„Koszmosz–1 (műhold)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
az OKB-586 az nem az RKK Enyergija
6. sor: 6. sor:
|ország = {{Szovjetunió}}
|ország = {{Szovjetunió}}
|űrügynökség =
|űrügynökség =
|gyártó = [[RKK Enyergija|OKB–586]]
|gyártó = [[Déli Gépgyár|Juzsmas]]
|tudományos vezető =
|tudományos vezető =
|összköltség =
|összköltség =

A lap 2013. április 3., 21:11-kori változata

Koszmosz–1
A Koszmosz–1 ábrázolása ukrán postai bélyegen
A Koszmosz–1 ábrázolása ukrán postai bélyegen

Ország Szovjetunió
GyártóJuzsmas
Típustechnológiai és tudományos kutató műhold
Rendeltetésaz ionoszféra tanulmányozása
Küldetés
Indítás dátuma1962. március 16. 11:59 UTC
Indítás helyeKapusztyin Jar, Majak–2 indítóállás
HordozórakétaKoszmosz–2I
Visszatérés dátuma1962. május 25.
Élettartam2 hónap
Tömeg47 kg
Energiaellátásvegyi
Pályaelemek
Inklináció49°
Periódus93,1 perc

COSPAR azonosító1962-008A
SCN00266
SablonWikidataSegítség

A Koszmosz–1 (oroszul: Космос–1) a szovjet műszeres mesterséges, szabványos rendszerben épített Koszmosz műhold-sorozata első tagja. Polgári tudományos ionoszféra kutató műhold. Üzemeltetője a szovjet Akadémia.

A műholdakat csak típusjelzéssel látták el (sikertelen indításnál a következő indítás kapta a jelölést).

Küldetés

Dnyipropetrovszk (ukránul: Дніпропетровськ, oroszul: Днепропетровск), Ukrajnában OKB–586 a Déli Gépgyár (Juzsmas) volt a központja több Koszmosz (DSZ–2/, ДС-2) műhold összeszerelésének. A Föld felső atmoszférája fontos szerepet játszik a felszíni és a műholdas kommunikációban és navigációban, sűrűsége befolyásolja az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak élettartamát.

Jellemzői

1962. március 16-án a Kapusztyin Jar rakéta-kísérleti lőtérről a Majak–2 indítóállásából egy Koszmosz–2I (11K63) típusú hordozórakétával juttatták földközeli pályára. Hasznos tömege 315 kilogramm, tudományos műszerezttsége 47 kilogramm. Az orbitális egység pályája 93,1 perces, 49 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 204 km, az apogeuma 976 km volt. Élettartama 70 nap volt. 1962. május 25-én földi parancsra belépett a légkörbe és megsemmisült.

A fedélzeten elhelyezett rádióadók által sugárzott jelek fáziskülönbségének méréséből következtetéseket lehet levonni az ionoszféra szerkezetéről. Az éjszakai ionoszféra F-rétege magasságbeli és kiterjedésbeli inhomogenitásainak mérése a 20 MHz-es fedélzeti adó jeleinek fluktuációváltozásaiból történt.

A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított űreszköz. Felépítését tekintve két félgömbbel lezárt hengeres test. A felső félgömbben helyezték el a tudományos készülékeket, külső felületén az érzékelőket. A hengeres részben a szolgálati egységeket (programvezérlő, adatrögzítő, telemetria). Hátsó félgömbben az energía ellátást biztosító kémiai akkumulátorok kaptak elhelyezést. Az egyenletes belső hőmérsékletet cirkuláló (nitrogén) gáz biztosította. A hőegyensúlyt sugárzás elnyelő anyaggal illetve zsalus radiátorral biztosították.

Az ötféle szabványosított űreszközök energiaellátásban (kémiai akkumulátorok-, napelemes energiaellátás – földárnyékban puffer-akkumulátorokkal), orientációban (nem orientált, illetve Napra-, Holdra-, Földre-, csillagra orientált), illetve stabilizációs (mágneses-, giroszkópos-, mechanikus és segédfúvókák-, aerodinamikai eszközök) rendszerükben különböznek. Az ötödik típus visszatérő kapszulát tartalmaz a kiszolgáló egységekkel.

Források

Külső hivatkozások

  • Koszmosz–1. nasa.gov. (Hozzáférés: 2012. november 17.)
  • Koszmosz–1. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2013. március 29.)

Elődje:
Kezdet

Koszmosz-program
1962

Utódja:
Koszmosz–2