„Hóseás zsidó király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
27. sor: 27. sor:
'''Hóseás''' az [[Izraeli Királyság]] 20. és egyben utolsó uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.
'''Hóseás''' az [[Izraeli Királyság]] 20. és egyben utolsó uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.


Megölette [[Pekah]] királyt, majd maga ült a trónra. Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett [[V. Sulmánu-asarídu|Szalmanasszár]] asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Az asszír uralkodó Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az [[Izraeli Királyság]] fővárosát, [[Szamária (város)|Szamáriát]] és három év múlva el is foglalta azt. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették <ref>2. Kir. 17. rész</ref> a megmaradt népet pedig az [[Újasszír Birodalom|Asszír Birodalomba]] hurcolták. Ezzel az Izraeli Királyság története véget ért.
Megölette [[Pekah]] királyt, majd maga ült a trónra. Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett [[V. Sulmánu-asarídu|Szalmanasszár]] asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Az asszír uralkodó Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az [[Izraeli Királyság]] fővárosát, [[Szamária (város)|Szamáriát]] és három év múlva el is foglalta azt. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették <ref>2. Kir. 17. rész</ref> a megmaradt népet pedig az [[Újasszír Birodalom|Asszír Birodalomba]] hurcolták. Ezzel az Izraeli Királyság 210 éves története véget ért.





A lap 2013. október 15., 07:00-kori változata

Hóseás

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 732 Kr. e. 723
ElődjePekah
Születetti. e. 759
Elhunyti. e. 723 (35-36 évesen)
ÉdesapjaElah
A Wikimédia Commons tartalmaz Hóseás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hóseás az Izraeli Királyság 20. és egyben utolsó uralkodója a Kr. e. 8. században.

Megölette Pekah királyt, majd maga ült a trónra. Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett Szalmanasszár asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Az asszír uralkodó Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az Izraeli Királyság fővárosát, Szamáriát és három év múlva el is foglalta azt. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették [1] a megmaradt népet pedig az Asszír Birodalomba hurcolták. Ezzel az Izraeli Királyság 210 éves története véget ért.


Források

  1. 2. Kir. 17. rész
  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hoshea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.