„Carcharodontosaurus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
CarsracBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: automatisch tekst vervangen (-it:Carcharodontosaurus saharicus +nl:Carcharodontosaurus)
54. sor: 54. sor:
[[Kategória:Afrika dinoszauruszai]]
[[Kategória:Afrika dinoszauruszai]]


[[it:Carcharodontosaurus saharicus]]
[[nl:Carcharodontosaurus]]

A lap 2013. május 26., 07:35-kori változata

Carcharodontosaurus
Evolúciós időszak: kora-késő kréta 100–93 Ma
A Carcharodontosaurus saharicus rekonstrukciója
A Carcharodontosaurus saharicus rekonstrukciója
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Carcharodontosauridae
Alcsalád: Carcharodontosaurinae
Stromer, 1931
Nem: Carcharodontosaurus
Stromer, 1931
Fajok
  • C. saharicus (Depéret & Savornin, 1927) (típus)
  • C. iguidensis Brusatte & Sereno, 2007
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharodontosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharodontosaurus témájú médiaállományokat és Carcharodontosaurus témájú kategóriát.

A Carcharodontosaurus (jelentése 'cápa gyík', az ógörög καρχαρο / karkharo, 'recés', οδοντο / odonto 'fog' és σαύρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből, a Carcharodon cápanemre utalva[1]) egy óriás húsevő carcharodontosaurida dinoszaurusz, amely a középső kréta kor késő albaikora cenomani alkorszakai idején, mintegy 100–93 millió évvel ezelőtt élt. A Tyrannosaurus hosszúságát megközelítő vagy valamivel meghaladó, körülbelül 12–13 méteres állat volt, melynek tömegét 6,1 tonnára becsülték.[2][3]

Anatómia

Néhány óriás theropoda, köztük a barna színnel jelölt C. saharicus és az ember méretének összehasonlítása
A Carcharodontosaurus koponyája

A Carcharodontosaurus hatalmas állcsontokkal és körülbelül 20 centiméter hosszú, recés fogakkal rendelkezett. Az őslénykutatók egykor úgy gondolták, hogy a Carcharodontosaurus volt a leghosszabb koponyájú theropoda dinoszaurusz. Azonban az első, Afrikában talált koponya premaxilla és négyszögcsontjai elvesztek, ami téves következtetésre vezetett a testrész hosszát illetően. A C. saharicus számára egy jóval mérsékeltebb hosszt, 1,6 métert állapítottak meg, míg a C. iguidensis koponyájának hossza a beszámoló szerint 1,75 méter.[4] Jelenleg a legnagyobb ismert theropoda koponya egy másik óriás carcharodontosauridához, a nem közeli rokonához, a Giganotosaurushoz tartozik, ami a becslés szerint 1,95 méter hosszú.[5]

A koponya belső oldaláról készült koponyaöntvény, ami az agy lenyomata és a Carcharodontosaurus saharicus belső fülének anatómiája a ma élő krokodilokéra hasonlít.[6] A nagyagy mérete, ami arányban áll a teljes agymérettel, hasonló a modern hüllőkéhez, de kisebb, mint a coelurosaurusoké és a madaraké.

Felfedezés és taxonómiai történet

A Carcharodontosaurus foga, melyre a Szaharában találtak rá

Az első Carcharodontosaurus fosszíliákat Charles Depéret és J. Savornin fedezte fel az (albai korszakban keletkezett) algériai Kem Kem rétegekben, 1927-ben. Eredetileg a Megalosaurus saharicus nevet adták a számára[7] (mivel egykor tévesen valamennyi theropodát a Megalosaurus nembe soroltak be), de Ernst Stromer von Reichenbach 1931-ben lecserélte a nevet arra, ami máig is használatban van. Stromer a CarcharodontosaurustCarcharodon-szerű, nem visszahajló, két oldalt majdnem szimmetrikus, konvex élekkel rendelkező fogairól” nevezte el.[1] A valamivel újabb keletű, a késő cenomani korszakhoz tartozó egyiptomi Baharija-formációból további fosszíliák kerültek elő. Ezek a korai Carcharodontosaurus leletek megsemmisültek a második világháború alatt. Paul Sereno 1995-ben újabb Carcharodontosaurushoz tartozó koponyamaradványokat fedezett fel a Kem Kem rétegekben, Marokkó területén. Stephen Brusatte és Paul Sereno egy második, a nigeri Echkar-formációban, 1997-ben megtalált fajról számoltak be, amely a felső állcsont és az agykoponya egyes részletei révén eltér a C. saharicustól.[8] Ez a második faj 2007 decemberében a C. iguidensis nevet kapta.[9]

Popkulturális hatás

A C. saharicus rekonstrukciója

A Carcharodontosaurus szerepel a Discovery Channel által készített dokumentumfilm-sorozat, a Dinoszauruszok bolygója Alfa tojásai című részében. A műsor a Carcharodontosaurust tévesen, Dél-Amerikában élő és a sauropodák közé tartozó Saltasaurusra vadászó állatként mutatja be. A valóságban a Carcharodontosaurus maradványait csak Észak-Afrikában találták meg. A Saltasaurus a késő kréta kor campaniai és maastrichti korszakai idején élt, a Carcharodontosaurus pedig a tíz millió évvel korábbi, albai és cenomani korszakokhoz tartozó formációkból került elő. Bár a carcharodontosauridák közé tartozó Giganotosaurus Dél-Amerikában élt, közeli rokona a Carcharodontosaurus kortársa volt.

Jegyzetek

  1. a b Stromer, E. (1931). „Wirbeltiere-Reste der Baharijestufe (unterestes Canoman). Ein Skelett-Rest von Carcharodontosaurus nov. gen.”. Abhandlungen der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Mathematisch-naturwissenschaftliche Abteilung 9 (Neue Folge), 1–23. o.  
  2. Sereno, P. C., D. B. Dutheil, M. Iarochene, H. C. E. Larsson, G. H. Lyon, P. M. Magwene, C. A. Sidor, D. J. Varricchio, and J. A. Wilson (1996). „Predatory dinosaurs from the Sahara and the Late Cretaceous faunal differentiation”. Science 272 (5264), 986–991. o. PMID 8662584.  
  3. Seebacher, Frank. (2001). „A new method to calculate allometric length-mass relationships of dinosaurs”. Journal of Vertebrate Paleontology 21 (1), 51–60. o. DOI:[0051:ANMTCA2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2001)021[0051:ANMTCA]2.0.CO;2].  
  4. Briggs, Helen: New meat-eating dinosaur unveiled. BBC News, 2007. december 12. (Hozzáférés: 2009. július 2.)
  5. Calvo, J.O., Coria, R.A. (1998). „New specimen of Giganotosaurus carolinii (CORIA & SALGADO, 1995), supports it as the largest theropod ever found” (PDF). Gaia 15, 117–122. o. (Hozzáférés: 2009. július 2.)  
  6. Larsson, H.C.E.. Endocranial anatomy of Carcharodontosaurus saharicus (Theropoda: Allosauroidea) and its implications for theropod brain evolution. Bloomington: Indiana University Press, 19–33. o. (2001) 
  7. Deparet, C., Savornin, J. (1927). „Sur la decouverte d'une faune de vertebres albiens a Timimoun (Sahara occidental)”. Comptes Rendus, Academie du Sciences, Paris 181, 1108–1111. o.  
  8. Brusatte, S, Sereno, P.C. (2005). „A new species of Carcharodontosaurus (Dinosauria: Theropoda) from the Cenomanian of Niger and its implications for allosauroid phylogeny”. Journal of Vertebrate Paleontology 25, 40A. o.  
  9. Brusatte, S.L., Sereno, P.C. (2007). „A new species of Carcharodontosaurus (dinosauria: theropoda) from the Cenomanian of Niger and a revision of the genus”. Journal of Vertebrate Paleontology 27, 4. o.  

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Carcharodontosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk