„Cascade-hegység” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
== Fordítás == {{fordítás|en|Cascade Range|556265622}}
Luft ki
70. sor: 70. sor:
the exploration and survey of the Northern Cascade range
the exploration and survey of the Northern Cascade range
|év=2003|kiadóOregon Historical Society Press.|isbn=|oldal=}}
|év=2003|kiadóOregon Historical Society Press.|isbn=|oldal=}}

==Kapcsolódó szócikkek==
==Kapcsolódó szócikkek==
*[[Geológia]]
*[[Geológia]]











==További Információk==
==További Információk==

A lap 2013. május 30., 09:17-kori változata

Kaszkád-hegylánc
(Cascade Range)
Kaszkádok (részlet)
Kaszkádok (részlet)

Magasság4392 m
HelyKanada, USA
HegységÉszak-amerikai Parti-hegység
Legmagasabb pontMount Rainer
Terület150 000 km2
Hosszúság1100 km
Szélesség130 km
Elhelyezkedése
Kaszkád-hegylánc (USA)
Kaszkád-hegylánc
Kaszkád-hegylánc
Pozíció az USA térképén
é. sz. 46° 51′ 02″, ny. h. 121° 45′ 36″Koordináták: é. sz. 46° 51′ 02″, ny. h. 121° 45′ 36″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kaszkád-hegylánc témájú médiaállományokat.

A Kaszkád-hegylánc (Cascade Range) Észak-Amerika legnagyobb hegylánca, mely Brit Kolumbiától (Kanada) Washington államon és Oregon államon keresztül egészen Észak-Kaliforniáig terjed. Hívják csak Kaszkádoknak is (Cascades).

A hegyláncban található számos tűzhányó és nem vulkanikus eredetű hegy. A nem vulkanikus részt North Cascades-nek (Észak-Kaszkádok) hívják, a vulkanikus résznek High-Cascades a neve. A hegylánc kanadai - kisebb – részét Canadian Cascades-nak hívják.

A Kaszkádok a Tűzgyűrű (Pacific Ring of Fire) része, mely a Csendes-óceán partjai mentén végigfutó sávszerű földrajzi régió, amely mentén sok működő és szunnyadó tűzhányó helyezkedik el. Az elmúlt 200 évben, az Amerikai Egyesült Államok összefüggő területein előforduló összes vulkáni kitörés ebből a régióból származik. A két legutóbbi a Lassen Peak (1914 – 1921) és a Mount Saint Helens (1980 és 2006). [1]

Földrajz

Kaszkádok térképe

A Kaszkádok északon a Nicola és a Thompson folyók találkozásánál kezdődnek és Észak-Kaliforniában a Lassen Peak nevű hegyig terjednek.

A hegylánc hossza 1100 km, a szélessége 130 km.

A Fraser-folyó (Fraser river) választja el a Kaszkádokat a Coast Mountains-tól (Coast hegység). [2] A Kaszkádok legmagasabb vulkánjainak a neve: High Cascades [3] A legmagasabb csúcs a Mount Rainier (4932 m).

Az északi rész North Cascades (Északi Kaszkádok) néven ismert. Az Északi Kaszkádok és a kanadai rész szélsőségesen szaggatott, sok kis csúccsal, jégmezővel,, völgyekkel. [4]

A Kanadai Kaszkádok déli része, különösen a Skagit-hegylánc, geológiailag és topográfiailag hasonló az Északi-Kaszkádokhoz, míg az északi és északkeleti részek kevéssé jegesek és több fennsík jellemezi (Thompson Plateau). [5]

A Csendes-óceán közelsége miatt a nyugati szelek az uralkodók, különösen a nyugati lejtőkön. Egyes helyeken, az évenkénti hatalmas hómennyiség 25 méter/év-is lehet. [6] A hóesés-világrekordot a Mount Rainier tartja.

A High Cascades nagy része egész évben fehér és jeges. A nyugati lejtőkön különféle fenyő fajták élnek, a szárazabb keleti oldalon szubalpin növényzet a jellemző. A keleti oldalon – az eső-árnyék miatt – az évi mennyiség csupán 230 mm is lehet.

A Kaszkádok amerikai részén az egyetlen törést a Columbia River Gorge okozza az , mely egy kanyon a Columbia-folyóval. [7]

Irodalom

  • Fred W. Beckey: Range of glaciers:

the exploration and survey of the Northern Cascade range. 2003.  

Kapcsolódó szócikkek

További Információk

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cascade Range című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források