„Star Wars: A klónok háborúja (film)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{egyért2|a 2008-as animációs filmről|||A 2008-as 3D animációsfilm-sorozathoz lásd a [[Star Wars: A klónok háborúja (televíziós sorozat)]], a 2003–2005-ös 2D-s rajzfilmsorozathoz a [[Csillagok háborúja: Klónok háborúja]] szócikket!}}
{{egyért2|a 2008-as animációs filmről|Star Wars: A klónok háborúja (egyértelműsítő lap)}}
{{Film infobox
{{Film infobox
| cím = Star Wars: A klónok háborúja
| cím = Star Wars: A klónok háborúja

A lap 2013. április 16., 17:54-kori változata

Star Wars: A klónok háborúja
(Star Wars: The Clone Wars)
2008-as amerikai animációs film

RendezőDave Filoni
ProducerGeorge Lucas
Catherine Winder
Vezető producerGeorge Lucas
Műfaj
ForgatókönyvíróGeorge Lucas
Henry Gilroy
Steven Melching
Scott Murphy
FőszerepbenIan Abercrombie
Anthony Daniels
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Matt Lanter
ZeneKevin Kiner
VágóJason Tucker
GyártásvezetőJulie Peng
Gyártás
GyártóLucasfilm
Lucasfilm Animation
OrszágUSA Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
+ magyar (mozis szinkron)
Játékidő94 perc
Költségvetés8,5 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2008. augusztus 15.
Magyarország 2008. szeptember 18.
KorhatárUSA PG
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $35 161 554[2]
$65 590 031[2]
Kronológia
ElőzőA klónok támadása
KövetkezőA Sith-ek bosszúja
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars: A klónok háborúja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars: A klónok háborúja (Star Wars: The Clone Wars) egy 2008-as amerikai számítógép-animációs tudományos-fantasztikus film. Ez az első moziforgalmazásba került Star Wars-film a 2005-ös A Sith-ek bosszúja óta (összesítésben a nyolcadik), s egyben az első animációs is. Az észak-amerikai forgalmazásért a Warner Bros. felel: első ízben fordul elő, hogy nem a 20th Century Fox mutat be egy Csillagok háborúja-produkciót.

A film világpremierje 2008. augusztus 10-én volt a houstoni űrközpontban[3], a mozikba pedig öt nappal később került az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában, míg Magyarországon 2008. szeptember 18-án mutatta be (magyar szinkronnal) az InterCom.

A film sorozatban folytatódik, mely jelenleg a negyedik évadnál tart. Az első két évadot már kiadták magyar nyelvű szinkronnal, a többit még nem.

Történet

A klónok háborúja cselekménye a Star Wars II. rész: A klónok támadása és a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja eseményei között zajlik.[4]

A történet szerint dúl a polgárháború (ld. klónháború) a Szeparatista Rendszerek Konföderációja és a Galaktikus Köztársaság között. A kaotikus helyzetben a közismert gengsztervezér, Jabba a Hutt nagyon kiskorú fiát, Rotta a Huttot (Pufit) ismeretlen személyek elrabolják, Jabba pedig, miután minden erőfeszítése kudarcot vall, hogy megtalálja, segítséget kér a Köztársaság Szenátusától. A helyzet nagyon kényes: ha sikerül a mentőakció, és Rotta élve előkerül, akkor Jabba ígérete szerint megnyitja az általa ellenőrzött hiperűrutakat a köztársasági flotta előtt, amely tetemes előnyhöz juttatná őket a háborúban. Azonban, ha az akció nem sikerül, akkor Jabba átadja a megbízást a szakadároknak. Az is nyilvánvaló, hogy ha Rotta komolyan megsérül a mentőakció során, akkor Jabba haragjában valószínűleg beszáll a háborúba a köztársaság ellen.

A Jedi-tanács mégis vállalja a kihívást, és Anakin Skywalkert és Obi-Wan Kenobit bízza meg Rotta megmentésével. Yoda és Obi-Wan Kenobi Anakin mellé adják Ahsoka Tanót („Szájas”) tanítványként, akit a Jedi eleinte vonakodva fogad. Közben a szakadárok sem tétlenkednek: Dooku gróf beveti csatlósait, köztük Asajj Ventresst, hogy akadályozzák meg a Jediket a Hutt kiszabadításában - végső esetben öljék meg a csecsemőt. Dooku közben megpróbálja elhitetni az eszeveszetten aggódó és ezért minden szalmaszálba belekapaszkodó Jabbával, hogy a Jedik állnak az emberrablók mögött.

Szereplők

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Anakin Skywalker Hayden Christensen Moser Károly
Obi-Wan Kenobi James Arnold Taylor Anger Zsolt
Ahsoka Tano Ashley Ackstein Molnár Ilona
Yoda Tom Kane Versényi László
Dooku gróf Dooku / Darth Tyranus Christopher Lee Szilágyi Tibor
Mace Windu Samuel L. Jackson Kőszegi Ákos
Asajj Ventress Nika Futterman Varga Klára
Klónkatonák Dee Bradley Baker Varga Rókus
Rex százados
Cody parancsnok
klónkatonák
Dee Bradley Baker Berzsenyi Zoltán
Padmé Amidala Catherine Taber Zsigmond Tamara
C-3PO Anthony Daniels Józsa Imre
Palpatine főkancellár / Darth Sidious Ian Abercrombie Gruber Hugó

Háttér

A film bevezetőként szolgál egy hetente jelentkező animációs televíziós sorozathoz, amely ugyanezen címet viseli (Magyarországon több tv-csatorna, mint pl. a Cartoon Network sugározta [5]).[6]

Az egész estés film koncepciója akkor öltött fel George Lucasban, mikor a sorozat néhány epizódját a nagyvásznon nézte végig: „Ez annyira csodás, miért nem csinálunk a stábbal egy mozifilmet?” – vetette fel a Star Wars-univerzum atyja.[7] A film számítógéppel alkotott animációs megjelenése az animékre emlékeztető, s néhány színész az eredeti, élő szereplős produkciókból itt is közreműködik hangjával, így Anthony Daniels, Matthew Wood, Christopher Lee és Samuel L. Jackson.[8] Nick Jameson, aki Palpatine / Darth Sidius hangját szolgáltatta a korábbi Star Wars-rajzfilmsorozatban és több videojátékban, ezúttal nem tér vissza, ahogy Hayden Christensen és Ewan McGregor sem.

Források

További információk

Kapcsolódó szócikkek