„Gemini űrhajó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Források + További infirmációk.
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Fájl:Gemini 6 7.jpg|bélyegkép|jobbra|A [[Gemini–7]] kabinja]]
[[Fájl:Gemini 6 7.jpg|bélyegkép|jobbra|A [[Gemini–7]] kabinja]]
A második generációs '''Gemini űrhajót''' az amerikai [[Gemini-program]]ban használták. Fedélzetén két [[űrhajós]] is végezhetett két hétnél rövidebb [[űrrepülés]]eket. Eredetileg a Gemini űrhajót akarták eljuttatni a [[Hold]]hoz, de ezt később felváltotta az [[Apollo űrhajó]]. A Gemini két részből áll: űrhajós kabin és műszaki modul. Az űrhajós kabin egyben [[visszatérő egység]]ként is szolgált. A műszaki modulban voltak az űrhajó fedélzeti berendezései (hajtómű, hajtóanyagtartályok stb.). Indítására a [[Titan-2]] rakétát használták. Visszatéréskor az óceánra szállt le.
A második generációs '''Gemini űrhajót''' az amerikai [[Gemini-program]]ban használták. Fedélzetén két [[űrhajós]] is végezhetett két hétnél rövidebb [[űrrepülés]]eket. Eredetileg a Gemini űrhajót akarták eljuttatni a [[Hold]]hoz, de ezt később felváltotta az [[Apollo űrhajó]]. A Gemini két részből áll: űrhajós kabin és műszaki modul. Az űrhajós kabin egyben [[visszatérő egység]]ként is szolgált. A műszaki modulban voltak az űrhajó fedélzeti berendezései (hajtómű, hajtóanyagtartályok stb.). Indítására a [[Titan–2]] rakétát használták. Visszatéréskor az óceánra szállt le.

----
==Adatok==
==Adatok==
* '''Tömeg:''' 3800 kg;
* '''Tömeg:''' 3800 kg;

A lap 2013. március 26., 12:56-kori változata

A Gemini–7 kabinja

A második generációs Gemini űrhajót az amerikai Gemini-programban használták. Fedélzetén két űrhajós is végezhetett két hétnél rövidebb űrrepüléseket. Eredetileg a Gemini űrhajót akarták eljuttatni a Holdhoz, de ezt később felváltotta az Apollo űrhajó. A Gemini két részből áll: űrhajós kabin és műszaki modul. Az űrhajós kabin egyben visszatérő egységként is szolgált. A műszaki modulban voltak az űrhajó fedélzeti berendezései (hajtómű, hajtóanyagtartályok stb.). Indítására a Titan–2 rakétát használták. Visszatéréskor az óceánra szállt le.

Adatok

  • Tömeg: 3800 kg;
  • Legnagyobb átmérő: 3 méter;
  • Hosszúság: 5.8 méter;

Források

További információk

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Gemini űrhajó témájú médiaállományokat.