„Eva Rivas” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
23. sor: 23. sor:


== Életrajz ==
== Életrajz ==
A [[Szovjetunió]]ban született [[Rosztov-na-Donu]] (Ростов-на-Дону) városában örmény anya és örmény-orosz-görög származású apa gyermekeként. A művésznevét görög dédanyja után vette fel.<ref>[http://www.armenianweekly.com/2010/02/24/armenia-picks-representative-for-eurovision-2010-turks-react/ Eva Rivas Biography.]</ref> Az általános iskolában kezdett énekelni, ahol tagja volt az örmény kórusnak. Szülővárosában 1996-ban belépett az ''Arevik'' gyermekkórusba és 2004-ig volt tagja. Ez alatt az idő alatt mint kórustag különböző műfajú orosz és idegen nyelvű darabokat adott elő, de szerepelt szólistaként is. Az együttessel [[Oroszország]]ban több nemzeti kitüntetést is elnyertek. Dolgozott ''Arame''<ref>http://www.arame.am|Arame - Official Website</ref> örmény énekessel is. Szólóénekesnőként is sikeres volt. 1997-ben Rivas megnyerte a ''Scarlet Flower'' ifjúsági versenyt, két évvel később [[Szaratov]]ban az orosz Delphói Játékokon, ahol ''Rosi Armen'' művésznőnek egy dalát adta elő, két ezüst díjat kapott.
A [[Szovjetunió]]ban született [[Rosztov-na-Donu]] (Ростов-на-Дону) városában örmény anya és örmény-orosz-görög származású apa gyermekeként. A művésznevét görög dédanyja után vette fel.<ref>[http://www.armenianweekly.com/2010/02/24/armenia-picks-representative-for-eurovision-2010-turks-react/ Eva Rivas Biography.]</ref> Az általános iskolában kezdett énekelni, ahol tagja volt az örmény kórusnak. Szülővárosában 1996-ban belépett az ''Arevik'' gyermekkórusba és 2004-ig volt tagja. Ez alatt az idő alatt mint kórustag különböző műfajú orosz és idegen nyelvű darabokat adott elő, de szerepelt szólistaként is. Az együttessel [[Oroszország]]ban több nemzeti kitüntetést is elnyertek. Dolgozott ''Arame''<ref>{{cite web |url=http://www.arame.am|title=Arame - Official Website}}</ref> örmény énekessel is. Szólóénekesnőként is sikeres volt. 1997-ben Rivas megnyerte a ''Scarlet Flower'' ifjúsági versenyt, két évvel később [[Szaratov]]ban az orosz Delphói Játékokon, ahol ''Rosi Armen'' művésznőnek egy dalát adta elő, két ezüst díjat kapott.




Énekesnői karrierje melett az 190 cm magas Eva Rivas 2003-ban modellként is bemutatkozott<ref>Kommentar von [[Peter Urban (Moderator)|Peter Urban]] im zweiten Halbfinale des ESC 2010 (Wiederholung im [[Norddeutscher Rundfunk|NDR]], 28. Mai 2010)</ref>. Sikerrel szerepelt helyi szépségversenyeken. Egy évvel később beiratkozott a [[Rosztovi Állami Egyetem]]re. 2005-ben 17 évesen nyert az ''Év örmény dala'' versenyen és [[Szocsi]]ban a ''Pjaty Zvjozd Fesztiválon''. Ezután úgy döntött, hogy [[Moszkva|Moszkvába]] költözik.<ref name="panorama.am">[http://www.panorama.am/ru/culture/2010/01/20/eurovision-rivas/ ''Ева Ривас: Я хочу представить Армению на конкурсе «Евровидение-2010»''] – Interview bei panorama.am, 20. Januar 2010 (russisch; aufgerufen am 14. März 2010)</ref>
Énekesnői karrierje melett az 190 cm magas Eva Rivas 2003-ban modellként is bemutatkozott<ref>Kommentar von [[Peter Urban (Moderator)|Peter Urban]] im zweiten Halbfinale des ESC 2010 (Wiederholung im [[Norddeutscher Rundfunk|NDR]], 28. Mai 2010)</ref>. Sikerrel szerepelt helyi szépségversenyeken. Egy évvel később beiratkozott a [[Rosztovi Állami Egyetem]]re. 2005-ben 17 évesen nyert az ''Év örmény dala'' versenyen és [[Szocsi]]ban a ''Pjaty Zvjozd Fesztiválon''. Ezután úgy döntött, hogy [[Moszkva|Moszkvába]] költözik.<ref name="panorama.am">[http://www.panorama.am/ru/culture/2010/01/20/eurovision-rivas/ ''Ева Ривас: Я хочу представить Армению на конкурсе «Евровидение-2010»''] – Interview bei panorama.am, 20. Januar 2010 (russisch; aufgerufen am 14. März 2010)</ref> Felfigyelt rá Valerij Szaharüan, aki 2008 óta ''Armenian Production'' nevű cégével menedzseli.


== Eurovíziós Dalfesztivál 2010 ==
== Eurovíziós Dalfesztivál 2010 ==

A lap 2014. január 19., 17:40-kori változata

Eva Rivas
Եվա Ռիվաս
Eva Rivas Oslóban, 2010 május
Eva Rivas Oslóban, 2010 május
Életrajzi adatok
Születési névValerija Alekszandrovna Resetnyikova-Caturjan
Született1987. július 13. (36 éves)[1]
Rosztov-na-Donu
SzármazásÖrményország
Pályafutás
Műfajokpop
Aktív évek1994–
Hangszerénekhang
Tevékenység

Eva Rivas
Եվա Ռիվաս weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eva Rivas
Եվա Ռիվաս
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Eva Rivas (örményül Եվա Ռիվաս, oroszul Ева Ривас, teljes nevén Валерия Александровна Решетникова-Цатурян, Valerija Alekszandrovna Resetnyikova-Caturjan, (*1987. január 7. –) örmény énekesnő.

Életrajz

A Szovjetunióban született Rosztov-na-Donu (Ростов-на-Дону) városában örmény anya és örmény-orosz-görög származású apa gyermekeként. A művésznevét görög dédanyja után vette fel.[2] Az általános iskolában kezdett énekelni, ahol tagja volt az örmény kórusnak. Szülővárosában 1996-ban belépett az Arevik gyermekkórusba és 2004-ig volt tagja. Ez alatt az idő alatt mint kórustag különböző műfajú orosz és idegen nyelvű darabokat adott elő, de szerepelt szólistaként is. Az együttessel Oroszországban több nemzeti kitüntetést is elnyertek. Dolgozott Arame[3] örmény énekessel is. Szólóénekesnőként is sikeres volt. 1997-ben Rivas megnyerte a Scarlet Flower ifjúsági versenyt, két évvel később Szaratovban az orosz Delphói Játékokon, ahol Rosi Armen művésznőnek egy dalát adta elő, két ezüst díjat kapott.


Énekesnői karrierje melett az 190 cm magas Eva Rivas 2003-ban modellként is bemutatkozott[4]. Sikerrel szerepelt helyi szépségversenyeken. Egy évvel később beiratkozott a Rosztovi Állami Egyetemre. 2005-ben 17 évesen nyert az Év örmény dala versenyen és Szocsiban a Pjaty Zvjozd Fesztiválon. Ezután úgy döntött, hogy Moszkvába költözik.[5] Felfigyelt rá Valerij Szaharüan, aki 2008 óta Armenian Production nevű cégével menedzseli.

Eurovíziós Dalfesztivál 2010

A 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon az Apricot Stone (magyarul: Barackmag) című dallal a hetedik helyet érte el a huszonöt fős döntőben.

Weblinkek

Jegyzetek

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Eva Rivas Biography.
  3. Arame - Official Website
  4. Kommentar von Peter Urban im zweiten Halbfinale des ESC 2010 (Wiederholung im NDR, 28. Mai 2010)
  5. Ева Ривас: Я хочу представить Армению на конкурсе «Евровидение-2010» – Interview bei panorama.am, 20. Januar 2010 (russisch; aufgerufen am 14. März 2010)

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben az Eva Rivas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Commons:Category:Eva Rivas
A Wikimédia Commons tartalmaz Eva Rivas témájú médiaállományokat.