons tartalmaz Európai Központi Bank témájú médiaállományokat.