„Neonácizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Neo-Nazi Skinhead.jpg|bélyegkép|200px|Neonáci bőrfejű fiatal]]
[[Fájl:Neo-Nazi Skinhead.jpg|bélyegkép|200px|Neonáci bőrfejű fiatal]]
A '''neonácizmus''' (vagy magyarosan ''újnácizmus'') a [[Harmadik Birodalom]]ban megvalósult [[nemzetiszocializmus]] (nácizmus) újjáélesztésére, vagy egy nagyon hasonló ideológia életre hívására törekevő politikai mozgalmak ideológiai gyűjtőneve a [[második világháború]] után. Nem azonos az [[újfasizmus]]sal (ahogy a [[nácizmus]] sem a [[fasizmussal]]), bár sok hasonlóságot mutatnak.
A '''neonácizmus''' (vagy magyarosan ''újnácizmus'') a [[Harmadik Birodalom]]ban megvalósult [[nemzetiszocializmus]] (nácizmus) újjáélesztésére, vagy egy nagyon hasonló ideológia életre hívására törekevő politikai mozgalmak ideológiai gyűjtőneve a [[második világháború]] után. Nem azonos az [[újfasizmus]]sal (ahogy a [[nácizmus]] sem a [[fasizmus]]sal), bár sok hasonlóságot mutatnak.


==Leírása==
==Leírása==

A lap 2013. október 16., 17:20-kori változata

Neonáci bőrfejű fiatal

A neonácizmus (vagy magyarosan újnácizmus) a Harmadik Birodalomban megvalósult nemzetiszocializmus (nácizmus) újjáélesztésére, vagy egy nagyon hasonló ideológia életre hívására törekevő politikai mozgalmak ideológiai gyűjtőneve a második világháború után. Nem azonos az újfasizmussal (ahogy a nácizmus sem a fasizmussal), bár sok hasonlóságot mutatnak.

Leírása

Az egyes neonáci mozgalmak konkrét céljai eltérőek lehetnek, ám ideológiájuk gyakori elemei közé tartoznak az Adolf Hitler iránti elkötelezettség, a Harmadik Birodalom jelképeinek használata, valamint a nemzetiszocialista ideológia iránti maximális elkötelezettség, irányelveinek és előírásainak és világnézetének a lehetőségekhez képest maximális követése, betartása.

Néhány csoport illetve tag nyíltan vállalja a náci vagy a nemzetiszocialista jelzőt, ám mások kerülik ezeket tartva a társadalmi megbélyegzéstől, vagy a jogi következményektől. Több európai ország jogi eszközökkel lép fel azok ellen, akik nemzetiszocialista, rasszista vagy antiszemita nézeteket terjesztenek, így ezekben az országokban egyetlen párt sem azonosul nyíltan a náci eszmékkel.

Az 1991-95-ös délszláv háborúban neonáci önkéntesek is harcoltak a horvát hadseregben, amelyek Ausztriából, illetve Németországból verődtek össze. A neonácik közreműködtek az etnikai tisztogatásokban és népirtásokban is, elsősorban szerbeket és muzulmán bosnyákokat öltek meg.

Magyarországon a (neo)náci ideológiát követő embereket gyakorta a skinheadekkel azonosítják, noha a skinheadek világnézetüket és politikai beállítottságukat tekintve (amennyiben nem voltak apolitikusak) sohasem voltak egységesek.

Egyéb irodalom

Külső hivatkozások

Commons:Category:Neo-Nazism
A Wikimédia Commons tartalmaz Neonácizmus témájú médiaállományokat.