„Nate Mendel” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a 1968-ban született személyek kategória hozzáadva (a HotCattel)
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 18 interwiki link migrálva a Wikidata d:q345294 adatába
57. sor: 57. sor:
[[Kategória:Basszusgitárosok]]
[[Kategória:Basszusgitárosok]]
[[Kategória:1968-ban született személyek]]
[[Kategória:1968-ban született személyek]]

[[en:Nate Mendel]]
[[cs:Nate Mendel]]
[[de:Nate Mendel]]
[[es:Nate Mendel]]
[[fi:Nate Mendel]]
[[fr:Nate Mendel]]
[[gl:Nate Mendel]]
[[it:Nate Mendel]]
[[ko:네이트 멘델]]
[[nl:Nate Mendel]]
[[nn:Nate Mendel]]
[[no:Nate Mendel]]
[[pl:Nate Mendel]]
[[pt:Nate Mendel]]
[[ru:Мендел, Нэйт]]
[[sk:Nate Mendel]]
[[sr:Нејт Мендел]]
[[sv:Nate Mendel]]

A lap 2013. március 10., 01:30-kori változata

Nate Mendel
Nate Mendel 2009-ben
Nate Mendel 2009-ben
Életrajzi adatok
Születési névNathan Gregor Mendel
Született1968. december 2. (55 éves)[1][2]
Richland
IskoláiHanford High School
Pályafutás
Műfajokrock, grunge rock, post-grunge, punk
EgyüttesFoo Fighters, Sunny Day Real Estate, Juno, The Fire Theft
Hangszerbasszusgitár
Tevékenység
  • rockzenész
  • dalszerző
IPI-névazonosító00181675549
A Wikimédia Commons tartalmaz Nate Mendel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nathan Gregor Mendel, azaz Nate Mendel (1968. december 2., Richland, Washington) amerikai zenész, a Foo Fighters basszusgitárosa.

Élete

Zenei karrierjét a Diddly Squat nevű punkbandában kezdte. Akkoriban több népszerű punkzenekarban játszott: Christ on a Crutch, Brotherhood (későbbi névváltás során Seattle Straight edge), Galleons Lap. A Sunny Day Real Estate és a Juno tagja is volt, mielőtt 1995-ben a Foo Fighters-höz csatlakozott. Bár a Sunny Day Real Estate még összeállt két album erejéig ("How It Feels to be Something On", "The Rising Tide"), végül is a Foo Fighters-nél maradt. Később összeállt két egykori Sunny Day Real Estate taggal, és megalakították a The Fire Theft-et, amivel kiadtak egy lemezt 2003-ban.

Fiatalon szerzett egy szerepet egy kis filmben, az Our Burden Is Light-ban, ahol a főszereplő nő legjobb barátját alakította. A filmben Nate egy Bleeder nevű bandában basszusozik, amiben bandatag még Jessica Ballard, és Taylor Hawkins is.

Nate Mendel a Foo Fighters-höz csatlakozott basszusgitárosként, amit a Nirvana egykori dobosa, Dave Grohl alapított. A banda azóta hét stúdióalbumot és egy koncertalbumot adott ki. Mendel azóta is együtt játszik Dave Grohl-lal, Taylor Hawkins-szal, és Chris Shiflett-tel. Mendel és Grohl a két alapítótag a bandában, bár Pat Smear volt az eredeti ritmusgitáros, aki pár év szünet után a Skin and Bones koncerten tért vissza, mint turné-gitáros, azonban csak 2010-ben lett ismét tag.

Mendelnek egy fia van, Noah. Nate a Hanford Jr/Sr. nevű középiskolába járt, Richland-ben, Washington-ban. Gördeszkás, később BMX versenyző is volt. Nate rendszeresen odafigyel a hivatalos Foo Fighters blogra.

Technika

Nate általában pengetővel basszusgitározik. Ritkán penget ujjaival, általában csak egy-egy számban ("Marigold", Come Alive"), de a "Skin and Bones" névre keresztelt koncerten is az ujjaival pengetett.

Nate nagyon ritkán énekel. Mindazonáltal háttérvokálos volt Chris Shiflett-tel a "Monkey Wrench" és az "I'll Stick Around" című számokban a There Is Nothing Left To Lose album turnéján, 2000-ben (azóta sem énekelt koncerten).

Felszerelés

Mendel fő felszerelése Fender Precision basszusgitárokból áll, de gyakran használ klasszikus basszusgitárokat is. Szintén gyakran használja még a Lakland Bob Glaub basszusgitárokat turnékon.

A "The Pretender" videoklipben Lakland basszusgitárral lehet látni, míg a "Best Of You"-ban és a "Long Road To Ruin"-ban Gibson Ripper-eket használ.

Az effektpedáljai nagyon egyszerűek (és kevés van). A repertoáljához tartozik egy Fulltone basszusvezérlő, egy Boss GEB-7, és egy Boss TU-2 torzítópedál.

Az AIDS elleni mozgalma

2000 januárjában Nate Mendel csatlakozott az Alive & Well AIDS Alternatives-hez egy Los Angeles-i fellépés erejéig. Az Alive & Well AIDS Alternatives egy olyan csapat, amely felhívja a figyelmet az AIDS és a HIV komolyságára, életveszélyességére. A csapat alapítója Christine Maggiore egy beszédet tartott a koncerten, ahol arra utalt, hogy az AIDS-et a droghasználat is kiválthatja, és hogy a HIV fertőzés antivírusát a fertőzött embereken kellene kikísérletezni, nem egészségeseken. Maggiore követte a saját tanácsát a lánya ügyében is, aki 3 éves AIDS fertőzéssel 2005-ben meghalt. Maga Maggiore 52 évesen 2008-ban halt meg egy tüdővizsgálat során.

Egy Alive & Well interjúban Nate ezt nyilatkozta a Mother Jones magazinnak: "...az AIDS-ről csak feltevések léteznek, az ellenszert is feltevések alapján próbálják kikísérletezni." Azért ítéli el a HIV teszteket, mert pontatlannak érzi őket, ráadásul a kikísérletezett gyógyszerek nem hatnak, és bizonyítottan mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezen és a többi hasonló nyilatkozatok (mint kiderült) nem takarnak tudományos felkészültséget. A Foo Fighters nem sorolja a honlapján az Alive & Well-t a támogatott jótékonysági szervezetek között 2008-tól.

Forrás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nate Mendel című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 17.)
  2. Česko-Slovenská filmová databáze (cseh nyelven), 2001