„Croodék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Amerikai kalandfilmek kategória hozzáadva (a HotCattel)
78. sor: 78. sor:
[[Kategória:Komputeranimációs filmek]]
[[Kategória:Komputeranimációs filmek]]
[[Kategória:Amerikai kalandfilmek]]
[[Kategória:Amerikai kalandfilmek]]
[[Kategória:DreamWorks Pictures-filmek]]
[[Kategória:20th Century Fox-filmek]]
[[Kategória:InterCom-filmek]]
[[Kategória:Amerikai filmvígjátékok]]

A lap 2013. július 31., 16:03-kori változata

Croodék
(The Croods)
2013-as amerikai animációs film

IMDB 7,3/10 (44 szavazat)
IMDB 7,3/10 (44 szavazat)
RendezőKirk DeMicco
Chris Sanders
ProducerKristine Belson
Jane Hartwell
Műfaj
ForgatókönyvíróChris Sanders
Kirk DeMicco
FőszerepbenNicolas Cage
Ryan Reynolds
Emma Stone
Catherine Keener
Clark Duke
Cloris Leachman
ZeneAlan Silvestri[1]
OperatőrRoger Deakins
Gyártás
GyártóDreamWorks SKG
DreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Játékidő99 perc
KöltségvetésUSA $ 135 millió
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA 20th Century Fox
magyar Intercom
BemutatóUSA 2013. március 22.
magyar 2013. március 21.
KorhatárUSA PG
magyar Hat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel $ 11 600 000
Kronológia
KövetkezőCroodék: Egy új kor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Croodék témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Croodék (The Croods) egy 2013-as amerikai egész estés komputer-animációs kalandfilm, amelyet a DreamWorks Animation készített, forgalmazója a 20th Century Fox. Főbb szerepekben, olyan színészek halhatók, mint Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener,Clark Duke, és Cloris Leachman, akik a címszereplő Crood családot szólaltatják meg. A film John Cleese eredeti ötletén alapszik, miszerint egy ősember család, miután elvesztik egykori otthonukat, nekivágnak hogy új lakhelyet találjanak maguknak, s közben számtalan veszéllyel és kalanddal néznek szembe, mert a világuk folyamatosan változik, s a túlélésért nekik is ezt kell tenniük.

A filmet Chris Sanders, a Lilo és Stitch alkotója rendezte, társrendezője Kirk DeMicco. A Dreamworks forgalmazási szerződése a Paramount Pictures-el felbomlott, Az öt legenda című filmet követően, így a Croodék volt az első Dreamworks film, amelyet a 20th Century Fox forgalmazott. A film eredeti bemutatója 2013. március 22.-én volt, míg Magyarországon egy nappal korábban március 21.-én mutatták be.

Szereplők

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Grug Nicolas Cage Schnell Ádám
Guy Ryan Reynolds Szatory Dávid
Eep Emma Stone Bata Éva
Ugga Catherine Keener Kerekes Viktória
Thunk Clark Duke Elek Ferenc
Nyany Cloris Leachman Pásztor Erzsi

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az őskorban, az utolsó még ma is élő barlanglakók, egy hattagú ősember-család, Croodék. A család tagjai: Grug (Nicolas Cage), a családfő, aki rendíthetetlenül védelmezi a családját a külvilág minden veszélyétől, első és legfontosabb szabálya; soha senki nem hagyhatja el a barlangjukat, mert minden új dolog veszélyes, a félelem a túlélés záloga. Ugga (Catherine Keener), Grug párja az odafigyelő és gondviselő anya, Grug mellett a család második pátriárkája. A család lázadó kamaszlánya Eep (Emma Stone), aki utálja, hogy egész életét egy barlangban kell leélnie, rendkívül izgatja a külvilág, ezért gyakran ellenkezik az apja elvárásaival, ami komoly vitákat szül köztük. Továbbá ott van Thunk (Clark Duke), a család nagydarab, kissé ügyetlen, apakomplexusos fiacskája, Sandy, a család legifjabb, még szinte baba tagja, aki olykor állatiasan viselkedik, valamint Ugga édesanyja Nyany (Cloris Leachman), a család legöregebb és legbogarasabb tagja (és akitől Grug a leginkább szeretne megszabadulni, melynek jeleit gyakran ki is mutatja.)

Croodék mindennapja, akkor érnek véget, mikor váratlan földrengések beomlasztják a barlangunkat, ezáltal ők kiszorulnak a sziklákon túli zöld külvilágba, ahol különbözőbbnél különbözőbb állatok és növények próbálják megtámadni vagy felfalni őket. Szerencsére találkoznak Guy-al (Ryan Reynolds), a fiatal ősemberrel, aki teljesen más, mint ők: merész, vállalkozó és született kísérletező, saját felfedezései között szerepel a nadrág, a cipő, és a tűz is, valamint van egy saját házi lajhárja, akit a legtöbbször övként használ. Croodék az ő vezetésével indulnak el, arra a hatalmas hegyre, ahol reményeik szerint új barlangot találhatnak maguknak, és ahol biztonságban lesznek, mielőtt a világuk teljesen megsemmisülne.

Az út során Guy számtalan új dolgot mutat és tanít meg a családnak, akiket lenyűgöznek a fiatalember csodás ötletei, kiváltképp Eep-et, aki bele is szeret a fiúba. Grug azonban úgy érzi, a családja egyre inkább Guyt akarja követni, mintsem őt, különösen, mivel Guy el akar jutni a "Holnap" országába, ahol megszámlálhatatlanul sok nap van az égen. Félvén, hogy elveszti a családját, Grug megpróbál olyanná válni, mint Guy és ötleteket kieszelni (Noha a legtöbb badarságnak tűnik, van köztük használhatók is, mint a paróka vagy a napszemüveg (kéreg?)). Grugon egyre inkább úrrá lesz a féltékenység, ami végül tettlegességig fajul Guyal szemben, melynek következtében mindketten egy óriási kátránnyal teli gödörben ragadnak. Guy elmondja, hogy ő épp így vesztette el a családját, Grug pedig elismeri, hogy a saját családja védelmének érdekében szüksége van Guy ötleteire. Közös erőfeszítéssel és Guy tervével sikerül megmenekülniük és folytatják útjukat a hegyre, amelyet ekkor a rengések váratlanul beszakítanak, de Grug úgy hiszi a hegy túloldalán talaj van, így egyesével áthajítja őket, miközben arra biztat mindenkit felejtsenek el félni, Eep pedig olyat tesz apjával, amit eddig soha (ölelésnek nevezi el). Mindenki épségben landol a túloldalon, de Grug nem jut át, mert a hegy összeomlik, és ő a sziklák alá szorul. Nem sérül meg, és a sötétben sikerül tüzet csiholnia, majd egy nagy sziklafalon megörökíti a családját, az első barlangrajzként. Közben találkozik azokkal az állatokkal, akik elől útjuk során menekültek, de most ők is félnek a közelgő végtől. Ekkor végre támad egy igazi ötlete: egy különös szerkezetet épít (valószínűleg a helikopterre utal), amelyet ezer madárhoz kötöz, így valamennyi állattal együtt, átrepül a túloldalra ( a repülés Guy nagy álma volt), mielőtt a hegy végleg a földel válik egyenlővé.

A kalandok hosszú sora után Grug nagy örömmel fogadja be Guyt a családjukba, és ettől kezdve Croodék világnézete alaposan megváltozik; többé nem rejtőznek a sötétségben, hanem mindig követik a fényt, így jutnak el abba a bizonyos "Holnap"ba, mely egy jobb jövőt jelent.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Produkció

A filmet 2005-ben jelentették be először. Eredetileg az Aardman Animations-el készítette volna el a Dreamworks, hagyományos stop-motion technikával,[3] Crood Awakening (Croodék felkelése) munkacímmel. [4] A forgatókönyv első kész változatát John Cleese és Kirk DeMicco írta meg. [5] 2007-ben azonban az Aardman különböző jogi okok miatt visszavonult a Dreamworks-el való közös munkától, így a produkcíót jegelték, helyette az Elvitte a víz című filmen kezdtek el dolgozni, mely 2006-ban került bemutatásra.

2007 márciusában Chris Sanders, a Disney Lilo és Stitch című filmjeinek rendezője csatlakozott a Dreamworks-hoz, és előre kért szándékkal jelentősen átdolgozta a forgatókönyvet. [6] 2008 szeptemberében bejelentették, hogy Sanders átvette az Így neveld a sárkányodat munkálatait, és ugyanebben az évben helyezte üzembe a Croodék gyártását,[7] ezáltal azonban meghosszabbította a film eredeti 2012 márciusára tervezett bemutatását. 2009-ben jelentették be a film végleges (The Croods) címét.[8] 2011 márciusában azonban a film újabb késedelme állt fent, így a bemutatót végül 2013-ra tolták, a végleges dátumot pedig március 22.-ére tűzték ki. [9]

Megjelenés

A Croodék világpremierje 2013. február 15. volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, míg az Egyesült Államokban országszerte 2013. március 22-én vetítették a mozikban.[10] Magyarországon a filmet az Intercom forgalmazza, bemutatója pedig 2013. március 21. volt.

Források

  1. Alan Silvestri to Score Dreamworks Animation's 'The Croods'”, FilmMusicReporter.com, 2012. május 8. (Hozzáférés: 2012. augusztus 17.) 
  2. Felperin, Leslie. „The Croods”, Variety , 2013. február 15. (Hozzáférés: 2013. március 8.) 
  3. 'Wallace & Grommit' bring clay to Cannes”, MSNBC , 2005. május 12. (Hozzáférés: 2012. március 10.) 
  4. DreamWorks and Aardman Are in for a 'Crood Awakening'”, DreamWorks Animation , 2005. május 12. (Hozzáférés: 2012. március 10.) 
  5. Kirk DeMicco: Monkey Business”, Total Sci-Fi Online , 2008. július 15. (Hozzáférés: 2012. január 21.) 
  6. Fritz, Ben. „Sanders joins DreamWorks”, Variety , 2007. március 27. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  7. Amidi, Amid. „UPDATE: Chris Sanders Still Crood and Directing Dragon”, Cartoon Brew , 2008. szeptember 25. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  8. DreamWorks Animation Announces Plans to Release Five Feature Films Every Two Years”, DreamWorks Animation , 2009. május 28. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  9. DreamWorks Animation Shifts 'The Croods'”, Deadline.com , 2011. április 4. (Hozzáférés: 2012. március 5.) 
  10. [http://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.php?film_id=20132227 The Croods]. Berlinale. (Hozzáférés: 2013. február 10.)

Sablon:DreamWorks Animációs Filmek

  • film Filmportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap