„Preem Palver” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
PityuBot (vitalap | szerkesztései)
a sci-fi-portál sablonja
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 2 interwiki link migrálva a Wikidata d:q1240116 adatába
10. sor: 10. sor:


[[Kategória:Alapítvány-univerzum|Palver, Preem]]
[[Kategória:Alapítvány-univerzum|Palver, Preem]]

[[en:Preem Palver]]
[[it:Preem Palver]]

A lap 2013. március 8., 11:35-kori változata

Preem Palver Isaac Asimov Alapítvány-Birodalom-Robot univerzumának egyik karaktere, a Második Alapítvány c. regényben szerepel és említik több más írásban is.

Preem Palver a Második Alapítvány huszadik Első Szólója volt. Ezt a tisztségét A.K. 351-től töltötte be. A mentalisták Alapítványának legkiemelkedőbb vezetője. Nagyrészt ő dolgozta ki és kivitelezte azt a tervet, mely az Öszvér által a Seldon-tervnek okozott károkat volt hivatva helyrehozni. Személyesen utazott a Kalganra, mint kereskedő, és ő felügyelt Arkady Darellre Trantori tartózkodása idején.

A későbbi időkben Palvert úgy emlegetik, mint a valaha élt legjobb pszichohistorikust – természetesen csak Hari Seldon után – és a Második Alapítvány legerősebb kezű vezetőjét. Személye példakép, egyfajta ideális mentalistának tekintik.

Valószínűleg Wanda Seldonnak, Hari Seldon unokájának valamint Stettin Palvernek, Seldon egykori testőrének és a Második Alapítvány első Első Szólójának leszármazottja. (Ennek ellenére nem állhat rokoni kapcsolatban Hari Seldonnal, mivel Wanda apja, Raych csak fogadott fiú volt.)