„Niké” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Görög mitológia navbox a cikk végére
5. sor: 5. sor:


== A története ==
== A története ==
[[Pallasz (titán)|Pallasz]] titán és [[Sztüx]] lánya. Testvérei: [[Kratosz]] ''(Hatalom)'', [[Bié]] ''(Erő)'' és [[Zélosz]] ''(Becsvágy, Buzgalom)''. A mítosz szerint Sztüx apjával, Ókeanosszal és lányával, Nikével együtt csatlakozott Zeuszhoz, amikor az a világ uralmáért harcolt a titánokkal, és győzelemre segítette. Niké [[Zeusz]] kocsihajtója lett.
[[Pallasz (titán)|Pallasz]] titán és [[Sztüx]] lánya. Testvérei: [[Kratosz]] ''(Hatalom)'', [[Bié]] ''(Erő)'' és [[Zélosz]] ''(Becsvágy, Buzgalom)''. A mítosz szerint Sztüx apjával, Ókeanosszal és lányával, Nikével együtt csatlakozott Zeuszhoz, amikor az a világ uralmáért harcolt a titánokkal, és győzelemre segítette.DE ZEusz szerelmes lett Nikébe és ott hagyta Hérát


== Ábrázolásai ==
== Ábrázolásai ==

A lap 2014. január 14., 14:57-kori változata

Niké szobra Olympia, Görögország
Niké szobra Epheszosz, Görögország

Niké a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése, a győzelem is ezt mutatja. A görögöknél a szobrászat kedvelt témája, gyakran szárnyas nőalakként ábrázolták, például a Szamothrákéi Niké. A római mitológiában Victoria volt a neve.

A története

Pallasz titán és Sztüx lánya. Testvérei: Kratosz (Hatalom), Bié (Erő) és Zélosz (Becsvágy, Buzgalom). A mítosz szerint Sztüx apjával, Ókeanosszal és lányával, Nikével együtt csatlakozott Zeuszhoz, amikor az a világ uralmáért harcolt a titánokkal, és győzelemre segítette.DE ZEusz szerelmes lett Nikébe és ott hagyta Hérát

Ábrázolásai

A Szamothrákéi Niké a Louvre-ban, Párizsban. Egy győztes tengeri csata emlékére készült. Egy hajó orrán áll

Niké kultusza előtt a győzelmet a nagyobb istenségeknek, főleg Zeusznak és Athénének tulajdonították. Az ő kezükbe szárnyas női alakokat helyeztek, amelyek koszorút és pálmát nyújtottak előre. Aztán külön alakká különült, Niké istennővé. Külön istennőként gyakran például Athénban elhagyták a szárnyakat, Spártában pedig megkötözték, nehogy elillanjon. Két leghíresebb torzója:

Ezenkívül további híres Niké ábrázolások:

  • Bresciai Victoria egy görög szobor után készült római másolat. 1826-ban találták meg, a Bresciai múzeum őrzi.
  • Újkori ábrázolások közül érdemes a varsói hősök emlékművén található, Niké szobrot megemlíteni, ami 1964-ben készült.

Templomai

Az athéni Niké templom (Szárnytalan Győzelem Temploma) – A Kr. e. 427-424-es években készült Kallikratész vezetésével, pentelikoni márványból, ión oszloprenddel. 1656-ban a törökök lerombolták, hogy ágyútámaszpontot építsenek a helyén. A romok az eredeti helyükön maradtak, amiből 1835 és 1837 között újraépítették.

Niké egy ábrázolása megjelenik a Nyári Olimpiai játékok medálján. A 2004-es Nyári Olimpiai játékokon is megjelenik a Panathinaiko Stadionban. A Jules Rimet trófea nyolcszögletű kupáját egy szárnyas alak (vagyis szintén Niké) tartja.

Források

Vojtech Zamarovsky- Istenek és hősök a görög-római mondavilágban, 2001

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap