„Wikipédia:Üdvözlünk, látogató!” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamoaBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: Migrating 7 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q3945
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q3945 adatába
90. sor: 90. sor:
[[id:Wikipedia:Selamat datang]]
[[id:Wikipedia:Selamat datang]]
[[is:Wikipedia:Velkomnir nýherjar]]
[[is:Wikipedia:Velkomnir nýherjar]]
[[ka:ვიკიპედია:კეთილი იყოს თქვენი მობრძანება]]
[[nl:Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers]]
[[nl:Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers]]
[[no:Wikipedia:Velkommen til Wikipedia]]
[[no:Wikipedia:Velkommen til Wikipedia]]

A lap 2013. augusztus 27., 08:54-kori változata

Tudnivalók

Üdvözlünk a Wikipédia lapjain!

A Wikipédia egy szabad szerkesztésű, nyílt tartalmú, önkéntesekből álló közösség által fejlesztett enciklopédia, amit olyan emberek olvasnak, szerkesztenek, írnak, mint amilyen te is vagy.

A Wikipédiával három dolgot tehetsz: olvashatod, szerkesztheted és írhatod.

Mire jó a Wikipédia?

A Wikipédia egy enciklopédia, pontosabban célja egy elfogadható enciklopédiává válni; tehát hogy megbízható és bőséges ismeretanyagot nyújtson az olvasóinak, azok hasznára, szórakoztatására és megelégedésére. Ezen enciklopédia különlegessége, hogy az önkéntesek folyamatosan, nap mint nap szerkesztik, bővítik, javítják, tehát a Wikipédia minden percben bővül és javul. Az önkéntes munkának te is egyszerűen részese lehetsz, ha szerkeszteni akarod a lapokat. Ajánlott, de nem kötelező, hogy jelentkezz be, regisztrálj magadnak egy nevet. Talán még annyit célszerű megjegyezni, hogy minden be nem jelentkezett és bejelentkezett szerkesztőre vonatkoznak bizonyos közösségi irányelvek, melyeket be kell tartanod.

Olvasás

Olvasni egyszerű. Indulj el a Kezdőlapról, keress egy témát, ami érdekel, és kezdd el a felfedezést. Keresni is lehet, minden lap tetején. A Lap találomra kiválasztásával elolvashatsz egy véletlenül kiválasztott cikket.

Ha olvastál valamit, és tetszett, miért ne hagynál egy üzenetet a szócikk vitalapján? Keresd a vita linket, a vitalap betöltődése után válaszd a szerkeszt linket, és írd le, amit szeretnél. Mindig örülünk a visszajelzéseknek!

Ha van valami, amiről nem írtunk semmit, vagy nehezedre esik megtalálni azt, amit keresel, akkor csak kérdezz meg bárkit a kezdők kérdései lapon, vagy add hozzá a témát a kért cikkek listájához.

Szerkesztés

Minden Wikipédia-szócikk és a nem-szócikk lapok nagy része bárki által szerkeszthető. A szerkesztés technikáját az első lépések oldalról ismerheted meg - nagyon ajánlott ennek áttanulmányozása. Csak válaszd ki az adott lapon a Szerkesztés linket a lap tetején, hogyha úgy érzed, hogy a lap fejlesztésre szorul. Nincs szükség semmiféle különleges jogra, még csak be sem kell jelentkezned.

A legjobb módszerek egyike arra, hogy segíts, az, hogy használod a Wikipédiát, mint bármely más lexikont, de ha valami problémát veszel észre – elírást talán, vagy egy nehezen érthető mondatot – akkor bátran javítsd ki. Legyen bátorságod lapot szerkeszteni – ha lehetőséget látsz arra, hogy egy lapot jobbá tegyél, akkor tedd meg.

Írás

A már létező tudásunk szerkesztése nagyszerű dolog, de szeretnénk, ha a tudást gyarapítani is tudnád. Kezdhetsz egy teljesen új lapot, vagy kereshetsz egy már létező szócikket, és egy teljesen új szakaszt írhatsz hozzá. Nem kell túlságosan aggódnod a lehetséges hibák miatt – ha valamit kicsit elrontanál, te vagy valaki más később ki tudja javítani.

Van egy pár irányelv és útmutató, amit érdemes elolvasni – például kérünk, hogy a cikkeket semleges nézőpontból írd. Ez azt jelenti, hogy a szócikkeknek – még az ellentmondásos vagy érzelmeket kavaró témákban is – részrehajlás nélkülinek kell lenniük. Ezen túl a projekt egy enciklopédiát épít, tehát vannak dolgok, amik nem valók a Wikipédiába.

Kezdő szerkesztőként kérhetsz segítséget egy mentortól, aki segít eligazodni a Wikipédia rendszerében és szokásaiban.

Jó szórakozást!

A Wikipédia alapjellemzői

Szabad szerkesztés? Nyílt tartalom? Közösségi enciklopédia? Ha furcsán hangzanak számodra ezek a szavak, fogalmak, és szeretnél jobban megismerkedni velük, olvasd el a Wikipédiáról szóló tájékoztatónkat.

A Wikipédia mint forrás

Bár mindent elkövetünk, hogy a szócikkeink megbízhatóak, pontosak legyenek, mégis azt javasoljuk, hogy ne használd a Wikipédiát egyedüli forrásként keresések, publikációs hivatkozások során. A cikkeink nagy része tartalmazza a forrásokat, amelyeket a cikkírás közben használtunk: ezek segítségével ellenőrizhető cikkeink pontossága. Emellett érdemes például papíralapú szaklexikonokban, szakkönyvekben is utánanézni a témának, mert lehet, hogy az erről író szakemberek más szempontból közelítették meg a kérdést, és esetleg fontos részleteket említenek, amikről mi nem tudunk.

Arra is gondolj, hogy a cikkeink fokozatosan változnak (és reméljük, hogy ez javulást jelent); ha a cikk adott pillanatban olvasható, pontosan ismert tartalmú változatára szeretnél hivatkozni, akkor ezt a bal oldali menüben található „Link erre a változatra” segítségével teheted meg. Ez főként megváltoztathatatlan publikációk (nyomtatott papír) esetén lehet fontos.

Lásd még…

Itt van még néhány, kicsit részletesebb bemutatkozó információ.

Általános információk, iránymutatók és segítség

Tippek és iránymutatás a kezdetekhez

A Wikipédia-közösség

  • Wikipédisták – a rendszeres résztvevők saját maguk által karbantartott listája. (Ha gondolod, írd bele magad is.)
  • Wikikett – a Wikipédia-etikett
  • Mentorprogram kezdő szerkesztőknek