„Szlávics László (szobrász, 1959)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Kiállításai: pontosítás
Nagypaja (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
26. sor: 26. sor:
}}
}}


'''Szlávics László''' ([[Budapest]], [[1959]]. [[augusztus 11.]] –) [[Szobrászművész|szobrász]] – [[éremművész]], '''ifj. Szlávics László''' néven publikálja alkotásait.
'''Szlávics László''' ([[Budapest]], [[1959]]. [[augusztus 11.]] –) [[Szobrászművész|szobrász]] – [[Éremművészet|éremművész]], '''ifj. Szlávics László''' néven publikálja alkotásait.


Elsősorban [[éremművészet]]tel foglalkozik, annak szinte minden ágát műveli. Egyaránt készít [[iparművészet]]i szemléletű, az [[ötvösség]] tárgykörébe tartozó alkotásokat és a [[képzőművészet]], [[szobrászat]] eszközrendszerét használó műveket. Az alkalmazott művészet és az autonóm alkotás iránti elkötelezettség kettőssége végigvonul munkásságán.
Elsősorban [[éremművészet]]tel foglalkozik, annak szinte minden ágát műveli. Egyaránt készít [[iparművészet]]i szemléletű, az [[ötvösség]] tárgykörébe tartozó alkotásokat és a [[képzőművészet]], [[szobrászat]] eszközrendszerét használó műveket. Az alkalmazott művészet és az autonóm alkotás iránti elkötelezettség kettőssége végigvonul munkásságán.

A lap 2013. április 9., 14:24-kori változata

Szlávics László, ifj.
Ifjabb Szlávics László 2010 nyarán
Ifjabb Szlávics László 2010 nyarán
SzületettSzlávics Lászó
1959. augusztus 11. (64 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
SzüleiSzlávics László, id.
Foglalkozásaszobrászéremművész

A Wikimédia Commons tartalmaz Szlávics László, ifj. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szlávics László (Budapest, 1959. augusztus 11. –) szobrászéremművész, ifj. Szlávics László néven publikálja alkotásait.

Elsősorban éremművészettel foglalkozik, annak szinte minden ágát műveli. Egyaránt készít iparművészeti szemléletű, az ötvösség tárgykörébe tartozó alkotásokat és a képzőművészet, szobrászat eszközrendszerét használó műveket. Az alkalmazott művészet és az autonóm alkotás iránti elkötelezettség kettőssége végigvonul munkásságán.

Ifj. Szlávics László munkái benne élnek korukban, az általuk felvetett tartalmi és formai kérdések az éremművészet meghatározó darabjaivá teszik őket.
L. Kovásznai Viktória [1]

Életpályája

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett, 1977-ben. Művészeti tanulmányait magánúton folytatta tovább édesapja, id. Szlávics László ötvös-szobrászművész, és Makrisz Agamemnon szobrászművész irányításával. 1973 óta a Százados úti művésztelepen él és alkot. 1995 óta rendszeresen készít a Magyar Nemzeti Bank felkérésére emlékérme terveket.

ifj. Szlávics László: Madarak, 1988, ezüst, vert, 47mm / db

Az 1970-es évek közepétől készült korai szobrait, domborműveit, érmeit realisztikus ábrázolás és a precíz kézműves munka jellemzi. Az 1980-as években feltűnést keltettek kézi munkával acél negatívba vésett verőtővel, az ősi pénzverést felidéző technológiával, kézi veréssel készült érmei. (Madarak, Afrika,[2] Széchenyi István,[3] Aradi vértanúk[4] stb.) Az öntött bronz technológiával készült munkáin kubisztikus formavilág jelenik meg. Ezek közül a legjelentősebb az 1990-es évek első felében készült, Vincent van Gogh [5] életművét feldolgozó, 20 darabból álló éremsorozata. Az 1990-es évek második felében, természetes anyagok felhasználásával (csont, toll, kagyló stb.) készültek egyéni hangvételű, az éremművészet határeseteit képviselő alkotásai (Kultikus ős-pénz sorozat [6]). Utóbbiak ellenpontjaként egész sor érmet hozott létre ipari technológiák felhasználásával, ahol az idő – a tárgyban megjelenő mozgás által – mérhető, látható módon jelenik meg (interaktív érmek [7]). A mozgást a szemlélő aktív közreműködése váltja ki. Az ezredforduló óta készült munkáival is az éremművészet határait próbálja feltérképezni, megújítani a műfajt. E tevékenysége hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt nagy elismerést váltott ki. 2006-ban az éremművészek hazai közössége neki ítélte az első alkalommal átadott Ligeti Erika-díjat. 2007-ben elnyerte a harminc éves jubileumát ünneplő XVI. Országos Érembiennále nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat. Még ebben az évben a XXX. Éremművészeti Világkongresszus (Colorado Springs, USA) a két díjazott művész egyikévé választotta [8].

Sajátos kisplasztikáiban több esetben használt „talált tárgyakat” melyeket meglepő új funkciókkal ruházott fel (Man Ray emlékére,[9] Egy óra Dalíval,[10] Forró drót [11]). Ezek az interaktív-mobil szobrok minden esetben a szemlélő közreműködésével jönnek működésbe.[12] 2008 óta alkotásai között nagy számban találhatóak kisplasztikák, melyeket fából készít. Ezek sok esetben, a szó hagyományos értelmében vett kis plasztikák, melyek egyéni módon házakra, épületmaradványokra emlékeztetnek. Formai, technikai megoldásaiban az utóbb említett alkotásokhoz szorosan kapcsolódnak nagyméretű óraszobrai. A kortárs képzőművészet szellemiségét tükröző művek hagyományos súlymotoros, ingás és rugós óraszerkezetek felhasználásával készültek, gondosan megőrizve az időmérő funkciót. Minden fél és egész órában hangrúdra ütéssel is jelzik az idő múlását [13].

Ifj. Szlávics László a magyar éremművészetben több új normát állított fel. Valószínűleg nem eltökélt szándékból, csak azzal, hogy járt az agya, újat, mást kívánt csinálni, mint amivel találkozott a szakmában. Most is ilyen célra tör, biztosan érezve, szó szerint tapintva azt, hogy a végeken, a műforma határain bőven van még mit keresni, meg- és kitalálni.
Tóth Antal [14]

Kiállításai

ifj. Szlávics László: Kultikus ős-pénz, 2004, kagyló, textil, haj, vegyes technika, 150 x 430 mm

1975-től napjainkig több mint háromszáz csoportos kiállításon vett részt. Eddig tizenöt országban mutatták be alkotásait.

Fontosabb csoportos kiállítások

Fontosabb egyéni kiállításai

Ifj. Szlávics László szinte a végletekig tágította az „érem” fogalom határait. Mindent tud, amit a hagyományos műforma megkíván, de kreativitása és fantáziája nem ismer sem formai, sem anyagbéli és technikai akadályokat.

Salamon Nándor [17]

ifj. Szlávics László: Úton, 2005, fa, vas, textil, vegyes technika, 120x120mm

Díjai, elismerései

Fontosabb díjai

Közintézmények alkotásaival (válogatás)

ifj. Szlávics László: Masaccio emlékérem, 2002, bronz, öntött, 110mm

Gyűjtemények

Középületek

Érem és kisplasztika tervezésére kiírt országos-, ill. meghívásos pályázatok első helyezései

ifj. Szlávics László: Csány László-díj, kisplasztika, 2002, krómacél, fa, 100x170x60mm

Tagságai

ifj. Szlávics László: Hunyadi Mátyás emlékpénzérme, 2008, Magyar Nemzeti Bank, arany, vert, 25mm

Közéleti szerepvállalásai

Irodalom

Külső hivatkozások, válogatott irodalom

ifj. Szlávics László: Kálvin János emlékérem, 2008, bronz, öntött, 110mm
Commons:Category:László Szlávics, Jr.
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlávics László (szobrász, 1959) témájú médiaállományokat.

Lábjegyzet

  1. L. Kovásznai Viktória írja Kitapintható idő és tér ifj. Szlávics László éremmunkáiról címmel A Magyar Iparművészet 2008/2. számában megjelent írásában.
  2. Afrika c. éremsorozat
  3. Széchenyi István emlékérem
  4. Aradi vértanúk éremsorozat
  5. Vincent van Gogh éremsorozat
  6. Kultikus Ős-pénz sorozat
  7. Interaktív alkotások
  8. Honorable Mention
  9. Man Ray emlékére készült alkotásai: [1], [2], [3], [4]
  10. Egy óra Dalíval
  11. Forró drót
  12. Interaktív alkotásairól készült mozgóképek a YouTube oldalon
  13. Óraszobrok
  14. Tóth Antal írja Egy garabonciás a magyar éremművészetben. - ifj. Szlávics László szobrászművész, a XVI. Országos Érembiennále nagydíjasának kiállítása címmel megjelent tanulmányában. XVII. Országos Érembiennále, katalógus, Sopron, 2009.
  15. Wagner István: Az érem harmadik oldala - Tárlat
  16. F.I.D.E.M., Fédération Internationale de la Médaille d'Art
  17. Salamon Nándor írja Művészeti Hírcsokor, címmel megjelent írásában, ifj. Szlávics László, soproni Lábasházban megrendezett önálló kiállításáról. Művészet és Barátai 2009. szept.-okt. szám.
  18. Collegium Hungaricum Vienna, 2002. október 22 - november 5.
  19. Kiállítás nyílik az Árkád Galériában „Az idő és tér ifj. Szlávics László újabb munkáiban” címmel
  20. Keve Galéria, Ráckeve, 2009. április 23 - május 21.
  21. Körmendi Galéria 2009. június 20 - július 20.
  22. XVII. Országos Érembiennále
  23. Symbol Art Galéria, Harasztÿ Terem, Budapest, február 21. - 28.
  24. Galéria IX, Budapest, augusztus 10. - 31.
  25. XIV. Országos Érembiennále
  26. XVI. Országos Érembiennále
  27. FIDEM kiállítás díja, 2007
  28. Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
  29. Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
  30. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Érem Szakosztály
  31. British Art Medal Society
  32. Százados úti Művésztelep Egyesület
  33. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Ötvös Szakosztály
  34. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Szobrász Szakosztály
  35. ART '95 Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság