„Német parasztháború” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
43. sor: 43. sor:


{{Portál|Történelem||Középkor||Németország}}
{{Portál|Történelem||Középkor||Németország}}
[[Kategória:Középkori háborúk]]
[[Kategória:Polgárháborúk]]
[[Kategória:Polgárháborúk]]

A lap 2013. július 19., 13:48-kori változata

Német parasztháború
A német parasztháború elterjedési területe.
A német parasztháború elterjedési területe.
Dátum15241525
HelyszínNémet-római Birodalom
Casus bellia német parasztságot rendkívül magas adók terhelték, életkörülményeik romlottak, továbbá a reformáció tanai is hozzájárultak a felkelés kirobbanásához
Eredménya parasztháborút leverik, a vezetőket kivégzik
Harcoló felek
paraszti hadaknémet nemesség
Sváb Liga
Parancsnokok
Thomas Müntzer
Hans Müller von Bulgenbach
Wendel Hipler
Georg von Waldburg-Zeil-Trauchburg gróf
Haderők
300 000 főnincs adat
Veszteségek
100 000 főnincs adat
A Wikimédia Commons tartalmaz Német parasztháború témájú médiaállományokat.

A német parasztháború vagy nagy német parasztfelkelés (németül: Deutcher Bauernkrieg) egy nagy kiterjedésű parasztfelkelés volt 1524 és 1525 között, amely a Német-római Birodalom sok tartományára kiterjedt, elsősorban a birodalom déli részén. A felkelés elbukott, ami elsősorban a parasztsereg szedett-vedett fegyverzetének és katonailag képzetlen vezetőinek köszönhető. Hasonlóan az 1493-1517 közötti Bundschuh mozgalomhoz és a Huszita háborúkhoz, ehhez a felkeléshez is részben gazdasági, részben vallási okok vezettek. A német parasztháború volt a legnagyobb kiterjedésű felkelés a Francia forradalom 1789-es kitöréséig.

A felkelés a Német-római Birodalom délnyugati részén kezdődött több, egymástól különálló megmozdulással, majd fokozatosan továbbterjedt a birodalom középső és keleti részére, továbbá a mai Ausztria és Svájc területére is. A felkelők azonban számos leküzdhetetlen akadályba ütköztek. A mozgalmat a központi irányítás teljes hiánya jellemezte, ami lehetetlenné tette a parancsok összehangolását. Ezenkívül nem rendelkeztek tüzérséggel és lovassággal, a parasztok legtöbbjének pedig egyáltalán nem volt katonai tapasztalata. A harctéren gyakran kényszerültek visszavonulni vagy menekülni, amely során az üldözők sokakat lemészároltak. Ezzel szemben a birodalmi csapatok fegyelmezett, tapasztalt és jól felszerelt katonákból álltak, akiket képzett parancsnokok vezettek, továbbá megfelelő anyagi háttérrel és ellátmányozással rendelkeztek.

A háború természetéről, okairól és következményeiről a történészek eltérő véleményen vannak.

Előzmények

A felkelés kitörése

A felkelés menete

Emlékezete

Jegyzetek

Források

Ez a szócikk részben vagy egészben a German Peasants' War című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.