„Battlefield (sorozat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
15. sor: 15. sor:


==Története==
==Története==
A sorozat első része, a ''[[Battlefield 1942]]'' 2002 szeptemberében jelent meg, mely a Refractor Engine 1-t használta (A motor első verziója dolgozott a svéd Refraction Games korábbi, ''Codename Eagle'' című játékában, a fejlesztőket pedig felvásárolta a [[Digital Illusions CE|DICE]].), illetve az azóta a ''Battlefield'' játékok névjegyének számító ''Conquest'' játékmód is az első résszel debütált. Később a ''The Road to Rome'' és a ''Secret Weapons of WWII'' című kiegészítő lemezek jelentek meg a játékhoz, majd az addig megjelent részeket tartalmazó, ''Battlefield 1942: World War II Anthology'' kiadás került forgalomba.
A sorozat első része, a ''[[Battlefield 1942]]'' 2002 szeptemberében jelent meg, mely a Refractor Engine 1-t használta (A motor első verziója dolgozott a svéd Refraction Games korábbi, ''Codename Eagle'' című játékában, a fejlesztőket pedig felvásárolta a [[Digital Illusions CE|DICE]].), illetve az azóta a ''Battlefield'' játékok névjegyének számító ''Conquest'' játékmód is az első résszel debütált. Később a ''The Road to Rome'' és a ''Secret Weapons of WWII'' című kiegészítő lemezek jelentek meg a játékhoz, majd az addig megjelent részeket tartalmazó, ''Battlefield 1942: World War II Anthology'' kiadás került forgalomba. Ma már a Battlefield 1942 ingyen letölthető az [[Origin]]ről.


2004. március 19-én jelent meg Európában a ''[[Battlefield Vietnam]]'', mely a [[második világháború]] után a [[vietnami háború]] időszakába kalauzolta el a játékost. A ''Vietnam'' több játékmenetbeli újítást hozott, illetve az előző részben megismert ''Refractor'' engine módosított változatát használta.
2004. március 19-én jelent meg Európában a ''[[Battlefield Vietnam]]'', mely a [[második világháború]] után a [[vietnami háború]] időszakába kalauzolta el a játékost. A ''Vietnam'' több játékmenetbeli újítást hozott, illetve az előző részben megismert ''Refractor'' engine módosított változatát használta.

A lap 2013. március 31., 12:56-kori változata

Battlefield
A Battlefield sorozat logója
A Battlefield sorozat logója
MűfajFirst-person shooter
Third-person shooter
FejlesztőEA Digital Illusions CE
KiadóElectronic Arts
PlatformokMicrosoft Windows, Mac OS, Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, iOS
Első játékBattlefield 1942
2002
Legutóbbi játékBattlefield 3
2011

A Battlefield egy videojáték-sorozat melynek első része, a 2002 szeptemberében megjelent Battlefield 1942. (2004 júniusában érkezett a Mac OS X változat.) A sorozat összes tagját a svéd EA Digital Illusions CE fejlesztette és az Electronic Arts adta ki. A Battlefield játékok főbb ismérvei a hatalmas pályák és a csapatmunkára és járműves harcra épülő first-person shooter játékmenet. A PC-re megjelenő részeknél leginkább a többjátékos mód kerül előtérbe. A legutóbb megjelent Battlefield 3 című epizódból egy hét leforgása alatt 5 millió példánynál is több fogyott (ebbe beletartozik a 3 milliós előrendelői tábor), így a sorozat részeiből összesen már több mint 50 millió kelt el.[1]

Története

A sorozat első része, a Battlefield 1942 2002 szeptemberében jelent meg, mely a Refractor Engine 1-t használta (A motor első verziója dolgozott a svéd Refraction Games korábbi, Codename Eagle című játékában, a fejlesztőket pedig felvásárolta a DICE.), illetve az azóta a Battlefield játékok névjegyének számító Conquest játékmód is az első résszel debütált. Később a The Road to Rome és a Secret Weapons of WWII című kiegészítő lemezek jelentek meg a játékhoz, majd az addig megjelent részeket tartalmazó, Battlefield 1942: World War II Anthology kiadás került forgalomba. Ma már a Battlefield 1942 ingyen letölthető az Originről.

2004. március 19-én jelent meg Európában a Battlefield Vietnam, mely a második világháború után a vietnami háború időszakába kalauzolta el a játékost. A Vietnam több játékmenetbeli újítást hozott, illetve az előző részben megismert Refractor engine módosított változatát használta.

A Vietnam mellékágat követően 2005 júniusában érkezett a folytatás, a Battlefield 2, ami a modern hadszíntéren történő csatákra fókuszál, amiben az Egyesült Államok, Kína és egy fiktív frakció, a Middle Eastern Coalition (MEC) erői küzdenek meg egymással. Bár a játék számos hibát tartalmazott megjelenéskor, az érkező patchek jórészt javították a felmerülő problémákat. A Battlefield 2 mindezek ellenére jelentős anyagi és kritikai sikereket is elkönyvelhetett, 2006 júliusáig 2,25 millió példánynál is több kelt el a játékból, míg a Metacritic oldalán 55 értékelés alapján 91 pontos átlaggal rendelkezik. [2][3]A játékhoz egy kiegészítő lemez (Special Forces) és két kisebb letölthető tartalom (Booster pack: Euro Forces és Armored Fury, az utolsó, 1.5 verziószámot viselő javítással ingyenesen elérhetővé váltak.) jelent meg. Készült egy konzolos változat is, ami még ebben az évben megjelent PlayStation 2 és Xbox platformokra, komolyabb hangsúlyt fektetve az egyjátékos módra, míg a többjátékos lehetőségek korlátozódtak.

2006 októberében jelent meg a Battlefield 2142, és ahogy a címből sejthető, a 22. században játszódik. Beköszöntött egy újabb jégkorszak és az Európai Unió, illetve a Pan Asian Coalition (PAC) hadereje harcol egymással az egyenlítő közeli területek megszerzéséért. Külsőleg nem sokban tér el a az előző résztől (grafikai motorja is egy módosított változata a Battlefield 2-ben használtnak), megjelent viszont egy új játékmód, a "Titan", amiben az azonos nevű óriási anyahajók játszanak központi szerepet. A játékos célja a terepen található rakétarendszerek elfoglalása lesz, ami bizonyos időközönként tüzel az ellenfél anyahajójára és elpusztítja a védőpajzsát, így pedig lehetőség nyílik behatolni és megsemmisíteni a reaktormagot. (A győzelemhez ez nem feltétlen szükséges, a továbbra is irányítás alatt tartott rakétasilók is elpusztíthatják a Titánt.) Egy másik újdonság volt a játékban elhelyezett reklámok és hirdetések megjelenése. [4] Alapjában véve jó kritikai fogadtatásban részesült, ám a 80 pontos átlagértékével elmarad elődjétől. [5] A Battlefield 2-höz hasonlóan a játékhoz is érkezett letölthető tartalom, a Northern Strike új pályákat, járműveket és Assault Lines néven egy módosított Conquest játékmódot tartalmazott.

A Battlefield: Bad Company az egyik olyan rész a Modern Combat és a Battlefield 1943 mellett, mely csak és kizárólag konzolokon volt elérhető. A játék története a közeli jövőben játszódik, ahol egy konfliktus bontakozik ki Oroszország és az Egyesült Államok között. A játékos a bevetések során Preston Marlowet irányíthatja, aki kihágása miatti büntetését elkerülve a B szakaszhoz csatlakozik. (Bad Company becenéven emlegetik) A játék a DICE saját fejlesztésű Frostbite motorját használja, ami a többi grafikus motorhoz képest leginkább a rombolás terén enged nagyobb szabadságot a játékos számára.

2009-ben júniusában, több halasztást követően jelent meg az alapvetően ingyenes, de mikrotranzakciós rendszert alkalmazó Battlefield Heroes, mely nem csak rajzfilmszerű grafikájával, de a játékmenetével is eltér a sorozat többi részétől. (Az FPS nézetből TPS-re váltott, a karaktereknek pedig speciális képességek oldhatóak fel, mint például a lángoló töltények.) Egy hónappal később az Battlefield 1943 jelent meg az Xbox Live Arcade és a PlayStation Network rendszerében, az állítólag készülő PC-s változat fejlesztését pedig leállították.[6]

2010 márciusában jelent meg a közvetlen folytatás Battlefield: Bad Company játékhoz. A történet szerint a B szakasznak ezúttal egy EMP fegyvert kell kézre kerítenie (Black Weapon vagy scalar weapon néven említik), amit még a japánok fejlesztettek ki 1944-ben, ám a cselekmény kezdetéig homályba vész a története. Az elődjéhez képest leginkább a többjátékos rész bővült, a megjelenítés alapja pedig a Frostbite 1.5-ös verziója volt, ami új effekteket hozott és a rombolhatóságért felelős rész is tovább fejlődött. A konzolos változatokhoz VIP kódok jártak, ami a későbbiekben megjelenő pályákat tette ingyenes elérhetővé, míg a PC-s játékosok alapból megkapták ezeket a pályacsomagokat. (Összesen 7 VIP Map Pack jelent meg.) Egy VIP kódot csak egyszer lehetett felhasználni, így aki használtan jutott a játékhoz annak utólag kellett ilyet vásárolnia. A Battlefield: Bad Company 2 játékhoz egy letölthető tartalom érkezett, a Vietnam, ami 4 pályát, korhű fegyvereket és járműveket ad a játék többjátékos módjához.

2010. november 5-én jelentették be, hogy a svéd EASY Studios és a DICE egy újabb ingyenes játékon dolgoznak, ami a Battlefield Play4Free elnevezést kapta. A játék mikrotranzakciós rendszere a hasonlít a Heroesban látottra; a Heroes azonban az alkalmi játékosok számára készült, a Play4Free komolyabb rétegeket szólít meg. A játék a Battlefield 2 és a Battlefield: Bad Company 2 sajátos keveréke: Előbbiből származik a grafikai motor, a pályák, és a járművek egy része, utóbbiból pedig a kasztok, a fegyverek és a játékosok számának 32-re való korlátozása. A játék nyílt bétatesztje 2011. április 4-én kezdődött.

A Battlefield 3 bejelentésére 2009-ben került sor, egy évvel később pedig megerősítették, hogy a 2010-ben megjelenő Medal of Honor Limited Edition kiadását megvásárlók korábban juthatnak be a bétatesztbe.[7][8] A nyilvános bétateszt szeptember 29-én vette kezdetét és a játékosoknak két hét állt a rendelkezésére, hogy kipróbálják a játék többjátékos módját. A Battlefield 3 megjelenésével a Bad Company sorozat előttről ismerős elemek is visszatérnek, mint például a sugárhajtású vadászrepülőgépek, a 64 játékosra szabott pályák (Konzolokon ez a szám maximum 24 lehet.) vagy a fekvés lehetősége. A játék PC-s változata Magyarországon hivatalosan 2011. október 28-tól elérhető, használatához az Electronic Arts Origin nevezetű kliensprogramja szükséges, illetve a játék böngészőből indítható el a Battlelog nevű funkció segítségével.

Játékmenet

A Battlefield sorozatba tartozó játékokban általában a hangsúly a sok játékost felvonultató online küzdelmekre, a számos irányítható járműre és a csapatmunkát előtérbe helyező, gyalogos harcokra helyeződött, valamint a Battlefield 2 óta használt szakaszrendszer (squad) is kiemelt jelentőséget kapott. Szintén a 2-höz kötődik az online statisztikák vezetése a játékosokról, szintlépesekkel, feloldható fegyverekkel illetve a különböző módokon megszerezhető medálokkal, kitűzőkkel, szalagokkal.

A Battlefield játékokra jellemző másik fontos tulajdonság, hogy több kaszt közül lehet választani, amik mind eltérő fegyverekkel és felszereléssel bírnak, így ez alapján változik a harcban betöltött szerepük. A késelés a közelharcok során gyakori momentuma a játéknak, a Battlefield 2142 óta pedig az ellenséges játékos egyedi dögcéduláját is meg lehet így szerezni.

A sorozat tagjai

Játék címe Platformok Megjegyzések Kiadás éve
Battlefield 1942 Microsoft Windows, Mac OS X Digitálisan elérhető, ingyenes 2002
Battlefield 1942: The Road to Rome Microsoft Windows Kiegészítő lemez 2003
Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII Microsoft Windows, Mac OS X Kiegészítő lemez 2003
Battlefield Vietnam Microsoft Windows 2004
Battlefield 2 Microsoft Windows 2005
Battlefield 2: Special Forces Microsoft Windows Kiegészítő lemez 2005
Battlefield 2: Modern Combat PlayStation 2, Xbox, Xbox 360 2005
Battlefield 2: Euro Force Microsoft Windows Letölthető tartalom 2006
Battlefield 2: Armored Fury Microsoft Windows Letölthető tartalom 2006
Battlefield 2142 Microsoft Windows, Mac OS X 2006
Battlefield 2142: Northern Strike Microsoft Windows, Mac OS X Letölthető tartalom 2007
Battlefield: Bad Company PlayStation 3, Xbox 360 2008
Battlefield Heroes Microsoft Windows Digitálisan elérhető, ingyenes 2009
Battlefield 1943 PlayStation 3, Xbox 360 Digitálisan érhető el 2009
Battlefield: Bad Company 2 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS 2010
Battlefield: Bad Company 2: Vietnam Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2010
Battlefield Online Microsoft Windows Digitálisan elérhető Koreában, ingyenes 2010
Battlefield Play4Free Microsoft Windows Digitálisan elérhető, ingyenes 2011
Battlefield 3 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, iOS 2011
Battlefield 3: Back to Karkand Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2011
Battlefield 3: Close Quarters Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: Armored Kill Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: Aftermath Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2012
Battlefield 3: End Game Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360 Letölthető tartalom 2013

Jegyzetek

  1. Tanaka, Toshiro: A Battlefield 3 eladásai az első héten meghaladták az 5 millió példányt. bf3blog.com, 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 1.)
  2. A Digital Illusions beszámolója a 2006 januárjától júniusig tartó időszakról. [2006. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  3. Battlefield 2 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  4. Klepek, Patrick: A Battlefield 2142 hirdetési rendszere. 1UP.com, 2006. október 19. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  5. Battlefield 2142 értékelések. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  6. Battlefield 1943: A PC-s változat törölve. IGN, 2011. február 3. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  7. Patrick Klepek: Electronic Arts megerősíti a Battlefield 3 fejlesztését. G4TV, 2009. június 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)
  8. Reilly, Jim: A kiadó megerősítette: fejlesztés alatt áll a Battlefield 3. IGN, 2009. június 10. (Hozzáférés: 2011. szeptember 20.)

Külső hivatkozások