„Pillnitzi nyilatkozat” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő eltávolítása: zh,pt,eu,ko,fr,en,es,th,no,ro,ca,fi,it,ja,cs,vi,bg,ar,sv,da (strongly connected to hu:Koalíciós háborúk)
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 1 interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q1236091 adatába
20. sor: 20. sor:
[[Kategória:Napóleoni háborúk| 00]]
[[Kategória:Napóleoni háborúk| 00]]
[[Kategória:Francia forradalom]]
[[Kategória:Francia forradalom]]

[[ru:Революционные войны]]

A lap 2013. március 15., 05:53-kori változata

A pillnitzi kastély


A pillnitzi nyilatkozatban a Ausztria és Poroszország nyíltan szembefordultak a forradalmi Franciaországgal, amikor szavatolták XVI. Lajos sérthetetlenségét. A nyilatkozatot II. Lipót és II. Frigyes Vilmos írták alá, 1791. augusztus 27-én, a Drezda melletti Pillnitz kastélyában. Az egyezmény felhívást intézett az európai hatalmakhoz, hogy avatkozzanak be a franciaországi eseményekbe és segítsék XVI. Lajost hatalma gyakorlásában. A konferencián foglalkoztak a lengyel kérdéssel és az Ausztria és az Oszmán Birodalom közötti háborúval is. 1792. április 20-án Franciaország hadat üzent a Habsburg Birodalomnak, ezzel elkezdődött az első koalíciós háború.



Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Declaration of Pillnitz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.