„Úrangyala” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Feanor (vitalap | szerkesztései)
a idézőjel
Escarbot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: eo:Anĝeluso
15. sor: 15. sor:
[[Kategória:Keresztény vallásgyakorlat|Urangyala]]
[[Kategória:Keresztény vallásgyakorlat|Urangyala]]


[[en:Angelus]] [[de:Der Engel des Herrn]] [[es:Angelus]] [[fi:Angelus]] [[fr:Angélus]] [[it:Angelus]] [[la:Angelus Domini]] [[nl:Angelus (gebed)]] [[no:Angelus]] [[pl:Anioł Pański]] [[pt:Angelus]] [[ru:Ангел Господень]] [[sk:Anjel Pána]] [[sv:Angelusringning]]
[[en:Angelus]] [[de:Der Engel des Herrn]] [[eo:Anĝeluso]] [[es:Angelus]] [[fi:Angelus]] [[fr:Angélus]] [[it:Angelus]] [[la:Angelus Domini]] [[nl:Angelus (gebed)]] [[no:Angelus]] [[pl:Anioł Pański]] [[pt:Angelus]] [[ru:Ангел Господень]] [[sk:Anjel Pána]] [[sv:Angelusringning]]

A lap 2007. március 1., 22:40-kori változata

Az Úrangyala (Angelus) katolikus imádságcsokor a megtestesülésről. Nevét, mint más imádságok, a kezdősoráról kapta. Három versből és egy záróimából áll. Egy nap háromszor mondják, reggel hat órakor, délben és este hat órakor. Ezekben az időpontokban megszólalhat az „Angelus-harang”.

Története

Sokak szerint II. Urbán pápa, mások szerint XXII. János pápa vezette be. A napi háromszori elmondását IX. Lajos francia király rendelte el 1472-ben.

Mai használata

Olaszországban a pápa vasárnap delente a Rai Uno csatornán közvetített szózatait az Úrangyala imával zárja. Írországban az RTE One tévécsatorna minden este a hatórás hírek előtt adja az imát, a Radio 1 délben és hat órakor. (Vannak, akik vitatják, hogy ezt a szokást folytatni kell.) Mexikó Monterrey városában a rádió minden nap reggel hat órakor, délben és este hatkor közvetíti az imát. Ugyanezekben az időpontokban a Fülöp-szigetek katolikus rádióadói is adják (mind helyi idő szerint). Az Egyesült Államokban és Kanadában több laikusok menedzselte katolikus adó naponta közvetít Úrangyala imát.

The Angelus

The Angelus [1] („Az úrangyala”) a címe egy amerikai katolikus havi magazinnak.

Külső hivatkozások