„Vita:Kezdőlap” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Cherybot (vitalap | szerkesztései)
a 1 szakasz archiválása (régebbi, mint 21d) a Vita:Kezdőlap/Archívum11 lapra
→‎A hipertónia: (új szakasz)
149. sor: 149. sor:
* 2001-ben május 11-én startolt az Orosz Wikipédia, így napra születésnapján lett hétjegyű az újabb milliomos szócikkszáma.
* 2001-ben május 11-én startolt az Orosz Wikipédia, így napra születésnapján lett hétjegyű az újabb milliomos szócikkszáma.
*Boldog születésnapot kívánnk a Ruwikinek, és gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez, amellyel szerkesztői gyarapítják közösségi enciklopédiát.--[[Szerkesztő:&#42;feridiák|&#42;feridiák]] <sup>[[Szerkesztővita:&#42;feridiák|vita]]</sup> 2013. május 11., 00:45 (CEST)
*Boldog születésnapot kívánnk a Ruwikinek, és gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez, amellyel szerkesztői gyarapítják közösségi enciklopédiát.--[[Szerkesztő:&#42;feridiák|&#42;feridiák]] <sup>[[Szerkesztővita:&#42;feridiák|vita]]</sup> 2013. május 11., 00:45 (CEST)

== A hipertónia ==

A kezdőlapon miért angol nyelvű ábra van, ha a cikkben van magyar?

A lap 2013. május 17., 06:59-kori változata

Ezen az oldalon lehet a kezdőlap struktúráját és formáját megvitatni, illetve azt, hogy mi szerepeljen rajta és mi ne. Az esetleges tartalmi hibákat is itt lehet bejelenteni. A kezdőlap egyes rovatainak tartalmával kapcsolatos lapokat a Kapcsolódó lapok, sablonok fül alatt találod.

A Wikimédia közösségét érintő hírek, események, javaslatok nem ezen az oldalon kerülnek megvitatásra, hanem a Kocsmafal: hírek, egyéb, javaslatok oldalain, illetve a Közösségi portál oldalán találhatóak.

Lásd még a Wikipédia:Kezdőlap útmutatót!

Welcome to the Hungarian Wikipedia. You can leave us a message on the village pump, or ask someone on our IRC channel (#wikipedia-hu, web gateway here).

Tennivalók a kezdőlapon

A következő öt napra valamennyi sablon létre lett hozva.

  ápr. 23. ápr. 24. ápr. 25. ápr. 26. ápr. 27. ápr. 28.
a nap képe sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
sablon
eredeti
képaláírás sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
sablon
en · hu
évfordulók sablon sablon sablon sablon sablon sablon
ünnepek sablon sablon sablon sablon sablon sablon
Röviden
Részletesen
Megjegyzések

A Vita:Kezdőlap/Megjegyzések allap a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal pusztán laza összefüggésben lévő megjegyzések, megfigyelések vagy nagyobb ívű gondolatok kommunikálására és megvitatására szolgál.

Gyakran ismételt kérdések

A Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Szócikkek a kezdőlapon
Hogy könnyebb legyen nyomon követni a kiemelt szócikkek kezdőlapra jelölésének folyamatát, idekerült a sablon, hogy szem előtt legyen.

I. Ottó születésétől I. Mátyás koronázásáig a kalendáriumban és a kronológiában




Hunyadi Mátyás
Hunyadi Mátyás
I. Ottó német-római császár, a quedlinburgi találkozó ősszehívója
I. Ottó német-római császár, a quedlinburgi találkozó ősszehívója

I. Ottó születésétől V. László haláláig

  • A mai Kezdőlapon az Évfordulók rovatban az első két tétel ez a két születés:
  • Mindkét személy - egyik pozitív, másik negatív előjellel - fontos szerepet játszott a magyar történelemben is, ezért kiemelt figyelmet kíván.
  • Első lépésként kicserélem I. Ottó képét a német társlap kiemelt szócikke képére, aztán mellé V. László képét is kitesszük itt, majd a Kezdőlapon.
  • Második lépésként kijavítunk egy nyilvánvaló hibát. V. László nem november 23-án született, sőt, nem is 1457-ban, hanem 1440-ben és február 22-én. 1457. november 23. a halála napja.
  • A harmadik lépés a helyesbített adat a helyére beillesztése a kalendáriumban és a kronológiában. Ez a halál egy múlt évi évfordulós esemény következménye volt és egy jövőévi igen fontos évfordulós eseményhez nyitott utat. --*feridiák vita 2012. november 23., 09:04 (CET)Válasz

Luxemburgi Zsigmond halálától Habsburg Albert királlyá választásáig

  • Elérkezett a továbblépés napja. Negyedik lépésként I. Ottó és V. László képe közé beillesztjük a sorba két további személy, mégpedig két magyar államfő képét. Az egyik V. László atyjáé, Habsburg Albert magyar királyé, a másik nagyatyjáé, közelebbről anyai nagyapjáé, Luxemburgi Zsigmond magyar királyé.
  • Luxemburgi Zsigmond 50 évi uralkodás után 587 éve, 1437-ben december 9-én hunyt el. Ennek jubileumi évfordulója 2012. december 9-én Luxemburgi Zsigmond arcképével kinn volt a Kezdőlapon. Most jöhet a folytatás.
  • Érezve halála közeledtét, hatalomvágyó nejét, Cillei Borbála magyar királynét őrízetbe vétette, hogy ne zavarhassa meg egyetlen gyermekük, Luxemburgi Erzsébet és (1422 óta) férje, Habsburg Albert trónutódlását.
  • 587 éve, 1437-ben december 18-án választották Pozsonyban királlyá és királynévá Albertet és Erzsébetet. Andrew69 szerkesztőtársunk a királlyá választás jeles évfordulóját és Habsburg Albert képét már december 15-én előre kitette. Luxemburgi Zsigmond december 9-én Kezdőlapon szerepelt, és Habsburg Albert jelenleg ott szereplő képét mi összefogtuk, és együtt itt is helyre raktuk.
  • A királlyá választás és a megkoronázás egy folymat két szakasza. Albert király és Erzsébet királyné 1438. január 1-jén koronáztattak királlyá és királynévá. Már csak pár nap, és 2013. január 1-jén ennek is 575. jubileumi évfordulója lesz.
  • Ezzel elérkeztünk a 3-ra és 8-ra végződő évek jubileumi évfordulóinak éves szintű kérdésköréhez. Folyt. köv.--*feridiák vita 2012. december 18., 01:13 (CET)Válasz

Habsburg Albert királlyá választásától Luxemburgi Erzsébet haláláig

1456. november 23-tól 1457. november 23-án át 1458. február 14-ig

Nagyon szép történelmi nagyregény. Mi köze ennek az egész sagának a kezdőlap felépítéséhez, és miért kell mindezt függőben tartani itt és meddig? Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2012. december 21., 20:02 (CET)Válasz

II. Henrik német-római császár beillesztése lefelé a névsorba és felfelé a képsorba

  • Az idei év a nemzeti ünnepkörben hivatalosan Gárdonyi Géza jubileumi éve, születésének 150. évfordulója alkalmából. Gárdonyi Géza a történelmi regényírás kitüntetett mestere. Szelleme segít a koronás fők képes krónikájának készítésében is.
  • A mai napon a Kezdőlapon az Évfordulók rovatban ez a születés az első tétel:
  • II. Henrik, vagy Szent Henrik Boldog Gizella magyar királyné bátyja s így Szent István király sógora. Ő is beleillik egy nagyon szép történelmi nagyregény, a megkoronázott uralkodók névsorába és képsorába.
  • Ezért II. Henrik mai Kezdőlapra is kiemelt képét beillesszük I. Ottó és az első magyar királyi pár képe közé.--*feridiák vita 2013. május 7., 00:00 (CEST)Válasz

A hiányzó kép a Kezdőlapról

P.S.

A Wallenberg év aktuális fejleménye

Pontosan mi is indokolja a függősablont, miért kell ezeket a múlt idejű eseményeket itt tartani a vitalapon, és mi köze a burjánzóan fogalmazott aktuális fejleménynek a kezdőlap felépítéséhez és tartalmához? Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2012. december 22., 10:36 (CET)Válasz

Mozgóünnepek

Létrehoztam egy másik rendszert a mozgóünnepeknek. Az ünnep megjelenő szövegét a Sablon:Ünnepek/Advent1 mintájára kell létrehozni, és ha valaki létrehozza, akkor a Sablon:Ünnepek/Mozgóünnepek sablonban lehet hozzáadni a felsoroláshoz. Szerintem, nem nehéz használni, és az összetartozó információk egy helyen vannak. --Bean49 vita 2012. december 2., 14:28 (CET)Válasz

Szerintem ez nagyszerű lesz!  megjegyzés Utóbbi sablonban azonban csak admin tudja hozzáadni. – Joey üzenj nekem 2012. december 2., 16:20 (CET)Válasz
Nem csak admin, félig védett, mint a többi hasonló. --Bean49 vita 2012. december 2., 16:24 (CET)Válasz

Szia! Erre miért tettél függősablont? Célszerű lehet beépíteni az állandó tudnivalók közé, de folyamatosan a vitalapon tartani szerintem nincs ok. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2012. december 22., 10:40 (CET)Válasz

Virágvasárnap?

Ezen a napon... nem ezen a napon, hiszen már négy héttel is elmúlt húsvét... --Holdkóros vita 2013. április 28., 20:51 (CEST)Válasz

A Királynő Napján lett Vilmos Sándor holland király

  • Rlevente társunk a Vilmos Sándor holland királyi herceg szócikket már átirányította Vilmos Sándor holland király címre. Ezért illemből a Koninginnedag/Királynő Napja szócikknévnek Koningsdag/Király Napja címre átirányítását is neki hagytuk.
Köszönöm a kedvességet, de szerintem ezt nem kellene. A V.S. királyi herceg cikknek és a V.S. király cikknek ugyanaz az alanya csak a neve (rangja) változott, viszont a Koningsdag/Király Napja másról kellene hogy szóljon, mint a Koninginnedag/Királynő Napja. --Rlevente üzenet 2013. április 30., 13:44 (CEST)Válasz
  • Másoknak is szeretnénk haqyni a jóból, ezért nem tettük még ki a mai Kezdőlapon az Ünnepek rovatba A Királynő Napja holland nemzeti ünnepét.
  • A Király Napját, mint holland nemzeti ünnepet a jövő évtől április 27-én tartják, mert Vilmos Sándor holland király 1967-ben ezen a napon született.
  • A kivétel, ha ez a nap vasárnapra esik; ekkor előrehozzák április 26-re, szombatra.
  • A Király Napjának 2014-es első megünneplése éppen ilyen kivételes április 26-i nap.

Üdv: --*feridiák vita 2013. április 30., 13:25 (CEST)Válasz

Halmozott ünneprontás és kritikus kérdés a Kezdőlapon

  • Az Ünnepek-rovatban a robot áthozta múlt évi tartalom látható.
  • Az Évfordulók-rovat pedig teljesen üres.
  • A rendszeres érdemi tevékenység láthatóan hiányzik.
  • Első lépésként rögzítem a tény. -*feridiák vita 2013. május 1., 08:01 (CEST)Válasz

A mai évfordulókat megcsináltam. --Rlevente üzenet 2013. május 1., 09:41 (CEST) ...és a holnapit is. --Rlevente üzenet 2013. május 1., 14:38 (CEST)Válasz

Kedves Rlevente!

  • Kösz a tegnapit. És Veled együtt a mait is megcsináltuk. Remélem, a Te tetszésed is elnyeri.
  • Az ünnepek közé pedig az ökumené jegyében betettem/kitettem az ortodox virágvasárnap (április 28.) és húsvétvasárnap (május 5.) közé Nagycsütörtököt, az utolsó vacsorát. NB! Az angol társlap ma szintén kitette Nagycsütörtököt.
  • Ezek után következhet a kritikus kérdés a Kezdőlapon. Ez a Kiemelt cikk szövege és képe közötti kollízió, és a kívánatos korrekció. A Szent Korona szócikkének szövegéhez a koronázási jelvények képe párosul, még ennek is egy száz évvel ezelőtti könyvből vett montázs, nem pedig az Országházban lévő eredetinek a fotója. Ezért indokolt a minőségi csere. Kérlek, szíveskedj Te is egy pillantást vetni a javasolt változtatásra.

Üdv:--*feridiák vita 2013. május 2., 11:53 (CEST)Válasz

Azt hiszem, a kérdésed már nem aktuális, mert megváltozott a kezdőlapi kiemelt cikk. --Rlevente üzenet 2013. május 2., 13:19 (CEST)Válasz

2013. május 11-én a szócikk-milliomosok közé emelkedett a Pусская Википедия

  • 2013. május 11-én a szócikk-milliomosok közé emelkedett a Wikipédia orosz nyelvű változata, az Orosz Wikipédia.
  • Az angol, német, holland, francia, és olasz után a hatodik szócikk-millimos az orosz nyelvi változat.
  • Az első öt mind latin betűs, az orosz az első cirill betűs Wikipédia.
  • 2001-ben május 11-én startolt az Orosz Wikipédia, így napra születésnapján lett hétjegyű az újabb milliomos szócikkszáma.
  • Boldog születésnapot kívánnk a Ruwikinek, és gratulálunk a kiemelkedő teljesítményhez, amellyel szerkesztői gyarapítják közösségi enciklopédiát.--*feridiák vita 2013. május 11., 00:45 (CEST)Válasz

A hipertónia

A kezdőlapon miért angol nyelvű ábra van, ha a cikkben van magyar?