„Kovács László (karmester)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Tambo (vitalap | szerkesztései)
a 1956-ban született személyek kategória hozzáadva (a HotCattel)
41. sor: 41. sor:
[[Kategória:Nyíregyháziak]]
[[Kategória:Nyíregyháziak]]
[[Kategória:Liszt Ferenc-díjasok]]
[[Kategória:Liszt Ferenc-díjasok]]
[[Kategória:1956-ban született személyek]]

A lap 2013. augusztus 14., 09:44-kori változata

Kovács László a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén

Kovács László (Nyíregyháza, 1956. szeptember 18. –) Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és zeneigazgatója, A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze.

Élete, munkássága

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karmester és harsona szakon, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban és a Nagyszínházban tanult Jurij Szimonovnál. 1985-ben elnyerte a Doráti Antal által alapított Ferencsik János-emlékdíjat, és a Royal Philharmonic Orchestra meghívására egy hónapot töltött Londonban.

A Magyar Állami Operaházban 22 éves korában mutatkozott be, és ugyancsak ekkor kezdődött miskolci pályafutása is: Mura Péter mellett volt segédkarmester a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál. 1984-től a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és zeneigazgatója. 1985 és 1998 között a Pro Brass együttest is vezényelte, 1993-ban a londoni Abbey Road stúdióban felvétel is készült velük. 1998-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának karmestere, 2004-től 2008-ig első karmestere volt.

1981-től 2007-ig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 1989 és 1999 között művészeti vezetője volt a nyírbátori nemzetközi zenei tábornak. Évente 70–80 hangversenyt vezényel. Számos hangfelvétele és TV-felvétele készült, a világ sok országában fellépett, Európán kívül Ázsiában, Amerikában és a Közel-Keleten is. Rendszeres zongorakísérője volt Marton Éva dal- és áriakoncertjeinek. Több nemzetközi karmesterverseny zsűrijében vett részt. A Liszt-világnap (World Liszt Day) keretén belül 2011. október 22-én Bayreuthban vezényelte Liszt Krisztus című oratóriumát.[1]

Baross Gábor halála után, a nyílt pályázat győzteseként – miskolci karmesteri pozíciója mellett – Kovács lett az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának karnagya.[2]

Elismerései

Jegyzetek

Források

Kapcsolódó szócikkek