„Százalék” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 67 interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q11229 adatába
34. sor: 34. sor:


{{Link FA|sk}}
{{Link FA|sk}}

[[en:Percentage]]
[[ar:نسبة مئوية]]
[[az:Faiz]]
[[be:Працэнт]]
[[be-x-old:Адсотак]]
[[bg:Процент]]
[[bn:শতকরা হার]]
[[bs:Postotak]]
[[ca:Percentatge]]
[[ckb:سەدیچن]]
[[cs:Procento]]
[[cv:Процент]]
[[da:Procent]]
[[de:Prozent]]
[[eo:Procento]]
[[es:Porcentaje]]
[[et:Protsent]]
[[eu:Ehuneko]]
[[fa:درصد]]
[[fi:Prosentti]]
[[fr:Pourcentage]]
[[gan:百分率]]
[[he:אחוז]]
[[hi:प्रतिशत]]
[[hr:Postotak]]
[[id:Persentase]]
[[is:Hundraðshluti]]
[[it:Percentuale]]
[[ja:パーセント]]
[[jv:Persèn]]
[[kk:Пайыз]]
[[ko:백분율]]
[[la:Percentatio]]
[[lt:Nuošimtis]]
[[lv:Procents]]
[[mk:Процент]]
[[ml:ശതമാനം]]
[[mr:टक्का]]
[[ms:Peratusan]]
[[nds:Prozent]]
[[nl:Procent]]
[[nn:Prosent]]
[[no:Prosent]]
[[pl:Procent]]
[[pt:Porcentagem]]
[[ro:Procent]]
[[ru:Процент]]
[[sah:Бырыһыан]]
[[simple:Percentage]]
[[sk:Percento]]
[[sl:Odstotek]]
[[so:Boqolleey]]
[[sr:Проценат]]
[[su:Perséntase]]
[[sv:Procent]]
[[sw:Asilimia]]
[[ta:விழுக்காடு]]
[[te:శాతం]]
[[th:อัตราร้อยละ]]
[[tl:Persentahe]]
[[uk:Відсоток]]
[[ur:فیصد]]
[[uz:Foiz]]
[[vi:Phần trăm]]
[[xal:Хоргдл]]
[[yi:פראצענט]]
[[zh:百分比]]

A lap 2013. március 21., 19:20-kori változata

A százalék a racionális számok (általában arányok) felírásának olyan alakja, amely a szám értékét századokban adja meg, tulajdonképpen az alakú törtek egyszerűbb alakja. Jelölésére a százalékjel (%) szolgál, mely azonban nem mértékegység, hanem a szimbóluma. Az tört tehát formában is felírható. Például .

Százalékszámítás

A százalékszámításban alap az a mennyiség, aminek a valahány százalékát vesszük; százalékláb a százalékban megadott érték, és százalékérték az a mennyiség, ami az alapnak valahány százaléka. Például, ha 200-nak vesszük a 25%-át, akkor az 50 lesz. Itt 200 az alap, 25 a százalékláb, és 50 a százalékérték. A százalékérték megkapható úgy, hogy összeszorozzuk az alapot és a százaléklábat, és osztunk 100-zal.

Az emelések hozzáadódnak, a csökkentések levonódnak. Például, ha valaminek az ára 10%-kal nő, akkor az új ár a régi 110%-a; ha az ár 10%-kal csökken, akkor az új ár a régi 90%-a. Ha többször változik egy mennyiség, akkor ezek a mennyiségek összeszorzódnak, mivel az újabb változás már az előző megváltozással kapott összegre vonatkozik. Például, ha az ár először 10%-kal növekedik, majd 10%-kal csökken, akkor a végső ár az eredetinek (100% + 10%) · (100% − 10%) = 110% · 90% = 1,1 · 0,9 = 0,99 = 99%-a lesz. A szorzás kommutativitása miatt a végeredmény nagysága nem függ a változások sorrendjétől.

A százalék nagysága nemcsak a százaléklábbal egyenesen arányos, hanem az alap nagyságával is, így ugyanaz a százalékláb a nagyobb mennyiségnél többet jelent. Például, ha egy mennyiség 25%-kal nő, akkor egy 20%-os csökkentés a kiindulási mennyiséget adja vissza. Fordítva, egy 20%-os csökkenést egy 25%-os emelkedésnek kell követnie, hogy az eredeti mennyiség visszaálljon.

A különféle számológépek nem kezelik egységesen a százalék megadásának módját; ez megzavarhatja a számolást. Ez elkerülhető azzal, hogy a százalékokat törtekként, tizedestörtekként visszük be, vagy pótlólag osztunk százzal.

Alkalmazások

A százalékok sok helyen felbukkannak. Az árak, a bérek megváltozását, az adókat, a kamatokat, és a kedvezményeket százalékokban szokás kifejezni.

A technikában a meredekséget szintén százalékban adják meg. A százalékban megadott érték a szintkülönbség és a vízszintes szakasz hányadosa. A 10%-os meredekség azt jelenti, hogy 100 méteren 10 méter az emelkedés. Ügyelni kell a mértékegységekre; ha 100 méteren 6 centiméter a szintkülönbség, akkor az emelkedés 0,06%-os lesz. Az így százalékban megadott szám az emelkedési szög tangense; például, ha az emelkedési szög 45 fok, akkor a meredekség 100%.

Az utakon a jelzőtáblákra nem az útszakasz átlagos meredekségét, hanem a legnagyobb meredekségét írják fel.

A százalék alkalmazása előtt meg kell győződni arról, hogy a feladat megadása korrekt. Így például nincs értelme annak, hogy a hőmérséklet hány százalékkal nőtt, hiszen egy más mértékegységben más lesz az eredmény:

Lásd még

Hivatkozások

Százalékszámítás