„Kineziológia (tudomány)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Strosa (vitalap | szerkesztései)
Visszavontam Hidaspal (vita) szerkesztését (oldid: 14197653)
Strosa (vitalap | szerkesztései)
Visszavontam Hidaspal (vita) szerkesztését (oldid: 14197609)
1. sor: 1. sor:
A kineziológia a test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti. Művelői a kineziológusok.
A '''kineziológia''' vagy '''humán kineziológia''' vagy '''humán kinetika''' egy [[sport]]tudományi szakág, amely az emberek fizikai teljesítményének, állóképességének, terhelhetőségének vizsgálatával, az erőnlétük megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozik.
A kineziológia magyarul mozgástudomány. Fontos megkülönböztetni, hogy két egymástól független szakterületre is használják ezt az elnevezést. Az egyik egy [[Alternatív gyógymód|alternatív gyógymód]], amelynek művelői manuális izomtesztelést alkalmazó terápiát végeznek. Ez a szócikk erről az alternatív gyógymódról íródott. A másik egy [[sport]]tudományi szakág, amely az emberek fizikai teljesítményének, állóképességének, terhelhetőségének vizsgálatával, az erőnlétük megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozik és korrekt elnevezése az, hogy [[humánkineziológia|humánkineziológia]].


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2013. december 9., 10:07-kori változata

A kineziológia a test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti. Művelői a kineziológusok. A kineziológia magyarul mozgástudomány. Fontos megkülönböztetni, hogy két egymástól független szakterületre is használják ezt az elnevezést. Az egyik egy alternatív gyógymód, amelynek művelői manuális izomtesztelést alkalmazó terápiát végeznek. Ez a szócikk erről az alternatív gyógymódról íródott. A másik egy sporttudományi szakág, amely az emberek fizikai teljesítményének, állóképességének, terhelhetőségének vizsgálatával, az erőnlétük megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozik és korrekt elnevezése az, hogy humánkineziológia.

Jegyzetek