„Fly Like a Bird” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 6 interwiki link migrálva a Wikidata d:q927553 adatába
62. sor: 62. sor:
[[Kategória:Mariah Carey-kislemezek]]
[[Kategória:Mariah Carey-kislemezek]]
[[Kategória:2006 kislemezei]]
[[Kategória:2006 kislemezei]]

[[en:Fly Like a Bird]]
[[de:Fly Like a Bird]]
[[es:Fly Like a Bird]]
[[fr:Fly Like a Bird]]
[[pl:Fly Like a Bird]]
[[pt:Fly Like a Bird]]

A lap 2013. március 9., 05:26-kori változata

Mariah Carey
Fly Like a Bird
kislemez a(z) The Emancipation of Mimi albumról
B-oldalMy Saving Grace
Megjelent2006. április 3.
FelvételekNew York City, Capri; 2004
StílusR&B/gospel
Nyelvangol
Hossz3:52
KiadóIsland Records
SzerzőMariah Carey, James „Big Jim” Wright
ProducerMariah Carey, James Wright
Helyezések
Mariah Carey-kronológia
Say Somethin’
(2006)
Fly Like a Bird
(2006)
Mine Again
(2006)
SablonWikidataSegítség

A Fly Like a Bird Mariah Carey amerikai popénekesnő nyolcadik kislemeze tizennegyedik, The Emancipation of Mimi című albumáról. A gospel hatású dalban Mariah egyenesen Istenhez beszél; a dal üzenete, hogy a hit túlsegít a nehézségeken. Csak promóciós kislemezen jelent meg.

Háttere

Carey írta a dalszöveget és a fődallamot, és megkérte temploma lelkészét, Clarence Keatont, hogy mondjon rá pár szót. Keaton a Bibliából olvasott fel egy részt: Weeping may endure for the night, but joy will come in the morning. (az angol szöveg szó szerint: „A sírás tarthat egész éjjel, de reggel eljön az öröm”; a Károli-féle fordításban „este bánat száll be hozzánk, reggelre öröm”; 30. zsoltár 6.) Az énekesnő azt nyilatkozta, ez a kedvenc dala az albumon, mert fontos üzenete van. Ezért került az album végére, utolsó dalként: mindent összefoglal.

Fogadtatása

A Fly Like a Birdöt 2 számot tartalmazó promóciós kislemezen (a másik dal a hasonló témájú My Saving Grace volt, a Charmbracelet albumról) küldték el az amerikai gospelrádióadóknak 2005. május 18-án. Mivel keveset játszották, a kiadó nem küldte el más rádióknak, de még így is sok más rádióadó kezdte játszani. Carey a februári Grammy-díjkiosztón előadta a dal és a We Belong Together egyvelegét; Wright zongorázott és orgonált hozzá. Az előadásnak nagy sikere volt, több kritikus az est fénypontjának és Careynek az utóbbi években előadott legjobb fellépésének tartották.

2006 áprilisában a dalt elküldték az urban és urban adult contemporary rádióknak, ugyanakkor, amikor a Say Somethin’-t a pop és rhythmic rádióknak. A Fly Like a Bird nem került fel a Billboard Hot 100-ra, de a Billboard Bubbling Under Hot 100 Singles slágerlistáján a 4. helyet érte el (ami a Billboard Hot 100 lista 104. helyének felel meg). A Hot R&B/Hip-Hop Songs slágerlistán a 19. helyet érte el, a Hot Adult R&B Airplay slágerlistát pedig hat hétig vezette. A dal hosszú időt töltött a slágerlistákon, a Hot R&B/Hip-Hop Songs listán a 24. héten jutott a legmagasabbra, és 50. hetében még mindig a Top 30-ban volt.

Miután Carey 2006 elején Grammy-díjat nyert, a dal Ázsiában is népszerű lett, különösen a Fülöp-szigeteken, de a slágerlistára nem volt jogosult felkerülni, mert csak promóciós kislemezként jelent meg.

Videoklip és remixek

A dalhoz terveztek ugyan videoklipet, végül azonban nem készült. Kanye West és Melonie Daniels készítettek remixet a dalhoz, felhasználva egy részletet az Earth, Wind & Fire Keep Your Head to the Sky című számából; Maurice Joshua és Tracy Young is készítettek remixeket: a Maurice Joshua Anthemet és a Needin’ You Remixet, de hivatalosan ezek egyike sem jelent meg.

Hivatalos remixek, verziók listája

  • Fly Like a Bird (Kanye West Remix)
  • Fly Like a Bird (Maurice Joshua Anthem)
  • Fly Like a Bird (Needin’ You Remix)

Helyezések

Slágerlista (2006) Legmagasabb helyezés
USA Billboard Bubbling Under Hot 100 Singles 4[1]
USA Billboard Hot 100 Airplay 66[2]
USA Billboard Hot Adult R&B Airplay 1[3][4]
USA Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs 19[5]

Források

  1. Billboard Singles Charts (Bubbling Under Hot 100 Singles). Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 2006. június 24. [2011. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 11.)
  2. Billboard Singles Chart (Hot 100 Airplay). Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 2006. július 22. [2011. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 11.)
  3. Carey Sheds Chains of Tabloids Past With 'Emancipation'. Sarasota Herald-Tribune. The New York Times Company, 2005. április 15. (Hozzáférés: 2011. június 29.)
  4. Billboard Singles Charts (Hot Adult R&B Airplay). Billboard. Nielsen Business Media, Inc, 2006. július 22. [2011. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 11.)
  5. Mariah Carey Album & Song Chart History (R&B). Billboard. Prometheus Global Media. (Hozzáférés: 2010. szeptember 14.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap