„Pekah” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
27. sor: 27. sor:
'''Pekah''' az [[Izraeli Királyság]] uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.
'''Pekah''' az [[Izraeli Királyság]] uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.
{{Építés alatt}}
{{Építés alatt}}
[[Pekahja]] testőrjeinek tiszte volt, majd megölette a királyt és maga ült a trónra. Az [[arámiak|arámi]] királlyal egy [[Asszíria]]-ellenes szövetséget próbált létrehozni, ugyanakkor megtámadta vele [[Akház júdai király|Akház]] júdai királyt és Jeruzsálemet megostromolta. Akház király kérésére [[III. Tukulti-apil-ésarra|III. Tiglatpilezer]] a segítségére jött, elfoglalta [[Damaszkusz]]t és az Izraeli Királyság nagy részét, és sok észak-izraelitát deportált Asszíriába. Végül Pekaht [[Hóseás zsidó király|Hóseás]] ölette meg.
[[Pekahja]] testőrjeinek tiszte volt, majd megölette a királyt és maga ült a trónra. Az [[arámiak|arámi]] királlyal egy [[Asszíria]]-ellenes szövetséget próbált létrehozni, ugyanakkor megtámadta az arámiakkal [[Akház júdai király|Akház]] júdai királyt és Jeruzsálemet megostromolta. Akház király kérésére [[III. Tukulti-apil-ésarra|III. Tiglatpilezer]] a segítségére jött, elfoglalta [[Damaszkusz]]t és az Izraeli Királyság nagy részét, és sok észak-izraelitát deportált Asszíriába. Végül Pekaht [[Hóseás zsidó király|Hóseás]] ölette meg.


== Források ==
== Források ==

A lap 2013. október 20., 00:58-kori változata

Pekah

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
(kb.) Kr. e. 740 Kr. e. 732
ElődjePekahja
UtódjaHóseás
Születetti. e. 8. század
Elhunyti. e. 732
ÉdesapjaRemaliah
SablonWikidataSegítség

Pekah az Izraeli Királyság uralkodója a Kr. e. 8. században.

Pekahja testőrjeinek tiszte volt, majd megölette a királyt és maga ült a trónra. Az arámi királlyal egy Asszíria-ellenes szövetséget próbált létrehozni, ugyanakkor megtámadta az arámiakkal Akház júdai királyt és Jeruzsálemet megostromolta. Akház király kérésére III. Tiglatpilezer a segítségére jött, elfoglalta Damaszkuszt és az Izraeli Királyság nagy részét, és sok észak-izraelitát deportált Asszíriába. Végül Pekaht Hóseás ölette meg.

Források

  • Seventh-Day Adventist Bible Dictionary, Washington D.C., 1960.

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pekah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.