„Prog.hu” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BGWP (vitalap | szerkesztései)
előző módosítás korrekció
Kamarton (vitalap | szerkesztései)
a nincs forrás, pedig konkrétumokkal van tűzdelve
1. sor: 1. sor:
{{nincs forrás}}

A "[http://prog.hu/ prog.hu]" Magyarország legnagyobb fejlesztői portálja, a magyar programozók első számú online szakmai fóruma. Neve a "programozás" szó rövidítéséből, a "prog"-ból, valamint a magyar nyelvű voltára utaló ".hu" tag összevonásából adódik, ami egyben az oldal internetes elérhetőségének címe is.
A "[http://prog.hu/ prog.hu]" Magyarország legnagyobb fejlesztői portálja, a magyar programozók első számú online szakmai fóruma. Neve a "programozás" szó rövidítéséből, a "prog"-ból, valamint a magyar nyelvű voltára utaló ".hu" tag összevonásából adódik, ami egyben az oldal internetes elérhetőségének címe is.



A lap 2013. április 14., 10:40-kori változata

A "prog.hu" Magyarország legnagyobb fejlesztői portálja, a magyar programozók első számú online szakmai fóruma. Neve a "programozás" szó rövidítéséből, a "prog"-ból, valamint a magyar nyelvű voltára utaló ".hu" tag összevonásából adódik, ami egyben az oldal internetes elérhetőségének címe is.

A prog.hu látogatóközönségét elsősorban a szoftveres és hardveres fejlesztéssel professzionális szinten foglalkozó magyar szakemberek, valamint a téma iránt érdeklődő hallgatók és hobbisták képezik. A portál több mint 1.5 millió szakmai hozzászólást és véleményt, mintegy ezer szakmai cikket és többszáz szakmai blogbejegyzést tartalmaz, valamint hat tematikus szaklevelezőlistát üzemeltet és további három szaklista kereshető archívumát biztosítja.

A portál látogatottsága 2013. januárjában a 130.000 egyedi látogatót is meghaladta, napi hírlevelének több mint 22.000 előfizetője van.

Történet

Indulás

A prog.hu 2002. május 6-án indult el elődje, a Magyar Programozási Oldalak helyén. Utóbbi az oldal alapítótagjai (Auth Gábor, Bérczi Gábor, Bérczi László, Gerebenics Andor, Herbály István, Miklós Tamás) által 1995-2001 között publikált többszáz szakcikk nyilvános archívumát képezte, azonban napi szinten frissülő, ill. interaktív szolgáltatásokat nem kínált. A prog.hu ezt egy szakmai hírmagazinnal, vitafórummal, tudásbázissal majd később levelezőlistákkal és egyéb szolgáltatásokkal bővítette, ezáltal teljesen interaktív közösségi fórummá átalakítva az oldalt.

Növekedés

A prog.hu népszerűsége elindulását követően meredek mértékben nőtt és hamarosan Magyarország legnagyobb és legismertebb fejlesztői szakoldalává nőtte ki magát, maga mögé utasítva számos korábbi kezdeményezést is. A portál a kezdeti napi néhányszázról többezerre, majd később napi tízezer fölé is növelte egyedi látogatóinak számát. Ez elsősorban napi szinten frissülő híreinek, egyre gazdagodó és sokasodó szakpublikációinak, valamint egyedi "tudástár"-ának köszönhette.

A prog.hu tudástár az addig megszokott és elterjedt közösségi vitafórumoknál sokkal hatékonyabb módon támogatta a kollaborációt a közösség tagjai között problémáik megoldásában, egyszersmind lehetővé tette a tagok számára szakmai reputációjuk bárki által objektív ellenőrizhető módon történő felépítését a tapasztalati pontrendszer segítségével. Utóbbit a visszajelzések alapján a HR-munkatársak és fejvadászok jelenlegi is előszeretettel használják a jelentkezők előszűrésében.

PC Fórum

A prog.hu a szigorú értelemben vett fejlesztők mellett az informatika egyéb ágazataiban tevékeny szakemberek (rendszergazdák, üzemeltetők) ill. laikusok körében is egyre népszerűbb lett. Ez arra ösztönözte az üzemeltetőket, hogy a prog.hu szakmai fókuszának megőrzése érdekében egy másik oldalt indítsanak és oda mozgassák ki a fejlesztéssel közvetlenül nem összefüggő tartalmakat, kérdéseket, ill. oda tereljék át az ezeket kereső látogatókat. Az ezen törekvés nyomán 2004-ben elindult PC Fórum szintén óriási sikertörténet lett, amely néhány év alatt Magyarország meghatározó általános célú informatikai oldalává nőtte ki magát, havi félmilliót is meghaladó egyedi látogatószámmal.

Közösségi szolgáltatások

A prog.hu 2005-ben - a magyar informatikai szakoldalak között elsőként - blogszolgáltatást is indított tagjai számára, elsősorban szakmai jellegű anyagok publikálása lehetővé tételének céljával. A szolgáltatáson keresztül a portál tagjai ugyan többszáz posztot publikáltak, ezek minősége és témája azonban elég széles skálán mozgott, ami miatt ezen anyagok végül nem kerültek integrálásra a prog.hu törzsanyagai közé.

2010-ben a prog.hu szolgáltatásai körét egy wiki-vel bővítette. A szintén teljesen a tagok által szerkesztett Programozás Wiki mára több mint félezer szakmai szócikk és fogalom részletes kifejtését tartalmazza, de hasonlóan a blogokhoz a prog.hu törzsanyagaitól elkülönítve működik és érhető el.