„Fülöp apostol” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
zöldek kékre
zöld linkek
4. sor: 4. sor:
A négy [[evangélisták|evangélista]] közül a legtöbbször [[János evangéliuma]] említi őt, a másik három evangéliumban csak az apostolok felsorolásában szerepel. Ebben a listában mindig az ötödik helyen említik őt.
A négy [[evangélisták|evangélista]] közül a legtöbbször [[János evangéliuma]] említi őt, a másik három evangéliumban csak az apostolok felsorolásában szerepel. Ebben a listában mindig az ötödik helyen említik őt.


Jézus halála után többek között [[Anatólia]] nyugati területein prédikált, és a mondák szerint a [[Római Birodalom]] területén fekvő Hieropolisz ősi városában halt [[mártír]]halált, közvetlenül [[Pamukkale]] mellett, Délnyugat-Törökországban.
Jézus halála után többek között [[Anatólia]] nyugati területein prédikált, és a mondák szerint a [[Római Birodalom]] területén fekvő Hieropolisz ősi városában halt [[vértanú|mártír]]halált, közvetlenül [[Pamukkale]] mellett, Délnyugat-Törökországban.


[[2011]]. [[július 27]]-én [[régészet|régészek]] megtalálták Szent Fülöp feltételezett sírját Hierapolisz városában egy újonnan feltárt templomban. A szakértők szerint a [[Bizánc|bizánci]] időkben egy templomba vitték át eredeti helyükről az apostol maradványait, ás ennek az épületnek a nyomait találták most meg. [http://mult-kor.hu/20110727_fulop_apostol_sirjara_bukkanhattak_torokorszagban]
[[2011]]. [[július 27.|július 27]]-én [[régészet|régészek]] megtalálták Szent Fülöp feltételezett sírját Hierapolisz városában egy újonnan feltárt templomban. A szakértők szerint a [[Bizánci Birodalom|bizánci]] időkben egy templomba vitték át eredeti helyükről az apostol maradványait, ás ennek az épületnek a nyomait találták most meg. [http://mult-kor.hu/20110727_fulop_apostol_sirjara_bukkanhattak_torokorszagban]


Emléknapjai:
Emléknapjai:

A lap 2013. augusztus 18., 23:22-kori változata

Rubens Szent Fülöp-ábrázolása (1611 körül)

Fülöp apostol Jézus tanítványainak, a tizenkét apostolnak egyike. Betszaidában, Galileában született, ahogyan Péter apostol és András apostol is, és valószínűleg 80 körül hunyt el Hierapoliszban, a mai Törökország területén.

A négy evangélista közül a legtöbbször János evangéliuma említi őt, a másik három evangéliumban csak az apostolok felsorolásában szerepel. Ebben a listában mindig az ötödik helyen említik őt.

Jézus halála után többek között Anatólia nyugati területein prédikált, és a mondák szerint a Római Birodalom területén fekvő Hieropolisz ősi városában halt mártírhalált, közvetlenül Pamukkale mellett, Délnyugat-Törökországban.

2011. július 27-én régészek megtalálták Szent Fülöp feltételezett sírját Hierapolisz városában egy újonnan feltárt templomban. A szakértők szerint a bizánci időkben egy templomba vitték át eredeti helyükről az apostol maradványait, ás ennek az épületnek a nyomait találták most meg. [1]

Emléknapjai: