„Nemzetiszocializmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}
{{nincs forrás}}
{{horror}}
{{horror}}
A '''nemzetiszocializmus''' ([[Német nyelv|németül]]: ''Nationalsozialismus''), vagy '''nácizmus''' elsősorban az [[Adolf Hitler]] vezette [[Nemzetiszocialista Német Munkáspárt]] (NSDAP) ideológiájára, illetve [[Németország]] [[1933]] és [[1945]] közötti [[Adolf Hitler|Hitler]]-kormány időszakának politikájára utal. Besorolható a két világháború közötti időszak és a [[második világháború]] korszakának szélsőjobbolddali ideológiái közé. Más országokban kialakult szélsőjobboldali ideológiák példájául szolgált, illetve ezen politikai mozgalmak hatalomra jutását aktívan segítette. A nemzetiszocialisták által vezetett [[Németország]]nak [[Harmadik Birodalom]] a neve. A nemzetiszocialista berendezkedést később az elfoglalt területekre (például [[Ausztria]], [[Cseh–Morva Protektorátus]], [[Lengyel Főkormányzóság]] stb.) is kiterjesztették. A második világháború után tevékenykedő nácikat [[neonáci]]knak nevezik.
A '''nemzetiszocializmus''' ([[Német nyelv|németül]]: ''Nationalsozialismus''), vagy '''nácizmus''' elsősorban az [[Adolf Hitler]] vezette [[Nemzetiszocialista Német Munkáspárt]] (NSDAP) ideológiájára, illetve [[Németország]] [[1933]] és [[1945]] közötti [[Adolf Hitler|Hitler]]-kormány időszakának politikájára utal. A két világháború közötti időszak és a [[második világháború]] korszakának szélsőjobboldali ideológiái közé, a nemzetközi [[fasizmus]] egy változata. Más országokban kialakult szélsőjobboldali ideológiák példájául szolgált, illetve ezen politikai mozgalmak hatalomra jutását aktívan segítette. A nemzetiszocialisták által vezetett [[Németország]]nak [[Harmadik Birodalom]] a neve. A nemzetiszocialista berendezkedést később az elfoglalt területekre (például [[Ausztria]], [[Cseh–Morva Protektorátus]], [[Lengyel Főkormányzóság]] stb.) is kiterjesztették. A második világháború után tevékenykedő nácikat [[neonáci]]knak nevezik.


== Az ideológia fontos elemei ==
== Az ideológia fontos elemei ==

A lap 2013. november 29., 16:49-kori változata

A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler vezette Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára utal. A két világháború közötti időszak és a második világháború korszakának szélsőjobboldali ideológiái közé, a nemzetközi fasizmus egy változata. Más országokban kialakult szélsőjobboldali ideológiák példájául szolgált, illetve ezen politikai mozgalmak hatalomra jutását aktívan segítette. A nemzetiszocialisták által vezetett Németországnak Harmadik Birodalom a neve. A nemzetiszocialista berendezkedést később az elfoglalt területekre (például Ausztria, Cseh–Morva Protektorátus, Lengyel Főkormányzóság stb.) is kiterjesztették. A második világháború után tevékenykedő nácikat neonáciknak nevezik.

Az ideológia fontos elemei

  • Jobboldali (nacionalizmus) és baloldali (szocializmus) ideológiák összedolgozásával egy új világnézet létrehozása.
  • A szakszervezeti rendszer megújítása, a munkások védelme.
  • Németország helyreállítása, a létbiztonság megteremtése.
  • Szociális demagógia (baloldali típusú jelszavak hangoztatása párhuzamosan a szélsőségesen jobboldali tevékenységgel.)
  • élettér-elmélet („Lebensraumpolitik”, „Lebensraum im Osten”: több lakóterület teremtése a németek számára a kelet felé való terjeszkedés által)
  • antiliberalizmus, marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség
  • a zsidóság elleni fajgyűlölet a német/germán/árja felsőbbrendűségből (Übermensch, Untermensch) kiindulva.
  • A vezetőben való feltétlen hit (Führerprinzip)
  • A demokrácia korlátozása, ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek, és sajtótermékek megszüntetése
  • szociáldarwinizmus (az emberi társadalomban is a legalkalmasabb csoportok (fajták, változatok) tudnak fennmaradni, életben maradni, szelektálódni)
  • rasszizmus: az emberi rasszok közötti különbségek hangsúlyozása
  • eugenika (a szociáldarwinizmusban megfogalmazott fajfejlődés „elősegítése”, az akadályozó tényezők „kiiktatása”)
  • homoszexuális beállítottságú emberek iránti erőteljes ellenszenv; a homoszexualitás korlátozása, tiltása, és bűntetése (homofóbia)
  • a vallásszabadság korlátozása

Hitler programja

Adolf Hitler Mein Kampf című könyvében röviden a következő programot ajánlotta a német nemzet fellendítésére:

  1. A szocializmus és a nacionalizmus összhangjának kihasználása Németország háború utáni helyreállításában. (A baloldal és a jobboldal összefogása a NSDAP alatt)
  2. A jellegzetesen német, hagyományos kulturális értékek védelme.
  3. Nem teljesítés politikája: a fegyverkezés megkezdése, a megszállt területek kiürítése és a hadisarc fizetésének abbahagyása (ezzel a versailles-i szerződésben foglaltaknak mond ellent).
  4. Európa németjeinek egyesítése Nagy-Németország létrehozásának érdekében; Ausztria bekebelezése (anschluss), Csehország és Lengyelország németlakta területeinek elfoglalása, valamint Európa (beleértve a Baltikumot) németjeinek hazatelepítése. Úgy vélte, szövetséget köthet Angliával, mert az angolok a franciáktól jobban félnek, mint amennyire ragaszkodnak a status quóhoz.
  5. Terjeszkedés keletre, a Szovjetunió elfoglalásával a Birodalom kiterjesztése az Urálig. Hitler szerint a Szovjetunió hatalmas területét arra nem alkalmas népek lakják, ugyanis hagyták, hogy a zsidók/kommunisták kezükbe vegyék a hatalmat. (Az adott területeknek nagyon rossz volt a kihasználása gazdasági és földművelési szempontból.)
  6. Ezután fordulna az eddig tétlen Franciaország felé, és vagy megsemmisítené a nemzetet, vagy a gyengébb partner szerepébe kényszerítené (reváns az első világháborúért).
  7. A létrejött 400 milliós Német Birodalom (egy pángermán Európa) szembeszállhatna az Egyesült Államokkal.

Források

Commons:Category:National Socialism
A Wikimédia Commons tartalmaz Nemzetiszocializmus témájú médiaállományokat.