„2009-es Formula–1 világbajnokság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GymmyC (vitalap | szerkesztései)
GymmyC (vitalap | szerkesztései)
80. sor: 80. sor:
* {{zászló|JPN}} [[Kobajasi Kamui]]; '''[[Toyota F1|Toyota]]''' ''tesztpilóta'' → '''[[Toyota F1|Toyota]]''' ''pilóta'' ([[Timo Glock]] helyettese az utolsó két futamon)
* {{zászló|JPN}} [[Kobajasi Kamui]]; '''[[Toyota F1|Toyota]]''' ''tesztpilóta'' → '''[[Toyota F1|Toyota]]''' ''pilóta'' ([[Timo Glock]] helyettese az utolsó két futamon)
* {{zászló|ESP}} [[Jaime Alguersuari]]; '''[[Scuderia Toro Rosso]]''' és '''[[Red Bull Racing]]''' ''tesztpilóta'' → '''[[Scuderia Toro Rosso]]''' ''pilóta'' (a Magyar Nagydíjtól kezdve [[Sébastien Bourdais]] helyettese)
* {{zászló|ESP}} [[Jaime Alguersuari]]; '''[[Scuderia Toro Rosso]]''' és '''[[Red Bull Racing]]''' ''tesztpilóta'' → '''[[Scuderia Toro Rosso]]''' ''pilóta'' (a Magyar Nagydíjtól kezdve [[Sébastien Bourdais]] helyettese)

===Távozó pilóták===
* {{zászló|GBR}} [[David Coulthard]]; '''[[Red Bull Racing]]''' ''pilóta'' → '''[[Scuderia Toro Rosso]]''' és '''[[Red Bull Racing]]''' ''tesztpilóta''


== A szezon előtt ==
== A szezon előtt ==

A lap 2014. január 27., 14:26-kori változata

2009-es FIA
Formula–1 világbajnokság
Jenson Button, a 2009-es világbajnok
Jenson Button, a 2009-es világbajnok
Egyéni világbajnok
UK Jenson Button95
Konstruktőri világbajnok
UK Brawn GP172

 ← 2008
2010 → 

A 2009. évi, sorrendben 60. Formula–1-es szezon március 29-én kezdődött és november 1-jén fejeződött be.[1] Ezalatt 17 futamot rendeztek meg.[2]

Az elmúlt évtizedek legradikálisabb szabálymódosítási csomagja nyomán 2009-ben a korábbitól jelentősen eltérő felépítésű autókkal, megváltozott lebonyolítási szabályok mellett futották a világbajnokságot.[3]

A szezon előtt rövid ideig úgy tűnt, hogy az egyéni világbajnoki cím a sportág története során először nem a szerzett pontok, hanem a győzelmek száma alapján dől majd el, de az FIA a csapatok nyomására elállt a tervezettől és helyben hagyta a 2003 óta érvényben lévő pontozási rendszert.[4]

Változások 2009-ben

A 2008-as és a 2009-es BMW Sauber

Technikai szabályváltozások

Az előzés megkönnyítése érdekében

Slick, azaz sima futófelületű gumik

2009-ben visszatértek az 1997-es évad után betiltott slick, azaz sima futófelületű gumik. Nagymértékben csökkent a leszorítóerő, szélesebbek lettek az első szárnyak, valamint keskenyebbek és magasabbak a hátsó szárnyak, ezek a '80-as években voltak használatosak.

Az FIA a 2009-es szezonban megengedte a KERS (Kinetic Energy Recycle System) nevű eszköz használatát, amely elraktározza a mozgási energia egy részét, és azt a versenyzők a kigyorsításoknál felhasználhatják. Ez egy bonyolult rendszer, az autók hátuljában foglalt helyet, ami elég nehéz (kb. 30–50 kg).

A költségcsökkentés érdekében

2005-ben korlátozták először a motorcserét két hétvégére. 2009-től egy versenyző egy szezonban csak nyolc motort használhatott el, valamint a csapatok kaptak további négy motort tesztelésre (tehát egy csapat 20 motort használhat fel egy évben). Ezen kívül a V8-asok fordulatszámát 18 000-re csökkentették. A csapatok egyhangúlag megegyeztek abban, hogy a Renault csapat fejlesztheti a motorját, ugyanis ők szó szerint értelmezték a szabályokat, mellyel bizonyíthatóan hátrányba kerültek a riválisokkal szemben, akik a kiskapukat kihasználták. Megtiltották a szezon alatti teszteket, így a csapatok csak a szabadedzéseken tudták kipróbálni az újításokat. A gyárakat az évben hat hétre be kellett zárni. 2009. január 1-jétől csak az élethű autók max. 60%-os modelljét lehet tesztelni a szélcsatornában, amelyek nem generálhatnak 50 m/s-nál (180 km/h) nagyobb sebességet.

Csökkent a személyzetek létszáma, mivel a csapatok nem alkalmazhatnak „kémeket”, akik más csapatoktól gyűjtenek információkat (gumikról, üzemanyagról stb.), így a csapatoknak meg kell osztaniuk egymással ezeket az információkat.[5]

A maláj nagydíj

2009 márciusában arról is döntés született, hogy 2010-től fakultatív 30 millió fontos költségplafont vezetnek be. A korlátozást elfogadó csapatok nagyobb mozgásteret kapnak a fejlesztések terén.[3]

A lebonyolítási rendszer változásai

2009-ben újra lehetett a Safety Car-os szakasz alatt tankolni, mely ideje alatt működésbe lép egy elektronikus rendszer, ami nem engedi a pályán lévőkhöz képest előnyhöz jutni a boxba kiálló autót.
Az időmérő edzések egyes szakaszai után, illetve a versenyből kiesett versenyzőknek kötelező a sajtó rendelkezésére állniuk. A verseny végeztével a nem dobogósoknak is kötelező azonnal interjút adni.[3]

Bernie Ecclestone javaslatára az FIA Motorsport Világtanácsa 2009. március 17-én úgy határozott, hogy az egyéni világbajnoki címet az idény során legtöbb győzelmet elérő versenyző nyeri, a döntést azonban a csapatok nyomására három nappal később visszavonták. Az új rendszer lehetséges bevezetési időpontjának a 2010-es szezont jelölték ki, ha akkor már bírják az érintettek egyetértését.[4]

Csapatok

A Force India csapat a Mercedes erőforrásaira váltott a korábbi Ferrariról, ezzel együtt egyéb technikai felszereléseket is kaptak a McLaren csoporttól. A gazdasági válság miatt a Honda 2008. december 5-én bejelentette csapata azonnali kivonulását a Formula–1-ből,[6] a csapatot eladásra kínálták, amelyet végül a csapatfőnök Ross Brawn vett meg 2009 márciusában.[7] A válság miatt a Williams is fizetésképtelenné vált a szezon előtt, de az Ecclestone által adott pénzösszegnek köszönhetően el tudtak indulni a szezonban. Az évad végén a BMW Sauber és a Toyota is kivonult a sportágból.[8][9]

Csapatok és versenyzőik a 2009-es Formula–1 világbajnokságon
McLaren Ferrari BMW Renault Toyota Toro Rosso Red Bull Williams Force India Brawn GP
Hamilton
Kovalainen
Fisichella
Räikkönen
Kubica
Heidfeld
Alonso
Grosjean
Trulli
10 Kobajasi
11 Alguersuari
12 Buemi
14 Webber
15 Vettel
16 Rosberg
17 Nakadzsima
20 Sutil
21 Liuzzi
22 Button
23 Barrichello
Egyéb versenyzők a 2009-es évadban: Bourdais  (Toro Rosso);  Massa  (Ferrari);  Piquet  (Renault);  Badoer  (Ferrari);  Glock  (Toyota)


Versenyzők

Felipe Massa egy jerezi teszten

Az évad előtt a megszokottnál kevesebb versenyző váltott csapatot. David Coulthard 2008. július 3-án jelentette be visszavonálását a Red Bull Racingnél, helyét a Toro Rossótól átigazoló Sebastian Vettel vette át, a Toro Rossóhoz a svájci Sébastien Buemi került. Az összes többi csapatot (beleértve a Hondából megalalkult Brawnt is) nem érintette versenyző-változás.

Sébastien Bourdais-t a magyar nagydíj előtt elbocsátották a Toro Rossótól, a 19 éves spanyol Jaime Alguersuari kapta a francia ülését, aki ezzel a legfiatalabb versenyző lett a Formula–1 történelmében. Felipe Massa a magyarországi időmérőn történt balesete után már nem tudott rajhoz állni az évadban. Egy ideig úgy tűnt, Michael Schumacher fogja helyettesíteni a Ferrarinál,[10] de a hétszeres bajnok nyakfájása miatt nem tudta vállalni a helyettesítést.[11] A választás a tesztpilóta Luca Badoerre esett, de két versenye egyikén sem tudott pontot szerezni. Helyére Giancarlo Fisichella érkezett a Force Indiától, de ő se tudott pontot szerezni. Az indiai csapatnál az olasz Vitantonio Liuzzi helyettesítette honfitársát.

Lewis Hamilton a McLarennel

A Renault-tól a magyar nagydíj után elbocsátották Nelson Angelo Piquet-t, helyére a francia Romain Grosjean-t ültették be. A Toyotánál a japán nagydíj után a tesztversenyző Kobajasi Kamui helyettesítette a lábsérülést szenvedő Timo Glockot.

Átigazolások

Csapatváltások

Visszatérő pilóták

Újonc pilóták

Távozó pilóták

A szezon előtt

Nakadzsima a Williams FW31-gyel

Az első 2009-es szezonra való kollektív tesztet 2008. novemberében tartották Barcelonában, két héttel az előző világbajnokság vége után. A Toyota kivételével az összes csapat részt vett rajta, amelyek az új slick abroncsokat és az aerodinamikai változtatásokat teszteltek. A BMW Sauber lépett pályára a legradikálisabb változtatásokkal, autójukon már a 2009-es első- és hátsó szárny is szerepelt. Sébastien Buemi a Toro Rossóval, Lucas di Grassi és Bruno Senna a Hondával vezetett először F1-es autót. Szató Takuma visszatért néhány tesztnapra a Toro Rossóhoz, míg a Rali-világbajnok Sébastien Loeb a Red Bull Racing autójával lépett pályára.

2008. december 5-én Takeó Fukui, a Honda vezérigazgatója bejelentette, hogy a gazdasági válság miatt a gyár nem kíván tovább részt venni a Formula–1-ben, így a csapatot eladásra kínálják.

Barrichello a márciusi barcelonai teszten

Még novemberben a gyorsasági motoros világbajnok Valentino Rossi a Ferrari F2008-ast vezette Mugellóban. A következő közös tesztsorozatot decemberben, Jerezben tartották, ahol 6 csapat vett részt. Buemi mind a három napon az élen végzett a 2008-as Toro Rossóval, mivel a többi csapat már a 2009-es elemeket tesztelte autóin.

Az első 2009-es autók bemutatója (először a Ferrari mutatta be új autóját Mugellóban) után a csapatok január 19-étől az új portugál pályán, az Algarve Motor Parkban teszteltek. Az első két napon heves eső hátráltatta a csapatokat, csak a 3. napon tudtak száraz időben tesztelni. A Ferrari emiatt Mugellóban tesztelt, ám ott is esett az eső. Ezalatt a BMW Sauber Valenciában napos időben tesztelte az F1.09-est.

A március 9-én kezdődő barcelonai tesztsorozat volt az első, ahol mindegyik csapat már a 2009-es autójával indult. Itt mutatta be az STR4-et a Toro Rosso és részt vett az újonc Brawn GP is, amely meglepetést okozott Button 4. helyével az első napon. A 3. napon Button már több mint egy másodperccel végzett a 2. Massa előtt, a negyedik napon a szintén brawnos Barrichello volt a leggyorsabb, elsőként autózva 1:18-as időt.

Március 15-én tartották az utolsó tesztsorozatot az idény kezdete előtt, ahol a Renault, a Brawn és a Williams vett részt. Itt az első és a harmadik napon a Brawné, a második napon a Renault-é lett a leggyorsabb idő.

Duplafedeles diffúzor

A vitatott diffúzor a Toyota TF109-esen

A szezon előtti tesztidőszak alatt és az év elején nagy vitákat váltottak ki az úgynevezett duplafedeles diffúzorok. Három csapat: a Toyota, a Williams és a Brawn GP választotta ezt a megoldást, amelynek köszönhetően nagy előnyre tettek szert, míg a többiek hátrányba kerültek és szabálytalannak találták a diffúzort. [12] A szezonnyitó ausztrál nagydíj előtt szabályosnak nyilvánították a versenybírók, de ezután ismét óvást nyújtott be a Red Bull, a Ferrari, a Renault és BMW.[13] Az ügyet április 14-én újratárgyalták és ismételten szabályosnak nyilvánították, az óvást elutasította az FIA,[14] így a többi csapat kénytelen volt beépíteni az autójába az új diffúzort.

Új autófejlesztések

Sutil a Force India VJM02-vel
Konstruktőr Autó Bemutatás ideje Bemutatás helye
Ferrari F60 Január 12[15] Olasz Mugello, Olaszország
Toyota TF109 Január 15[16] Online[17]
McLaren-Mercedes MP4-24 Január 16[18] UK Woking, Egyesült Királyság
Renault R29 Január 19[19] Portugál Portimão, Portugália
Williams-Toyota FW31 Január 19[20] Portugál Portimão, Portugália
BMW Sauber F1.09 Január 20[16] Spanyol Valencia, Spanyolország
Red Bull-Renault RB5 Február 9[21] Spanyol Circuito de Jerez, Spanyolország
Force India-Mercedes VJM02 Március 1[22] Spanyol Circuito de Jerez, Spanyolország
Brawn-Mercedes BGP 001 Március 6[23] UK Silverstone Circuit, Egyesült Királyság
Toro Rosso-Ferrari STR4 Március 9[24] Spanyol Circuit de Catalunya, Spanyolország

Csapatok és versenyzők

Csapat Konstruktőr Kasztni Motor Gumi #[25] Versenyzők Versenyek Tesztpilóták
UK Vodafone McLaren-Mercedes McLaren MP4-24[18] Mercedes FO 108W B 1 UK Lewis Hamilton[26] 1–17 ESP Pedro de la Rosa[27]
UK Gary Paffett[27]
2 FIN Heikki Kovalainen[28] 1–17
ITA Scuderia Ferrari Marlboro Ferrari F60[15] Ferrari 056 B 3 BRA Felipe Massa[29] 1–10 ITA Luca Badoer[30]

ESP Marc Gené[30]

ITA Luca Badoer[31] 11-12
ITA Giancarlo Fisichella[32] 13-17
4 FIN Kimi Räikkönen[33] 1–17
GER BMW Sauber F1 Team BMW Sauber F1.09[16] BMW P86/9 B 5 POL Robert Kubica[34] 1–17 AUT Christian Klien[34]
6 GER Nick Heidfeld[34] 1–17
FRA ING Renault F1 Team Renault R29[19] Renault RS27 B 7 ESP Fernando Alonso[35] 1–17 FRA Romain Grosjean[36]
BRA Lucas di Grassi[37]
8 BRA Nelsinho Piquet[35] 1–10
FRA Romain Grosjean[38] 11-17
JPN Panasonic Toyota Racing Toyota TF109[16] Toyota RVX-09 B 9 ITA Jarno Trulli[39] 1-17 JPN Kobajasi Kamui[40]
10 GER Timo Glock[41] 1–15
JPN Kobajasi Kamui[42] 16–17
ITA Scuderia Toro Rosso Toro Rosso STR4 Ferrari 056 B 11 FRA Sébastien Bourdais[43] 1–9 ESP Jaime Alguersuari[44]
GBR David Coulthard[45]
NZL Brendon Hartley[46]
ESP Jaime Alguersuari[47] 10-17
12 SUI Sébastien Buemi[48] 1–17
AUT Red Bull Racing Red Bull RB5 Renault RS27 B 14 AUS Mark Webber[49] 1–17
15 GER Sebastian Vettel[50] 1–17
UK AT&T WilliamsF1 Team Williams FW31[20] Toyota RVX-09 B 16 GER Nico Rosberg[51] 1–17 GER Nico Hülkenberg[51]
17 JPN Nakadzsima Kadzuki[51] 1–17
India Force India F1 Team Force India VJM02 Mercedes FO 108W[52] B 20 GER Adrian Sutil[53] 1–17 ITA Vitantonio Liuzzi[53]
21 ITA Giancarlo Fisichella[53] 1–12
ITA Vitantonio Liuzzi[54] 13-17
UK Brawn GP F1 Team[55] Brawn BGP 001[55] Mercedes FO 108W[55] B 22 UK Jenson Button[56] 1–17 UK Anthony Davidson[57]
AUT Alexander Wurz[58]
23 BRA Rubens Barrichello[59] 1–17

A 2009-es Formula–1-es szezon versenynaptára

A FIA 2008. november 5-én kiadott naptára [60]

Verseny Hivatalos név Nagydíj Pálya Város Dátum Idő Pályarajz
Helyi UTC CET
1 Ausztrália ING Australian Grand Prix ausztrál nagydíj Albert Park Grand Prix Circuit Melbourne március 29. 17:00 06:00 07:00 Melbourne
2 Malajzia Petronas Malaysian Grand Prix maláj nagydíj Sepang International Circuit Kuala Lumpur április 5. 17:00 10:00 11:00 Sepang
3 kína Sinopec Chinese Grand Prix kínai nagydíj Shanghai International Circuit Sanghaj április 19. 15:00 07:00 08:00 Sanghaj
4 Bahrein Gulf Air Bahrain Grand Prix bahreini nagydíj Bahrain International Circuit Sakhir, Manama április 26. 15:00 13:00 14:00 Bahrein
5 spanyol Gran Premio de España Telefónica spanyol nagydíj Circuit de Catalunya Barcelona május 10. 14:00 13:00 14:00 Barcelona
6 Monaco Grand Prix de Monaco monacói nagydíj Circuit de Monaco Monte Carlo május 24. 14:00 13:00 14:00 Monte Carlo
7 Török Petrol Ofisi Turkish Grand Prix török nagydíj Isztambul Park Isztambul június 7. 15:00 13:00 14:00 Isztambul
8 UK Santander British Grand Prix brit nagydíj Silverstone Circuit Silverstone június 21. 13:00 13:00 14:00 Silverstone
9 német Großer Preis von Deutschland német nagydíj Nürburgring Nürburg július 12. 14:00 13:00 14:00 Nürburg
10 magyar ING Magyar Nagydij magyar nagydíj Hungaroring Budapest július 26. 14:00 13:00 14:00 Mogyoród
11 EU Telefónica Grand Prix of Europe európai nagydíj Valencia Street Circuit Valencia augusztus 23. 14:00 13:00 14:00 Valencia
12 Belgium ING Belgian Grand Prix belga nagydíj Circuit de Spa-Francorchamps Spa augusztus 30. 14:00 13:00 14:00 Spa
13 olasz Gran Premio Santander d'Italia olasz nagydíj Autodromo Nazionale Monza Monza szeptember 13. 14:00 13:00 14:00 Monza
14 szingapúr SingTel Singapore Grand Prix szingapúri nagydíj Singapore Street Circuit Szingapúr szeptember 27. 20:00 13:00 14:00 Szingapúr
15 Japán Fuji Television Japanese Grand Prix japán nagydíj Suzuka Circuit Szuzuka október 4. 14:00 06:00 07:00 Suzuka
16 brazil Grande Prêmio do Brasil brazil nagydíj Autódromo José Carlos Pace São Paulo október 18. 14:00 16:00 17:00 Interlagos
17 UAE Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix Abu-Dzabi Nagydíj Yas Marina Circuit Abu-Dzabi november 1. 17:00 13:00 14:00 Abu Dzabi

2009 versenyei

Ausztrál nagydíj

Melbourne Grand Prix Circuit
Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello és Mark Webber az első kanyarban

A szezonnyitó versenyt, az ausztrál nagydíjat 2009. március 29-én rendezték az Albert Parkban. A pályán egy kör 5,303 km, a verseny 58 körös volt.

Az időmérő edzésen az újonc Brawn GP csapat dominált és megszerezte az első sort, majd a kettős győzelmet is Button-Barrichello sorrendben. Button pole pozíciós ideje 1:26.202 volt, a versenyen végig az első helyen haladt. Barrichello az utolsó körökben ért fel a második helyre rossz rajtja után, Sebastian Vettel (Red Bull) és Robert Kubica (BMW Sauber) ütközésének köszönhetően. Jarno Trulli harmadik lett, akit a verseny után 25 másodperces büntetéssel sújtottak a Safety Car fázisban történt előzése miatt. A büntetést később visszavonták, és Lewis Hamiltont diszkvalifikálták a futamról. Az újonc Sébastien Buemi, 1995 után az első svájci versenyző hetedik lett a Toro Rossóval. A leggyorsabb kört Rosberg autózta 1:27,706 idővel. Vettelt a következő versenyen 10 helyes rajtbüntetéssel sújtották Kubicával való ütközéséért, a Red Bull Racing 50 000 dolláros büntetést kapott.[61][62]



Maláj nagydíj

Sepang International Circuit
A versenyzők a megszakítás után

A második versenyt, a maláj nagydíjat 2009. április 5-én rendezték Sepangban. A pályán egy kör 5,543 km, az eredetileg 56 körös versenyt a 31. körben piros zászlóval megállították.

A pole-t Sepangban Button szerezte meg 1:35,181-del Jarno Trulli Toyotája előtt. Rubens Barrichello váltócsere miatt öthelyes rajtbüntetést kapott, a 9. helyről indult. A rajtnál a williamszes Nico Rosberg állt az élre. Robert Kubica autója motorproblémák miatt a rajtnál nehezen indult el, egy kör után a lengyel kiesett. A verseny során egyre erősödött a felhőzet, amíg el nem kezdett esni. Néhányan azonnal kiálltak esőgumiért, de nem jártak jól vele, mert kezdetben még nem esett annyira. Timo Glock azon kevesek egyike volt, aki intermediate gumikkal ment és a leggyorsabb volt a pályán. A 32. körben nagyon erősen kezdett el esni, így már mindenkinek esőgumira kellett váltania. Kijött a Safety Car a pályára, majd piros zászlóval megszakították a versenyt, majd várakozás után úgy döntöttek, nem indítják újra a futamot. Jenson Button nyert Nick Heidfeld és Timo Glock előtt. Mivel a mezőny nem teljesítette a versenytáv legalább 75%-át, a pontszerzők csak a helyezésükért járó pontszám felét kapták meg. Button 1:36,641-del megfutotta a leggyorsabb kört.[63]



Kínai nagydíj

Shanghai International Circuit
Sebastian Vettel vezeti a versenyt Mark Webber előtt

A harmadik versenyt, a kínai nagydíjat 2009. április 19-én rendezték Sanghajban. A pályán egy kör 5,451 km, a verseny 56 körös volt.

A versenyen végig szakadt az eső. A versenyt az esőmenő Sebastian Vettel nyerte, a második helyen csapattársa, Webber végzett, míg a harmadik a pontverseny éllovas Jenson Button lett. A 21 esztendős Vettel, idei első, pályafutása második futamgyőzelmét szerezte meg. A német pilótát a tavalyi monzai GP-n, szintén esős viadalon intették le először elsőként. Vettel az első rajtkockából indult, és csak a boxkiállások alatt vesztette el vezető pozícióját. A Red Bull istálló ezzel történetének első futamgyőzelmét könyvelhette el. Szakadó esőben kezdődött meg a futam, ezért s versenyzők a biztonsági autó mögött tették meg az első nyolc kört. A "valódi" rajt után Vettel haladt az élen, mögötte Webber és a Brawn GP két versenyzője, Barrichello, valamint Button robogott. A Renault-s Alonso, aki a második rajtkockát szerezte meg a kvalifikáción, kényszerűségből benzint vételezett még a Safety Car alatt, ezért visszacsúszott az utolsó pozícióba, és a verseny során a 9. helyre jött fel, ami még nem pontszerző hely. A hetedik helyen haladó Adrian Sutil a verseny vége felé összetörte autóját, ezzel feladni kényszerült.[64]



Bahreini nagydíj

Bahrain International Circuit
Piquet a Renault-val

A negyedik versenyt, a bahreini nagydíjat 2009. április 26-án rendezték Szahírban. A pályán egy kör 5,412 km, a verseny 57 körös volt.

A versenyt Jenson Button nyerte, aki idén már harmadjára állt a dobogó legfelső fokán. Második a kínai nagydíj győztese, Sebastian Vettel lett, míg a harmadik helyen az első rajtkockából induló Jarno Trulli ért célba. Button a versenyen beragadt a rajtnál, ötödikként fordult be az első kanyarba. Ám a KERS-nek köszönhető plusz 80 lóerőt kihasználó Lewis Hamilton a két Toyota mögött helyezkedő Sebastian Vettel mellé csusszant, a német kisodródott, így Button kihasználta az előtte nyíló teret. Ezután Hamiltont támadta, s egy körön át tartó csata után elment honfitársa mellett. Utólag kiderült, részben ez a manőver döntötte el a versenyt. A másik kulcspillanat Timo Glock rajtja volt, a toyotás megelőzte csapattársát, Jarno Trullit, aki nem autózhatott a saját tempójában, így nem volt esélye arra, hogy az első boxkiállása után Button előtt haladjon. A Brawn-pilóta Hamilton megelőzése után az első helyen folytatta. Trulli a futam közepső szakaszára a közepesen kemény abroncsokat kapta meg csapatától, de ez rossz döntés volt, mert bár az olasz nem volt annyira lassú, mint Glock, de körönként hat-nyolc tizedmásodpercet kapott az élre álló Buttontól, és elveszítette esélyét a győzelemre; sőt végül Vettel mögé került. A futamon még a McLaren és a Ferrari is megvillant, Hamilton a negyedik, míg a 2007-es világbajnok Räikkönen a hatodik helyre hozta be autóját.[65]



Spanyol nagydíj

Circuit de Catalunya
A spanyol nagydíj dobogója

Az ötödik versenyt, a spanyol nagydíjat 2009. május 10-én rendezték Barcelonában. A pályán egy kör 4,655 km, a verseny 66 körös volt. A pole-t Button szerezte meg Vettel, Barrichello és javuló Ferrarival versenyző Massa előtt. Barrichello jó rajtot vett és elsőként fordult el az első kanyarban Button, Massa és Vettel előtt. Az első kör elején baleset történt, amelyben Trulli, Adrian Sutil és a két Toro Rosso is kiesett. A Safety Car 4 körig maradt kint, amíg eltakarították a roncsokat. Barrichello magabiztosan haladt az élen, és 3 kiállásos taktikával teljesítette a futamot, míg Button verseny közben változtatott, és csak kétszer állt ki így ő győzött. Massa a verseny végéig tartani tudta maga mögött Vettelt, amikor kiderült, hogy autójában nincsen elég üzemanyag. A brazilnak drasztikusan vissza kellett vennie sebességét, a verseny végéig a 6. helyre csúszott vissza. Button mögött Barrichello, Webber, Alonso, Massa, Heidfeld és Rosberg szerzett pontot.[66]


Monacói nagydíj

Circuit de Monaco
Kimi Räikkönen harmadik lett

A hatodik versenyt, a monacói nagydíjat 2009. május 24-én rendezték a Monacói utcai pályán. A pályán egy kör 3,340 km, a versenyt 78 körös volt.

A pole Jenson Buttoné lett Räikkönen és csapattársa, Barrichello előtt. Hamilton az időmérésen a falnak ütközött, majd váltót is cserélt, így a 20. helyről rajtolt. A rajtnál Barrichello megelőzte Räikkönent, és a két Brawn a verseny végéig az élen maradt. Massa a boxban megelőzte a versenyen elé került Nico Rosberget és Sebastian Vettelt, így negyedik lett. Sébastien Buemi, Nelson Piquet, Vettel és Kovalainen baleset miatt kiesett. Button magabiztosan győzött Barrichello, a Ferrari első dobogóját szerző Räikkönen, Massa és Webber előtt. Massa autózta a leggyorsabb kört. [67]



Török nagydíj

Isztambul park
Kovalainen Isztambulban

A hetedik versenyt, a török nagydíjat 2009. június 7-én rendezték az Isztambul Parkban. A pályán egy kör 5,338 km, a verseny 58 körös volt. A pole-t Vettel szerezte meg Button és Barrichello előtt. A rajtnál Barrichello beragadt és sok pozíciót veszített, később Kovalaiennel viaskodott de kicsúszott. Ekkor hátraesett a mezőny legvégére és az utolsó körökben be is fejezte a versenyt. Vettel aki az első helyről indult, visszaesett a másodikra mert hibázott az első körben, így Jenson Button ismét nyerni tudott. Vettel három kiállásos taktikán volt de nem jött be neki, csak a harmadik helyen zárt Mark Webber mögött. A dobogósok után Trulli, Rosberg, Massa, Kubica és Glock szerzett pontot.[68]

Jenson Button 26 pontra növelte az előnyét a pontversenyben, mivel Barrichello nem szerzett pontot.



Brit nagydíj

Silverstone Circuit
Rosberg és Trulli

A nyolcadik versenyt, a brit nagydíjat 2009. június 21-én rendezték meg Silverstone-ban. A pályán egy kör 5,141 km, a verseny 60 körös volt.

A pole pozíciót Sebastian Vettel szerezte meg Rubens Barrichello és Mark Webber előtt. A vb-éllovas Button csak 6. lett. A rajtnál az első három sorrendje változatlan maradt, Vettel gyorsan növelte előnyét Barrichellóval szemben. Button a rajtnál a 8. helyre esett vissza és a második boxkiállásáig nem is tudott előrébb lépni. Webber az első kiállásokkor előzte meg Barrichellót, így a Red Bull Racing második kettős győzelmét ünnepelhette. Barrichello állhatott fel a dobogó legalsó fokára, mögötte Nico Rosberg, a 11. helyről induló Felipe Massa, Jenson Button, Jarno Trulli és Kimi Räikkönen végzett.[69]



Német nagydíj

Nürburgring
Sébastien Buemi

A kilencedik versenyt, a német nagydíjat 2009. július 12-én rendezték meg a Nürburgringen. A pályán egy kör 5,148 km, a verseny 60 körös volt.

Az időmérésen Webber élete első pole pozícióját szerezte Barrichello, Button és Vettel előtt. A rajt után Webber oldalról nekiment Barrichellónak, de az első kanyarban Barrichello fordult el elsőként. Webber a rajt utáni ütközéséért áthajtásos büntetést kapott. Hamilton nagyon jól rajtolt és kis híján Webbert is körbeautózta, de defektet kapott, így esélyei elszálltak a pontszerzésre. Sutil pontszerző helyen autózott, amikor a boxból kivezető körén összeütközött Räikkönennel, aki később technikai probléma miatt kiesett. Alonso a verseny végén utolérte a hideg időben szenvedő, gumijaikat nehezen felmelegítő Brawnokat, de megelőzni nem tudta őket. Mark Webber büntetése ellenére 1981 után első ausztrálként, élete első győzelmét ünnepelhette csapattársa Vettel, Massa, Rosberg, Button, Barrichello és Alonso előtt.[70]


Magyar nagydíj

Hungaroring
Alonso jobb első kereke leszakadása után a boxba hajt

A tizedik versenyt, a magyar nagydíjat 2009. július 26-án rendezték a Hungaroringen. A pályán egy kör 4,381 km, a verseny 70 körös volt.

Az időmérőn egy Barrichello autójáról leszakadó rugó fejbe találta Massát, aki súlyosan megsérült. Az időmérő harmadik szakaszának (Q3) végén a pálya időmérő rendszere elromlott, így a versenyzők nehezen tudták meg, mi lett a rajtsorrend. A pole pozíciót Fernando Alonso szerezte meg, mellőle a Red Bullos Sebastian Vettel indulhatott.
Alonso jól rajtolt, és az első boxkiállásig vezetett, de akkor (ugyanúgy mint három éve) rosszul szerelték fel a jobb első kerekét, ami már a kiállás utáni első körben leesett. Alonso ezután feladta a versenyt. Csapatát, a Renault-t a következő versenyről eltiltották, (majd a büntetést 50 ezer dollárra enyhítették) mivel Alonso rosszul rögzített kereke balesetveszélyes volt. A vezetést Lewis Hamilton vette át, és a boxkiállásokat kivéve végig vezetve nyerte meg a futamot, ezzel megszerezte saját maga és csapata első idei győzelmét. A második a ferraris Kimi Räikkönen lett, a dobogó első két foka így az előző két év erőviszonyaira emlékeztetett. A vb-esélyesek közül csak a harmadik Mark Webber ért el komolyabb eredményt, mert Jenson Button csak a hetedik lett, Vettel a felfüggesztés hibája miatt kiesett, Rubens Barrichello szintén nem szerzett pontot, a 10. lett.
A futamon bemutatkozott az újonc Jaime Alguersuari, akit Sébastien Bourdais helyére szerződtettek a Toro Rossónál. Ő az időmérőn műszaki hiba miatt csak az utolsó lett, a futamon viszont csapattársa, Sébastien Buemi előtt a 15. helyen ért célba.[71]



Európai nagydíj

Valencia Street Circuit
Lewis Hamilton

A tizenegyedik versenyt, az európai nagydíjat 2009. augusztus 23-án rendezték Valenciában. A pályán egy kör 5,440 km, a verseny 57 körös volt.

Az időmérésen McLaren-elsősor született: Hamilton 1:39,498-del megszerezte a pole-t Heikki Kovalainen, Barrichello előtt. A rajt után a két McLaren-Mercedes megtartotta helyé, úgy tűnt, kettős győzelmet aratnak. Sebastian Vettel a 24. körben motorhiba miatt kiesett. Barrichello az első kiállásánál megelőzte Kovalainent, Hamilton mögé tért vissza 4 másodperc lemaradással. Lewis Hamilton második boxkiállására kommunikációs hiba miatt egy körrel előbb állt ki, a jobb első gumiját túl későn szerelték fel, a brit ezzel 5 másodpercet veszített. Barrichello így átvette a vezetést és 2004 után ismét futamgyőzelmet aratott. Kovalainen is pozíciót veszített a második kiállásánál Kimi Räikkönennel szemben, 4. lett. Rosberg ötödik, Alonso hatodik lett, megelőzve pontversenyt vezető Buttont. A brit az 5. helyről indulva visszaesett a rajtnál, de 7. helyével így is a pontot nem szerző (9.) Webber előtt végzett. A Renault-nál az elbocsátott Nelson Piquet helyét a francia Romain Grosjean vette át, 15. lett. A sérült Massát helyettesítő Luca Badoer az utolsó helyről indulva a 17. végzett a futamon.[72]



Belga nagydíj

Circuit de Spa-Francorchamps
Kimi Räikkönen

A tizenkettedik versenyt, a belga nagydíjat 2009. augusztus 30-án rendezték Spában. A pályán egy kör 7,004 km, a verseny 44 körös volt.

Az időmérőn Giancarlo Fisichella a Force India első pole-ját szerezte meg honfitársa, Trulli, Heidfeld és Barrichello előtt. Az olasz vezető pozícióját megtartotta a rajt után is, míg Räikkönen a 6. helyről a harmadik pozícióba ért fel, majd Kubica megelőzésével Fisichella mögé jött fel. Az első körben, a Les Combes kanyarban Grosjean, Alguersuari, Hamilton és Button összeütközött, emiatt bejött a biztonsági autó. Miután az elhagyta a pályát, Räikkönen az Eau Rouge utáni hosszú egyenesben a KERS segítségével megelőzte Fisichellát. A finn vezető pozícióját a futam végéig megtartotta, pályafutása során negyedszer győzött Belgiumban, egyben a Ferrari első győzelmét szerezte az idényben. Fisichella második helyével csapata első pontjait szerezte a 3. helyre felérő Vettel előtt. Pontot szerzett mellettük Kubica, Heidfeld, Kovalainen, Barrichello és Rosberg. A verseny után bejelentették, hogy Fisichella átigazol az utolsó öt versenyre a Ferrarihoz, Badoer helyére. A Force Indiánál Vitantonio Liuzzi helyettesíti az olaszt.[73]



Olasz nagydíj

Autodromo Nazionale Monza
Nick Heidfeld

A tizenharmadik versenyt, az olasz nagydíjat 2009. szeptember 13-án rendezték Monzában. A pályán egy kör 5,793 km, a verseny 53 körös volt. Lewis Hamilton 1:24.066-es idővel érte el a pole-t Adrian Sutil és Kimi Räikkönen előtt. A rajtnál nem történt baleset, Räikkönen Sutilt, majd még az első körben a két Brawn Kovalainent előzte meg. Az élmezőnyből Barrichello és Button volt egykiállásos taktikán a többiek kétkiállásával szemben, ami mindketten sokat nyertek: az első és a második helyre tértek vissza változatlan sorrendben. Az utolsó körben a 3. helyen autózó Buttont próbálta utolérni, amikor az első Lesmo kanyarban a rázókövön megpördülve a falnak ütközött, így Räikkönen végzett harmadikként a győztes Barrichello és a világbajnok pontversenyt vezető Button mögött. Sutil az idényben első pontjait szerezte 4. helyével Alonso, Kovalainen, Heidfeld és Vettel előtt. [74]


Szingapúri nagydíj

Singapore Street Circuit
Jenson Button

A tizennegyedik versenyt, a szingapúri nagydíjat 2009. szeptember 27-én rendezték éjszaka Szingapúrban. A pályán egy kör 5,067 km, a verseny 61 körös volt. Az időmérő edzésen Lewis Hamilton győzött 1:47.891-es idővel, miután Rubens Barrichello falnak ütközött az edzés utolsó percében, így sokan nem tudták befejezni mért köreiket. A brit mögül Vettel és Nico Rosberg indult. Az első kör végén Rosberg-Vettel-Glock-Webber volt a sorrend a címvédő mögött. A 21. körben Sutil előzési manővere Alguersuari ellen rosszul sikerült, a német versenyző megpördült, majd Nick Heidfeld autójával ütközött, emiatt később 20 000 dolláros pénzbüntetést kapott. Az eset után bejött a biztonsági autó is a pályára. Hamilton könnyedén megnyerte a versenyt, mivel Vettel (bokszutcai sebességtúllépésért) és Rosberg is (átcsúszott a boxutcából kivezető záróvonalon) bokszutca-áthajtásos büntetést kaptak. Ezek után egy harmadik német, Timo Glock végzett a második helyen Fernando Alonso előtt, aki trófeáját az örökre eltiltott Flavio Briatorének ajánlotta fel. A Brawn a középmezőnyből rajtolva az 5. és 6. helyre jött fel Button-Barrichello sorrendben. A fékhiba miatt kieső Mark Webber elveszítette matematikai esélyét a bajnoki címre, a negyedik helyezett Vettel hátránya 25, Barrichellóé 15 pont a listavezető Buttonnal szemben.[75]


Japán nagydíj

Suzuka Circuit
A győztes Vettel

A tizenötödik versenyt, a japán nagydíjat 2009. október 4-én rendezték Szuzukában. A pályán egy kör 5,807 km, a verseny 56 körös volt.

Az időmérő edzésen és előtte is számos baleset történt: Webber összetörte autóját az utolsó szabadedzésen így az időmérésen nem tudott részt venni. Az időmérő edzés első szakaszában Buemi, a második részben Glock, Alguersuari és végül Buemi balesetezett. Az utolsó szakaszban Kovalainen csapta autóját a falnak. A futam előtt számos öthelyes büntetést szabtak ki váltócseréért és a sárga zászló figyelembe nem vételéért, így a két Brawn-Mercedes a középmezőnyből, Webber a boxutcából indult. Az élen Vettel végzett Trulli és Hamilton előtt, majd a rajtnál is megtartotta elsőségét és magabiztosan győzött a versenyen. Bár Hamilton a rajtnál Trulli elé került, az olasz második kiállásánál visszavette második helyét. Hamilton 3., Räikkönen 4., Rosberg 5., Heidfeld 6., Barrichello 7. és Button 8. lett.[76]

A verseny után Button előnye Barrichellóval 14, Vettellel szemben 16 pontra csökkent. Bár a Brawn-Mercedes előnye 35,5 pontra csökkent, fél pont híján bebiztosították konstruktőri címüket.



Brazil nagydíj

Autódromo José Carlos Pace

A tizenhatodik versenyt, a brazil nagydíjat 2009. október 18-án rendezik Interlagosban. A pályán egy kör 4,309 km, a verseny 71 körös volt.

Timo Glock vádlisérülést szenvedett szuzukai balesetében, ezért a brazíliai hétvégén Kobajasi Kamui helyettesítette a németet a Toyotánál.

Az esős időmérőn hazai közönsége előtt Rubens Barrichello szerezte meg pole-t Webber és Sutil előtt. A pontversenyt vezető Button az edzés második szakaszában kiesett, így a 14. helyről indult, míg Vettel a 15.-ről. A futam első köreiben meglehetősen sok esemény történt: Kovalainen megpördült, majdnem nekiütközve Fisichella Ferrarijának. Két kanyarral később Trulli összeütközött Sutillal, annak előzése közben, a balesetben Alonso is kiesett. Az utolsó eset a bokszutcában történt, amikor Kovalainen a tankolása után leszakította a tankolócsövet, amelyből az üzemanyag a mögötte haladó Räikkönen autójára került, rövid tüzet okozva (Räikkönen elsőszárnya megsérült amikor Webber előzésekor az ausztrál elévágott). A balesetben senki sem sérült meg. Az első kör incidensei után bejött a biztonsági autó, Button ekkor már a 9. helyen haladt a, kiesésekből profitálva. A brit szakasz után számos versenyzőt megelőzött, míg a pole-ból induló Barrichello boxkiállása után nem tudta megtartani első helyét, több helyet visszacsúszott. A verseny végén a brazil lassú defektet kapott, így egy nem tervezett gumicserét kellett beiktatnia. A versenyt Mark Webber nyerte Kubica, Hamilton, Vettel, Button, Räikkönen, Buemi és Barrichello előtt.[77]

Bár Buttont második boxkiállásakor Hamilton és Vettel is megelőzte, ötödik helyével így is bebiztosította világbajnoki címét egy futammal a szezon vége előtt. A konstruktőri versenyben a Brawn-Mercedes szintén bebiztosította győzelmét.


Abu-dzabi nagydíj

Yas Island Circuit
Kobajasi Kamui a Toyota utolsó versenyén

A világbajnokság tizenhetedik, egyben utolsó versenyét, az abu-dzabi nagydíjat 2009. november 1-jén rendezték Abu Dzabiban. A pályán egy kör 5,6 km, a verseny 56 körös volt.

Az alkonyatban kezdődő és az estében végződő versenyen Hamilton indult az első helyről, a két Red Bull Racing és a két Brawn előtt. A rajt után is maradt a Hamilton-Vettel-Webber sorrend, míg Button Barrichellót megelőzve a negyedik helyre jött fel.A Toro Rosso-s Alguersuari saját hibájából esett ki mert a boxban a Toro Rosso box helyett a Red Bull boxánál állt meg de még idejében elhajtott onnan mert mögötte jött Vettel.A spanyol versenyző üzemanyaga kifogyott mert nem tankoltak neki. Hamilton első boxkiállása előtt nem tudott elegendő előnyt szerezni, Vettel mögé került a 2. helyre, majd fékprobléma miatt kiesett. Button a 3. helyre jött fel így, a verseny végén pedig a lassuló Webbert is megközelítte, de megelőznie nem sikerült. Vettel nagy előnnyel nyerte az idényzárót Webber, Button, Barrichello, Heidfeld, az első pontjait szerző Kobajasi, Trulli és Sébastien Buemi előtt.[78]

Button 95 ponttal zárta az idényt Vettel és Barrichello előtt, a Brawn-Mercedes 172 ponttal nyerte a konstruktőri bajnokságot a Red Bull, a McLaren és a Ferrari előtt.

Végeredmény

Nagydíjak

# Nagydíj Pole pozíció Leggyorsabb kör Győztes versenyző Győztes konstruktőr Összefoglaló
804 Ausztrália ausztrál nagydíj Egyesült Királyság Jenson Button Németország Nico Rosberg Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
805 Malajzia maláj nagydíj Egyesült Királyság Jenson Button Egyesült Királyság Jenson Button Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
806 Kína kínai nagydíj Németország Sebastian Vettel Brazília Rubens Barrichello Németország Sebastian Vettel osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló
807 Bahrein bahreini nagydíj Olaszország Jarno Trulli Olaszország Jarno Trulli Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
808 Spanyol spanyol nagydíj Egyesült Királyság Jenson Button Brazília Rubens Barrichello Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
809 Monaco monacói nagydíj Egyesült Királyság Jenson Button Brazília Felipe Massa Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
810 Törökország török nagydíj Németország Sebastian Vettel Egyesült Királyság Jenson Button Egyesült Királyság Jenson Button brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
811 UK brit nagydíj Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló
812 Németország német nagydíj Ausztrália (ország) Mark Webber Spanyolország Fernando Alonso Ausztrália (ország) Mark Webber osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló
813 Magyarország magyar nagydíj Spanyolország Fernando Alonso Ausztrália (ország) Mark Webber Egyesült Királyság Lewis Hamilton UK McLaren-Mercedes Összefoglaló
814 EU európai nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Németország Timo Glock Brazília Rubens Barrichello brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
815 Belgium belga nagydíj Olaszország Giancarlo Fisichella Németország Sebastian Vettel Finnország Kimi Räikkönen Olasz Ferrari Összefoglaló
816 Olaszország olasz nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Németország Adrian Sutil Brazília Rubens Barrichello brit Brawn-Mercedes Összefoglaló
817 Szingapúr szingapúri nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Spanyolország Fernando Alonso Egyesült Királyság Lewis Hamilton UK McLaren-Mercedes Összefoglaló
818 Japán japán nagydíj Németország Sebastian Vettel Ausztrália (ország) Mark Webber Németország Sebastian Vettel osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló
819 Brazil brazil nagydíj Brazília Rubens Barrichello Ausztrália (ország) Mark Webber Ausztrália (ország) Mark Webber osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló
820 UAE abu-dzabi nagydíj Egyesült Királyság Lewis Hamilton Németország Sebastian Vettel Németország Sebastian Vettel osztrák Red Bull-Renault Összefoglaló

Pontozási rendszer

Helyezés 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.-20.
Pont 10 8 6 5 4 3 2 1 0

Versenyzők

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Helyezés Versenyző AUS
Ausztrália
MAL
Malajzia
CHN
Kína
BHR
Bahrein
ESP
Spanyolország
MON
Monaco
TUR
Törökország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
EUR
EU
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
SIN
Szingapúr
JPN
Japán
BRA
Brazil
UAE
UAE
Pont
1. UK Jenson Button 1 1 3 1 1 1 1 6 5 7 7 Ki 2 5 8 5 3 95
2. GER Sebastian Vettel 13 15 1 2 4 Ki 3 1 2 Ki Ki 3 8 4 1 4 1 84
3. BRA Rubens Barrichello 2 5 4 5 2 2 Ki 3 6 10 1 7 1 6 7 8 4 77
4. AUS Mark Webber 12 6 2 11 3 5 2 2 1 3 9 9 Ki Ki 17 1 2 69.5
5. UK Lewis Hamilton KIZ 7 6 4 9 12 13 16 18 1 2 Ki 12 1 3 3 Ki 49
6. FIN Kimi Räikkönen 15 14 10 6 Ki 3 9 8 Ki 2 3 1 3 10 4 6 12 48
7. GER Nico Rosberg 6 8 15 9 8 6 5 5 4 4 5 8 16 11 5 Ki 9 34.5
8. ITA Jarno Trulli 3 4 Ki 3 Ki 13 4 7 17 8 13 Ki 14 12 2 Ki 7 32.5
9. ESP Fernando Alonso 5 11 9 8 5 7 10 14 7 Ki 6 Ki 5 3 10 Ki 14 26
10. GER Timo Glock 4 3 7 7 10 10 8 9 9 6 14 10 11 2 NI Sér Sér 24
11. BRA Felipe Massa Ki 9 Ki 14 6 4 6 4 3 NI Sér Sér Sér Sér Sér Sér Sér 22
12. FIN Heikki Kovalainen Ki Ki 5 12 Ki Ki 14 Ki 8 5 4 6 6 7 11 9 11 22
13. GER Nick Heidfeld 10 2 12 19 7 11 11 15 10 11 11 5 7 Ki 6 Ki 5 19
14. POL Robert Kubica 14 Ki 13 18 11 Ki 7 13 14 13 8 4 Ki 8 9 2 10 17
15. ITA Giancarlo Fisichella 11 18 14 15 14 9 Ki 10 11 14 12 2 9 13 12 11 17 8
16. SUI Sébastien Buemi 7 16 8 17 Ki Ki 15 18 16 16 Ki 12 13 Ki Ki 7 8 6
17. GER Adrian Sutil 9 17 17 16 Ki 14 17 17 15 Ki 10 11 4 Ki 13 Ki 18 5
18. JPN Kobajasi Kamui 10 6 3
19. FRA Sébastien Bourdais 8 10 11 13 Ki 8 18 Ki Ki 2
20. JPN Nakadzsima Kadzuki Ki 12 Ki Ki 13 15 12 11 12 9 18 13 10 9 15 Ki 13 0
21. BRA Nelsinho Piquet Ki 13 16 10 12 Ki 16 12 13 12 0
22. ITA Vitantonio Liuzzi Ki 14 14 12 15 0
23. FRA Romain Grosjean 15 Ki 15 Ki 16 13 16 0
24. ESP Jaime Alguersuari 15 16 Ki Ki Ki Ki 14 Ki 0
25. ITA Luca Badoer 17 14 0
Helyezés Versenyző AUS
Ausztrália
MAL
Malajzia
CHN
Kína
BHR
Bahrein
ESP
Spanyolország
MON
Monaco
TUR
Törökország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
EUR
EU
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
SIN
Szingapúr
JPN
Japán
BRA
Brazil
UAE
UAE
Pont

† A versenyző nem ért célba, de teljesítette a versenytáv 90%-át, ezért rangsorolva lett.
A maláj nagydíjat leintették piros zászlóval, és mivel még nem tették meg a táv 75%-át, mindenki a pontjainak a felét kapta meg.
Az újoncok eltérő színnel vannak jelölve.

Konstruktőrök

Helyezés Konstruktőr Rajtszám AUS
Ausztrália
MAL
Malajzia
CHN
Kína
BHR
Bahrein
ESP
Spanyolország
MON
Monaco
TUR
Törökország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
EUR
EU
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
SIN
Szingapúr
JPN
Japán
BRA
Brazil
UAE
UAE
Pont
1. UK Brawn-Mercedes 22 1 1 3 1 1 1 1 6 5 7 7 Ki 2 5 8 5 3 172
23 2 5 4 5 2 2 Ki 3 6 10 1 7 1 6 7 8 4
2. AUT Red Bull-Renault 14 12 6 2 11 3 5 2 2 1 3 9 9 Ki Ki 17 1 2 153,5
15 13 15 1 2 4 Ki 3 1 2 Ki Ki 3 8 4 1 4 1
3. UK McLaren-Mercedes 1 KIZ 7 6 4 9 12 13 16 18 1 2 Ki 12 1 3 3 Ki 71
2 Ki Ki 5 12 Ki Ki 14 Ki 8 5 4 6 6 7 11 9 11
4. ITA Ferrari 3 Ki 9 Ki 14 6 4 6 4 3 NI 17 14 9 13 12 11 17 70
4 15 14 10 6 Ki 3 9 8 Ki 2 3 1 3 10 4 6 12
5. JPN Toyota 9 3 4 Ki 3 Ki 13 4 7 17 8 13 Ki 14 12 2 Ki 7 59,5
10 4 3 7 7 10 10 8 9 9 6 14 10 11 2 NI 10 6
6. GER BMW Sauber 5 14 Ki 13 18 11 Ki 7 13 14 13 8 4 Ki 8 9 2 10 36
6 10 2 12 9 7 11 11 15 10 11 11 5 7 Ki 6 Ki 5
7. UK Williams-Toyota 16 6 8 15 9 8 6 5 5 4 4 5 8 16 11 5 Ki 9 34,5
17 Ki 12 Ki Ki 13 15 12 11 12 9 18 13 10 9 15 Ki 13
8. FRA Renault 7 5 11 9 8 5 7 10 14 7 Ki 6 Ki 5 3 10 Ki 14 26
8 Ki 13 16 10 12 Ki 16 12 13 12 15 Ki 15 Ki 16 13 16
9. IND Force India-Mercedes 20 9 17 17 16 Ki 14 17 17 15 Ki 10 11 4 Ki 13 Ki 18 13
21 11 18 14 15 14 9 Ki 10 11 14 12 2 Ki 14 14 12 15
10. ITA Toro Rosso-Ferrari 11 8 10 11 13 Ki 8 18 Ki Ki 15 16 Ki 13 Ki Ki 7 8 8
12 7 16 8 17 Ki Ki 15 18 16 16 Ki 12 Ki Ki Ki 14 Ki
Helyezés Konstruktőr Rajtszám AUS
Ausztrália
MAL
Malajzia
CHN
Kína
BHR
Bahrein
ESP
Spanyolország
MON
Monaco
TUR
Törökország
GBR
UK
GER
Németország
HUN
Magyarország
EUR
EU
BEL
Belgium
ITA
Olaszország
SIN
Szingapúr
JPN
Japán
BRA
Brazil
UAE
UAE
Pont

† A versenyző nem ért célba, de teljesítette a versenytáv 90%-át, ezért rangsorolva lett.
A maláj nagydíjat leintették piros zászlóval, és mivel még nem tették meg a táv 75%-át, mindenki a pontjainak a felét kapta meg.

Helyezés +/- Csapat Modell Motor Gumi Start Győzelem Dobogós hely Pole pozíció Leggyorsabb kör Pont
1 +8* UK Brawn GP BGP 001 német Mercedes B 17 8 15 5 4 172
2 +5 Ausztria Red Bull RB5 Franciaország Renault B 17 6 16 5 6 153.5
3 -1 Egyesült Királyság McLaren MP4-24 Németország Mercedes B 17 2 5 4 0 71
4 -3 olasz Ferrari F60 olasz Ferrari B 17 1 6 0 1 70
5 0 Japán Toyota TF109 Japán Toyota B 17 0 5 1 2 59.5
6 -3 német BMW Sauber F1.09 német BMW B 17 0 2 0 0 36
7 +1 UK Williams FW31 japán Toyota B 17 0 0 0 1 34.5
8 -4 francia Renault R29 francia Renault B 17 0 1 1 2 26
9 +1 India Force India VJM02 német Mercedes B 17 0 1 1 1 13
10 -4 olasz Toro Rosso STR4 Olaszország Ferrari B 17 0 0 0 0 8
  • +/- A csapat helyezése 2008-hoz képest

* A csapat helyezése az előző évi jogelődhőz képest (Honda→Brawn GP)

Közvetítések

A 2009-es szezonban az RTL Klub csatorna közvetítette élőben az időmérő edzéseket és a futamokat, az ismétlések a Sport Klubon voltak láthatók. A magyar nagydíj kivételével valamennyi futamot a budapesti stúdióból kommentálták. A kommentátorok Palik László és Czollner Gyula voltak, Palikot szükség esetén Wéber Gábor helyettesítette szakkommentátorként. A helyszíni riporter Szujó Zoltán volt. A stúdióműsorokat Gyulai Balázs és Héder Barna vezették, állandó vendégeik Wéber Gábor és Szabó Róbert voltak.

Források

  1. English, Steven: Chinese GP moves to April date (angol nyelven). www.autosport.com, 2008. november 5. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  2. Törölték a francia nagydíjat, 2008. október 15. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  3. a b c Ecclestone akarata félsikert aratott: a győzelmek száma dönt. www.nso.hu, 2009. március 17. (Hozzáférés: 2009. március 17.)
  4. a b Elérték céljukat a csapatok: az FIA nem változtat a szabályokon. www.nso.hu, 2009. március 20. (Hozzáférés: 2009. március 20.)
  5. Technikai szabályváltozások 2009-ben (motorsportal.hu)
  6. A Honda kivonult a F1-ből, 2008. december 5. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  7. Hivatalos: Ross Brawn megvette a Honda csapatát, 2009. március 6. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  8. F1: kivonul a BMW, 2009. július 29. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  9. A Toyota kivonul a Formula 1-ből, 2009. november 6. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  10. Michael Schumacher visszatér Massa helyén, 2009. július 29. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  11. Michael Schumacher mégsem tér vissza, 2009. augusztus 11. (Hozzáférés: 2010. január 29.)
  12. Diffúzor - botránykő, csodafegyver?, 2009. március 30. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
  13. Kezdődik a balhé!, 2009. március 26. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  14. Szabályos és maradhat a Brawn-diffúzor, 2009. április 15. (Hozzáférés: 2010. január 12.)
  15. a b Noble, Jonathan. „Ferrari move new car launch to Mugello”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. január 10. (Hozzáférés ideje: 2009. január 10.) 
  16. a b c d BMW, Toyota confirm launch dates”, F1-Live.com, 2008. november 26. (Hozzáférés ideje: 2008. december 2.) [halott link]
  17. Toyota reveal new car”, ITV-F1.com, 2008. január 16. (Hozzáférés ideje: 2008. január 16.) 
  18. a b McLaren MP4-24 to launch on January 16”, ITV-F1.com, 2008. december 2. (Hozzáférés ideje: 2008. december 2.) 
  19. a b Renault to launch R29 in Portugal”, gpupdate.net, 2008. december 12. (Hozzáférés ideje: 2008. december 12.) 
  20. a b Williams confirm 2009 launch”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. december 18. (Hozzáférés ideje: 2009. március 17.) 
  21. Red Bull reveals RB5 launch date”, ITV-F1.com, 2009. január 5. (Hozzáférés ideje: 2009. január 5.) 
  22. Force India on track for March debut”, formula1.com, 2009. január 30. 
  23. BGP 001 unveiled. Formula1.com, 2009. március 6.
  24. Beer, Matt. „Toro Rosso to unveil STR4 next week”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. március 4. (Hozzáférés ideje: 2009. március 4.) 
  25. FIA revises final 2009 entry list”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. március 26. (Hozzáférés ideje: 2009. március 26.) 
  26. McLaren extend Hamilton's contract”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. január 18. (Hozzáférés ideje: 2009. március 17.) 
  27. a b New McLaren title-challenger revealed”, ITV-F1.com, 2009. január 16. (Hozzáférés ideje: 2010. február 4.) 
  28. McLaren confirm Kovalainen for 2009”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. július 31. (Hozzáférés ideje: 2008. július 31.) 
  29. Massa to stay at Ferrari through 2010”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2007. október 16.. [2009. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. március 17.) 
  30. a b Ferrari retain Badoer, Gene as testers”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. szeptember 29. (Hozzáférés ideje: 2008. szeptember 29.) 
  31. Badoer to replace Massa at Valencia”, autosport.com, Haymarket Publications, 2009. augusztus 11.. [2009. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 11.) 
  32. Noble, Jonathan. „Force India releases Fisichella to Ferrari”, autosport.com, Haymarket Publications, 2009. szeptember 3.. [2009. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. szeptember 3.) 
  33. Ferrari confirm Raikkonen to end of 2010”, formula1.com, 2008. szeptember 12.. [2009. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. szeptember 12.) 
  34. a b c Kubica and Heidfeld stay with BMW”, BBC Sport, BBC, 2008. október 6. 
  35. a b The ING Renault F1 Team confirms its 2009 driver line-up”, ING Renault F1 Team, 2008. november 5. (Hozzáférés ideje: 2008. november 5.) [halott link]
  36. F1: Renault unveil the R29”, F1-Live.com, 2009. január 19. (Hozzáférés ideje: 2009. január 19.) [halott link]
  37. Formula 1™ - The Official F1™ Website
  38. English, Steven. „Renault confirms Grosjean in, Piquet out”, autosport.com, Haymarket Publications, 2009. augusztus 18. (Hozzáférés ideje: 2009. augusztus 18.) 
  39. Trulli signs new Toyota contract”, BBC Sport, BBC, 2006. július 28. (Hozzáférés ideje: 2006. október 20.) 
  40. Kobayashi stays on as Toyota reserve”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. január 15. (Hozzáférés ideje: 2009. január 15.) 
  41. Toyota to retain Glock for 2009”, ITV-F1.com, 2008. augusztus 4. (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 4.) 
  42. Beer, Matt. „Glock ruled out of Brazilian Grand Prix”, Autosport.com, 2009. október 11. (Hozzáférés ideje: 2009. október 11.) 
  43. Beer, Matt. „Bourdais confirmed at Toro Rosso”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. február 6. (Hozzáférés ideje: 2009. február 6.) 
  44. Alguersuari becomes Red Bull reserve”, autosport.com, 2009. július 1.. [2009. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. július 1.) 
  45. Coulthard confirms retirement decision”, ITV-F1.com, 2008. július 3. 
  46. |„Hartley gets double role”, grandprix.com, 2009. március 10. (Hozzáférés ideje: 2009. március 11.) 
  47. Alguersuari joins Toro Rosso team”, BBC Sport, BBC, 2009. július 20. (Hozzáférés ideje: 2009. július 20.) 
  48. Toro Rosso confirm Buemi for 2009”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. január 9. (Hozzáférés ideje: 2009. január 9.) 
  49. Red Bull extend Webber's contract”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. július 3. (Hozzáférés ideje: 2009. március 17.) 
  50. Sebastian Vettel to join Red Bull for 2009”, formula1.com, 2008. július 17. (Hozzáférés ideje: 2008. július 17.) 
  51. a b c Williams names unchanged line-up for '09”, crash.net, 2008. október 1. (Hozzáférés ideje: 2008. október 1.) 
  52. Force India confirm Mercedes deal”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2008. november 8. (Hozzáférés ideje: 2008. november 8.) 
  53. a b c Force India to retain complete driver line-up for 2009 season”, Force India Formula One, 2008. december 14. (Hozzáférés ideje: 2008. december 15.) [halott link]
  54. Here's Tonio!. GrandPrix.com, 2009. szeptember 7. (Hozzáférés: 2009. szeptember 7.)
  55. a b c Brawn GP takes over Honda Racing”, Autosport.com, Haymarket Publications, 2009. március 5. (Hozzáférés ideje: 2009. március 6.) 
  56. Jenson Button profile (PDF). Brawn GP, 2009. március 13. (Hozzáférés: 2009. március 13.)[halott link]
  57. Davidson is Brawn test driver”, grandprix.com, 2009. március 25.. [2009. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. május 29.) 
  58. F1: Wurz Stays On At Brawn GP”, SpeedTV.com, 2009. március 11. 
  59. Rubens Barrichello profile (PDF). Brawn GP, 2009. március 13. (Hozzáférés: 2009. március 13.)[halott link]
  60. 2009 FIA F1 Provisional Calendar. FIA, 2008. november 5. (Hozzáférés: 2008. november 5.)
  61. Button győzelmét hozta a száguldóbb cirkusz első 2009-es versenye. www.nso.hu, 2009. március 29. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  62. Beer, Matt: Button heads Brawn one-two in Australia (angol nyelven). www.autosport.com, 2009. március 29. (Hozzáférés: 2009. március 29.)
  63. Az eső elmosta a maláj futamot, Buttoné a győzelem (f1hirek.hu)
  64. Vettel a győzelmet is behúzta az esős kínai futamon (f1hirek.hu)
  65. Button nyert Bahreinben is, a Ferrari végre pontot szerzett (f1hirek.hu)
  66. Ismét Button, Barcelonában is a vb-éllovas nyert (f1hirek.hu)
  67. Button Monacóban is győzött, dobogón a Ferrari (f1hirek.hu)
  68. Button idén már hatodszor - Törökország is kipipálva (f1hirek.hu)
  69. Vettelék átgázoltak a mezőnyön Silverstone-ban (f1hirek.hu)
  70. Webber vezette újabb kettős győzelemre a Red Bullt (f1hirek.hu)
  71. Úgy, mint régen: Hamilton nyert Räikkönen előtt (f1hirek.hu)
  72. Barrichello az európai nagydíjon ismét a csúcsra ért (f1hirek.hu)
  73. Räikkönen újra nyert, Fisico dobogón a Force Indiával (f1hirek.hu)
  74. A Brawnnak kettős győzelmet ért a remek taktika Monzában (f1hirek.hu)
  75. Hamilton megbirkózott a német túlerővel és győzött (f1hirek.hu)
  76. Bajnokavatás elnapolva, Vettel győzelemmel zárkózott (f1hirek.hu)
  77. Webber nyert, Button és a Brawn GP bajnok lett Brazíliában (f1hirek.hu)
  78. Vettel fölényes győzelme zárta a 2009-es idényt (f1hirek.hu)

További információk

Commons:Category:2009 in Formula One
A Wikimédia Commons tartalmaz 2009-es Formula–1 világbajnokság témájú médiaállományokat.