„Politikai rendszer” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Rosszkornyifog (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
Rosszkornyifog (vitalap | szerkesztései)
7. sor: 7. sor:


A '''politikai rendszer''' több különböző egyedi definícióval írható le.
A '''politikai rendszer''' több különböző egyedi definícióval írható le.
* A politikai rendszer társadalmi [[intézmény]]ek, [[politikai szervezet]]ek, [[érdekcsoport]]ok (úgy is mint [[párt]]ok, [[szakszervezet]]ek, [[lobbikör]]ök) összessége, valamint a kapcsolat az intézmények, a politikai normák és szabályok között, amelyek azokat működtetik [[választás]]ok, [[jogrendszer]], különös tekintettel az [[alkotmány]]ra.
* A politikai rendszer társadalmi [[intézmény]]ek, [[politikai szervezet]]ek, [[érdekcsoport]]ok (úgy is mint [[párt]]ok, [[szakszervezet]]ek, [[lobbi]]körök) összessége, valamint a kapcsolat az intézmények, a politikai normák és szabályok között, amelyek azokat működtetik [[választás]]ok, [[jogrendszer]], különös tekintettel az [[alkotmány]]ra.
* A politikai rendszer a hatalmon lévő társadalmi csoportok tagjai által alkotott rendszer.
* A politikai rendszer a hatalmon lévő társadalmi csoportok tagjai által alkotott rendszer.
* A politikai rendszer az a rendszer, amellyel az uralkodó [[hatalom]] biztosítja a [[hatalomgyakorlás]] kizárólagosságát.
* A politikai rendszer az a rendszer, amellyel az uralkodó [[hatalom]] biztosítja a [[hatalomgyakorlás]] kizárólagosságát.

A lap 2013. május 31., 18:58-kori változata

A politikai rendszer a társadalmi struktúra kormányzatra vonatkozó alrendszere, amelyet a jogrendszer, a gazdasági rendszer és a politikai kultúra alakít. Maga a fogalom David Easton 1981-ben publikált "The Political System" című művében jelent meg; azóta az amerikai és európai szóhasználatban is elterjedt.

A politikai rendszer definíciója

A politikai rendszer több különböző egyedi definícióval írható le.

A politikai rendszerek felosztása

Fontos figyelembe venni, hogy gyakran szoros összefüggés található a különböző szellemi irányzatok, politikai rendszerek és kormányzati formák között.

Számos politikai rendszer átfedésben áll egymással, ráadásul rengeteg egymásból származó és különálló hierarchikus felosztás létezik.

A politikai rendszerek elnevezéseinek listája

Az alábbi etimológiai lista ábécé-sorrendben felsorolja a politikai rendszerek valóságos, lehetséges és gondolati formáit, amelyek előtag és utótag kombinációja alapján eltérnek. Mindegyik az alábbi kettő közül az egyikre végződik: -archia a vezér formájára utal és -krácia a hatalom formájára (kiv. konföderáció, liberácia).

A legismertebb rendszerek/államformák hierarchikus listája

Az alábbi etimológiai lista csoportosított ábécé-sorrendben felsorolja a főbb államformákat. A különböző alrendszerek a főrendszerek alatt találhatók. Fontos figyelembe venni, hogy számos közülük nem egyedi találmány, többféle verzióban, vagy sehogy sem létezik.

Területi autonómia alapján készített lista

Politikai előjog alapján készített lista

Weber hármas osztályozása a hatalomról

Max Weber hármas osztályozása a hatalomról három ideális hatalom típust különböztet meg a politikai vezetési stílus alapján: