„Julian Tuwim” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Zsidó származású költők kategória eltávolítva; Zsidó származású költők, írók kategória hozzáadva (a HotCattel)
TomcsyBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Lásd még: Bot: Nemzetközi katalógusok sablon hozzáadása
35. sor: 35. sor:
* [[Lengyel költők, írók listája]]
* [[Lengyel költők, írók listája]]


{{Nemzetközi katalógusok}}
{{Portál|Irodalom||Lengyelország|-|Zsidóság}}
{{Portál|Irodalom||Lengyelország|-|Zsidóság}}



A lap 2013. október 6., 03:23-kori változata

Julian Tuwim
Tuwim síremléke

Julian Tuwim (Łódź, 1894. szeptember 13.Zakopane, 1953. december 27.) – zsidó származású lengyel költő, a két világháború közti lengyel irodalom egyik legnépszerűbb költője. Irena Tuwim, lengyel irodalmár és költőnő bátyja és a kabarészínész és énekes Kazimierz Krukowski (Lopek Krukowski) unokatestvére.

1913-ban debütált Kérés c. versével. A Varsói Egyetemen jogot és filozófiát tanult (1916 - 1918). Tanulmányai ideje alatt a "Pro arte at studio" c. folyóirat munkatársa volt. 1919-ben a Skamander elnevezésű költői kör egyik alapító tagja volt. A lengyel-bolsevik háború idején Józef Piłsudski államfő kiadóhivatalában dolgozott. Ifjúkorában Leopold Staff művészete volt rá nagy hatással (erről későbbi visszaemlékezéseiben számol be). A Színpadi Szerzők és Művészek Egyesületének (ZAiKS) egyik alapítótagja. 1939-ben Románián keresztül Franciaországba emigrált, Franciaország kapitulációja (1940) után pedig Portugálián és Brazílián keresztül az Egyesült Államokba. 1942-ben New Yorkban lakik. A világháború ideje alatt együttműködik az emmigráns újságírókkal.

1946-ban tér vissza hazájába. 1947 - 50 között Az Új Színház művészeti vezetői tisztségét tölti be. Ebben az időben igen sok kritikát kap egykori barátaitól, akik szeriont Tuwim túlságosan kiszolgálta a kommunista hatalmat (szerzője volt többek között számos Sztálint dicsőítő költeménynek). Sok írása között a leginkább személyes hangvételűek Lengyelországról és Łódź-ról szóló művei. Leírja, hogy sehol másutt nem tudná elkézeli az életét, csak hazájában. Ahogy "Lengyel virágok" c. versciklusában írja, Lengyelországnak adja majd vissza életét. Łódź-ot a világ legnagyszerűbb városának nevezi.

Kabaréművek szerzője. Munkatársa (esetenként alapítótagja is) akkori kabarészínházaknak, a Qui Pro Quo-nak, amely 1919-1932 között működött Varsóban, a Bandának (1932-1934), az Új Bandának, Picadornak. Munkatársa a szatirikus hangvételű Cyrulik Warszawski c. hetilapnak. Szatirikus és irodalmi művek társszerzője és szerkesztője (Skamander, Irodalmi hírek).

Tuwim orosz irodalmi művek fordítója is volt, fordít többek között Puskint és Majakovszkijt. Lengyelországszerte ismert gyermekversek szerzője, ilyen művek többek között a Lokomotív, a Madárrádió, a Trombitás elefánt és a Bambó.

Tuwim ismert volt különleges humoráról. Gyakran a modernizmus és posztmodernizmus nyelvezetében kereste a nyelv megújulását. Nyelvi kutatásainak egyik tárgya az eszperantó nyelv volt már gimnáziumi tanulmányai idején. Lefordította eszperantóra Staff költő versét, és Juliusz Słowacki "Testamentumom" c. versét. Saját költeményeinek eszperantó fordításait a Lengyel eszperantisták (Pola Esperantisto) hasábjain adta közre. Későbbi nyelvi kutatásaiban neologizmusokat hozott létre. Megalkotta az ú.n. zaum nyelvet, amelynek értelmezése - a priori lévén - mindenkinek a saját képzettársításától függött.

Sok kritikus Tuwim költészetét a gyakori szójátékok (kalamburok) miatt a "nehezebb fajsúlyú" poétika közé sorolják. A szavak más szavakkal történő kapcsolata által létrejövő többértelműségek, bizonyos szavak nem egyértelmű értelmezhetősége miatt mondatai gyakran befejezetlennek tűnnek. A hajlékony és váltakozó nyelvezet gyakran humoros színezettel vegyül, mint például Bál az Operában c. versében. A megjelenített valóság szinte életre kel Tuwim bravúrja által, ahogy a hangutánzó és hangfestő szavakat alkalmazza Lokomotív c. versében.

Díjak és kitüntetések

  • Łódź város irodalmi kitüntetése (1928, 1949),
  • A lengyel PEN Club kitüntetése (1935),
  • A Łódź-i Egyetem "doktorat honoris causa" díja (1949),
  • Első fokozatú állami kitüntetés (1951).

Magyar nyelven hozzáférhető művei

Tuwim padja Łódź-ban

Külső hivatkozások

Lásd még