„Fogyatékosság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
43. sor: 43. sor:
!Helytelen, kerülendő kifejezés !! Helyes kifejezés !! Jelentés, megjegyzés
!Helytelen, kerülendő kifejezés !! Helyes kifejezés !! Jelentés, megjegyzés
|-
|-
| ''beteg, nyomorék'' || fogyatékos, sérült, fogyatékossággal élő, segítségre szoruló ||
| ''nyomorék'' || fogyatékos, sérült, fogyatékossággal élő, segítségre szoruló ||
|-
|-
| ''fogyaték, fogyatékkal élő'' <ref>Bár a politikai nyelvezetben nagyon elterjedt, a MEOSZ már 2003-ban nyilatkozatban kérte a társadalmat a "fogyatékkal élő" kifejezés kerülésére. Lásd: [http://www.szochalo.hu/hireink/article/101296/?encryptionKey=&cHash=252b2a93f5 MEOSZ-nyilatkozat, 2003]</ref> || fogyatékosság, fogyatékossággal élő
| ''fogyaték, fogyatékkal élő'' <ref>Bár a politikai nyelvezetben nagyon elterjedt, a MEOSZ már 2003-ban nyilatkozatban kérte a társadalmat a "fogyatékkal élő" kifejezés kerülésére. Lásd: [http://www.szochalo.hu/hireink/article/101296/?encryptionKey=&cHash=252b2a93f5 MEOSZ-nyilatkozat, 2003]</ref> || fogyatékosság, fogyatékossággal élő

A lap 2013. július 10., 07:38-kori változata

A fogyatékosság annak a maradandó állapotnak vagy sajátosságnak a megnevezése, amikor egy személy érzékszervi, mozgásszervi, értelmi vagy kommunikációs képességei számottevően elmaradnak az emberek átlagától és ez a társadalmi életben való részvételét jelentősen akadályozza vagy lehetetlenné teszi. Lehet veleszületett, vagy okozhatja baleset, betegség, vagy az öregedés.

Több különböző összefoglaló néven emlegetik a fogyatékos állapotokat. Nevezik fogyatéknak, sérültségnek, akadályozottságnak, segítséggel élésnek is. Mivel nincs rá olyan szó, amit minden magyar elfogad, ezért nincs közmegegyezés arról, hogy melyiket kell használni; ami az egyik embernek tetszik, attól egy másik borzad, nevetségesnek vagy sértőnek találja.

A fogyatékosság nem zárja ki az egészséget, nem betegség! Egy testi vagy érzékszervi fogyatékos személy élhet teljes lelki és szociális jólétben, sőt a kieső képesség megfelelő kompenzálása (megmaradó képességek kihasználása, segédeszközökkel való ellátottság) esetén a testi jólét állapotában is. Egy testileg ép ember ugyanakkor szenvedhet súlyos lelki, szociális problémáktól. A fogyatékosság egy élettapasztalat, amit bárki átélhet, amikor károsodott, vagy hiányos képességei korlátozzák tevékenységében, társadalmi életben való részvételében - az adott helyen és időben adott környezeti és társas feltételek között. Fejlesztési lehetőségük, munkavégzési képességük egyénfüggő, az egyes ember pontos állapotán, képességein múlik. Sokat segíthetnek a különböző eszközök, mit például a számítógép.

A fogyatékosok nehezen találnak munkát, ezért legtöbbjük segélyből, rokkantnyugdíjból kénytelen élni. Ezért a fogyatékosság rendszerint szegénységhez, vagy nyomorhoz vezet. Sokuk intézetbe kényszerül, amely intézetek nem készültek fel az összes típusra és állapotra, és nem szerveződnek eszerint.

A fogyatékos gyerekek hagyományosan bentlakásos intézményekben, gyógypedagógiai iskolákban tanulnak, ahol a tanulás mellett a sérülést kompenzáló nevelésben is részesülnek. Ezek az iskolák típus és terület szerint szerveződnek. Az ép gyerekek közé integrált oktatás nehezen nyer tért a hiányzó gyógypedagógiai kapacitás miatt. A sérült fiatalok különböző nehézségek miatt ritkábban tanulnak tovább, mint az épek, így kevés a fogyatékos értelmiségi. Ha mégis egyetemet végeznek, akkor már nem kapják meg azt a támogatást, amit egyébként.

Típusai

Léteznek többszörös fogyatékosságok is. Ekkor egy embernél több fogyatékossági típus is előfordul. Ilyen például a siketvakság. Mivel ezek az egyszeres típusoktól nagymértékben különböző helyzetet idéznek elő, ezért ezeket külön típusokként kezelik a gyakorlatban.

Vannak olyan betegségek, amik (nagy valószínűséggel) fogyatékos állapotot idéznek elő. Például az achondroplasia egy súlyos csontrendszeri elváltozás, ami korlátozza a mozgást: az érintett személy nem tudja kinyújtani a végtagjait. Jellemző a kisnövés is. Gyakori a középfülgyulladás: ez nagyothallást okozhat. Az ilyen betegségeket sokszor nem betegségként, hanem külön fogyatékossági típusként osztályozzák.

A különböző típushoz tartozó fogyatékosok nem tekintik sorstársnak egymást, bár a látás- és hallássérültek rokonnak tartják e két típust. Az egyes típusok különböző kultúrák kialakulására vezettek, amik közül a siketkultúra a legismertebb.

Az érdekképviseletek típusonként szerveződnek; a látássérültek érdekeit a Vakok és Gyengénlátók Országos szövetsége, a hallássérülteket a Siketek és Nagyothallók Országos szövetsége, az értelmi fogyatékosokat és segítőiket az Értelmi fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az autistákat az Autisták Országos Szövetsége és a mozgássérülteket a Mozgássérültek Országos Szövetsége képviseli. Ezeket az Országos Fogyatékosügyi Tanács fogja össze. A beszédfogyatékosokat a Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete képviseli. Ez a szervezet azonban nem tagja az Országos Fogyatékosügyi Tanácsnak.

Több országban bővebb kört tekintenek fogyatékosnak, így ott a pszichiátriai betegek és a krónikus betegek is annak számítanak. Nálunk ennek a fogalomnak leginkább a megváltozott munkaképességű felel meg.

Szóhasználat

A sérültek.hu javaslata:

Helytelen, kerülendő kifejezés Helyes kifejezés Jelentés, megjegyzés
nyomorék fogyatékos, sérült, fogyatékossággal élő, segítségre szoruló
fogyaték, fogyatékkal élő [1] fogyatékosság, fogyatékossággal élő
fogyatékos, sérült, mozgássérült, vak, süket önmagában, főnévként     fogyatékos, sérült, mozgásfogyatékos, látásfogyatékos, vak, siket, hallásfogyatékos melléknévként + ember, személy stb. nagy mértékű használata nehézzé teszi a stílust
rokkant, béna, argó: kripli (ném. Krüppel=nyomorék) rokkant ember, bénult ember a béna szó csak az argóban jelenti: ügyetlen, eredetileg és alapvetően ,mozgásában sérült (paresis, plegia)
kerekes székbe kényszerült, tolókocsiba kényszerült kerekes székes, tolókocsis
világtalan vak (ember, személy, stb.) a vakok világtól megfosztottként értelmezik a világtalan szót
süket siket, nem halló (ember) a siketek számára a süket szó azt jelenti: hülye
mutogatni, mutogatás jelelni, jelelés a jelnyelv használata
jelbeszéd jelnyelv önálló nyelv
törpe, törpenövés kisember, achondroplasiás

A süket szónak az érintettek számára negatív konnotációja (felhangja, hangzása) van, lenéző, sértő, mint, a béna (mozgássérült), buzi, világtalan szavaink. Ilyen megfontolásból, tehát az elfogadás gesztusaként INKÁBB mondjuk, hogy: siket, és jobb, hogy kerekes szék, (a tolószék helyett) vagy, hogy értelmileg sérült, értelmileg akadályozott, (a gyengeelméjű helyett). A fogyatékosügy szóhasználata nem mindig egyértelmű, mert az egyik csoport által szívesen vett és használt szavakat egy másik csoport elveti, mint sértőt. Sőt, vannak, akik még magát a fogyatékos szót is elvetik. Tipikus példa, hogy a siketek elvetik a süket, a néma, a jelbeszéd és a mutogat, mutogatás szavakat, amikkel a hallóknak semmi bajuk sincs. A hallóknak nincs bajuk ezekkel a szavakkal még akkor sem, ha más típusú fogyatékosságot viselnek.

A különböző típushoz tartozó fogyatékosok nem tekintik sorstársnak egymást, sőt, hangsúlyozzák, hogy különböznek, és nem szeretik, ha mások összetévesztik a különböző állapotokat. Ez szóhasználatukban is megjelenik.

Lásd még

Források

  1. Bár a politikai nyelvezetben nagyon elterjedt, a MEOSZ már 2003-ban nyilatkozatban kérte a társadalmat a "fogyatékkal élő" kifejezés kerülésére. Lásd: MEOSZ-nyilatkozat, 2003
  • Encyclopedia of disability, general ed. Gary L. Albrecht, Thousand Oaks, Calif. [u.a.] : SAGE Publ., 2005

Külső hivatkozások

A fogyatékossággal kapcsolatos helyes kifejezések használatáról:

Kapcsolódó szócikkek