„André-Jacques Garnerin” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
32. sor: 32. sor:
== Élete ==
== Élete ==
[[File:First parachute2.jpg|260px|thumb|right|19. századi rajz Garnerin első ugróernyőjéről.]]
[[File:First parachute2.jpg|260px|thumb|right|19. századi rajz Garnerin első ugróernyőjéről.]]
A fiatal Garnerin fizikát tanult, majd 1793-ban a francia haderő tisztjeként lehetőséget kapott, hogy ballonokkal katonai feladatokat hajtson végre. Azonban a Napóleoni háborúk alatt osztrák alakulatok fogságba esett és évekig Budán raboskodott. Ezen évek alatt foglalkozott az ejtőernyő gondolatával. [[Leonardo da Vinci]] ötlete alapján 1783-ban [[Loius-Sebastian Lenormand]] készített már merevített ugróernyőt, amellyel egy fáról ugrást hajtott végre. Garnerin a budai fogságból való szabadulásra szerette volna felhasználni az ugróernyőt, de a rendkívüli szökésre végül nem került sor. Miután fogolycsere útján kiszabadult 1795-ben visszatért Párizsba és 1797. október 22.-én egy hidrogénballon segítségével 1000 méter magasságból sikeres ugrást hajtott végre egy kosárhoz rögzített ernyő segítségével. 1799-ben felesége Jeanne-Genevieve hajtott végre sikeres ugrást így ő volt az első nő, aki ilyen ugrást hajtott végre. 1802-ben egy angliai bemutató körút alkalmával, már 2440 méter magasról ugrott sikeressen.
A fiatal Garnerin fizikát tanult, majd 1793-ban a francia haderő tisztjeként lehetőséget kapott, hogy ballonokkal katonai feladatokat hajtson végre. Azonban a [[Napóleoni háborúk]] alatt osztrák alakulatok fogságba esett és évekig Budán raboskodott. Ezen évek alatt foglalkozott az ejtőernyő gondolatával. [[Leonardo da Vinci]] ötlete alapján már 1783-ban [[Loius-Sebastian Lenormand]] készített merevített vázú ejtőernyőt, amellyel egy fáról kísérleti ugrást hajtott végre, de ez még kezdetleges megoldás volt, kis magasságból. Garnerin a budai fogságból való szabadulásra szerette volna felhasználni az általa elképzelt ejtőernyőt, de a rendkívüli szökésre végül nem került sor. Miután fogolycsere útján kiszabadult 1795-ben visszatért Párizsba. 1797. október 22.-én egy hidrogénballon segítségével 1000 méter magasságból sikeres ugrást hajtott végre egy kosárhoz rögzített ernyő segítségével. 1799-ben pedig felesége Jeanne-Genevieve is hajtott végre sikeres ugrást így ő volt az első női ejtőernyős. 1802-ben egy angliai bemutatókörút alkalmával, már 2440 méter magasról hajtott végre sikeres ugrást.


1823-ban egy új ernyő tesztelése közben vesztette életét.
1823-ban egy új ernyő tesztelése közben vesztette életét.

A lap 2013. október 22., 00:47-kori változata

André-Jacques Garnerin
André-Jacques és Jeanne Geneviève Garnerin
André-Jacques és Jeanne Geneviève Garnerin
Született1769. január 31.
Párizs
Elhunyt1823. augusztus 18. (54 évesen)
Párizs
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
HázastársaJeanne Geneviève Labrosse
Foglalkozása
Halál okabaleseti halál
A Wikimédia Commons tartalmaz André-Jacques Garnerin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

André-Jacques Garnerin (1769. január 31. - 1823. augusztus 18.) francia feltaláló, aki elsőnek hajtott végre sikeresen egy hidrogénballon segítségével ejtőernyős ugrást olyan ernyővel, aminek nem volt merevített váza.

Élete

19. századi rajz Garnerin első ugróernyőjéről.

A fiatal Garnerin fizikát tanult, majd 1793-ban a francia haderő tisztjeként lehetőséget kapott, hogy ballonokkal katonai feladatokat hajtson végre. Azonban a Napóleoni háborúk alatt osztrák alakulatok fogságba esett és évekig Budán raboskodott. Ezen évek alatt foglalkozott az ejtőernyő gondolatával. Leonardo da Vinci ötlete alapján már 1783-ban Loius-Sebastian Lenormand készített merevített vázú ejtőernyőt, amellyel egy fáról kísérleti ugrást hajtott végre, de ez még kezdetleges megoldás volt, kis magasságból. Garnerin a budai fogságból való szabadulásra szerette volna felhasználni az általa elképzelt ejtőernyőt, de a rendkívüli szökésre végül nem került sor. Miután fogolycsere útján kiszabadult 1795-ben visszatért Párizsba. 1797. október 22.-én egy hidrogénballon segítségével 1000 méter magasságból sikeres ugrást hajtott végre egy kosárhoz rögzített ernyő segítségével. 1799-ben pedig felesége Jeanne-Genevieve is hajtott végre sikeres ugrást így ő volt az első női ejtőernyős. 1802-ben egy angliai bemutatókörút alkalmával, már 2440 méter magasról hajtott végre sikeres ugrást.

1823-ban egy új ernyő tesztelése közben vesztette életét.

Forrás