„Egynemzet-konzervativizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „Az '''Egy Nemzet konzervaivizmus''' (angolul ''one nation conservativism'', alternatív elnevezése "tory demokrácia") a 19. század második felében…”
(Nincs különbség)

A lap 2014. január 8., 09:57-kori változata

Az Egy Nemzet konzervaivizmus (angolul one nation conservativism, alternatív elnevezése "tory demokrácia") a 19. század második felében kialakult brit politikai ideológia, politikai eszmerendszer volt, amely a társadalmat szerves egységként kezelte, illetve nagy hangsúlyt helyezett a pragmatizmusra és a paternalizmusra. Az "Egy Nemzet" kozervativizmust Benjamin Disraeli (1804-1881) brit politikus alkotta meg, aki a konzervatív párt szóvivője és 1868-tól miniszterelnök volt. Disraeli olyan politikai programot akart kidolgozni, amely a munkásosztály számára is vonzó és megoldást jelentett volna a korabeli brit társadalomban mutatkozó, egyre növekvő megosztottságra. Az Egy Nemzeti konzervativizmus azt a hiedelmet tükrözi, hogy a társadalmak szerves egységként alakulnak ki és fejlődnek, és ezért a társadalom minden tagjának kötelezettségei vannak a többi taggal szemben. Az ideológia kifejezett hangsúlyt helyezett a felsőbb osztályok patrnalisztikus kötelezettségeire a "hátrányos helyzetűek" irányába.

Forrás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az One-nation conservativism című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek