„Ábrahám-síksági csata” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ez elég messze van a szubcsonktól.
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
Az '''ábrahám-síksági csata''' (1759.szeptember 13.) a hétéves háború részét képező amerikai brit-francia gyarmatháború döntő ütközete , amely a francia uralom végét jelentette Kanadában. A [[Québec (település)|Québec]] városa felett húzódó fennsíkon, egy francia erőd előtt, James Wolfe angol tábornok átszállította csapatait a [[Szent Lőrinc-folyó]]n . Az angoloknak sikerült becsapniuk az őröket, akik azt hitték: francia katonák vannak a csónakokban, Ezután az angolok felkapaszkodtak az Ábrahám-fennsíkra: odakerültek az erődhöz. A véres küzdelemben Louis Montcalm tábornok vezette francia helyőrség vereséget szenvedett, és Québec megadta magát. A harcban mindkét tábornok elesett. Az 1763-as párizsi béke értelmében Új-Franciaország (ettől fogva Québec) Nagy-Britannia ellenőrzése alá került.
Az '''ábrahám-síksági csata''' (1759.szeptember 13.) a [[hétéves háború]] részét képező amerikai brit-francia gyarmatháború döntő ütközete, amely a francia uralom végét jelentette Kanadában. A [[Québec (település)|Québec]] városa felett húzódó fennsíkon, egy francia erőd előtt, James Wolfe angol tábornok átszállította csapatait a [[Szent Lőrinc-folyó]]n . Az angoloknak sikerült becsapniuk az őröket, akik azt hitték: francia katonák vannak a csónakokban, Ezután az angolok felkapaszkodtak az Ábrahám-fennsíkra: odakerültek az erődhöz. A véres küzdelemben Louis Montcalm tábornok vezette francia helyőrség vereséget szenvedett, és Québec megadta magát. A harcban mindkét tábornok elesett. Az 1763-as párizsi béke értelmében Új-Franciaország (ettől fogva Québec) Nagy-Britannia ellenőrzése alá került.

A lap 2013. november 18., 12:34-kori változata

Az ábrahám-síksági csata (1759.szeptember 13.) a hétéves háború részét képező amerikai brit-francia gyarmatháború döntő ütközete, amely a francia uralom végét jelentette Kanadában. A Québec városa felett húzódó fennsíkon, egy francia erőd előtt, James Wolfe angol tábornok átszállította csapatait a Szent Lőrinc-folyón . Az angoloknak sikerült becsapniuk az őröket, akik azt hitték: francia katonák vannak a csónakokban, Ezután az angolok felkapaszkodtak az Ábrahám-fennsíkra: odakerültek az erődhöz. A véres küzdelemben Louis Montcalm tábornok vezette francia helyőrség vereséget szenvedett, és Québec megadta magát. A harcban mindkét tábornok elesett. Az 1763-as párizsi béke értelmében Új-Franciaország (ettől fogva Québec) Nagy-Britannia ellenőrzése alá került.