„Allah” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő eltávolítása: mt:Alla
Legobot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 93 interwiki link migrálva a Wikidata d:q234801 adatába
57. sor: 57. sor:
[[Kategória:Mindenható istenek]]
[[Kategória:Mindenható istenek]]
[[Kategória:Teremtő istenek]]
[[Kategória:Teremtő istenek]]

[[en:Allah]]
[[ace:Allah]]
[[af:Allah]]
[[am:አላህ]]
[[ar:الله (إسلام)]]
[[ast:Alá]]
[[av:Аллагь]]
[[az:Allah]]
[[ba:Аллаһ]]
[[be:Алах]]
[[be-x-old:Алаг]]
[[bg:Аллах]]
[[bn:আল্লাহ]]
[[br:Allah]]
[[bs:Allah]]
[[ca:Al·là]]
[[ce:Аллахl]]
[[ckb:خوا لە ئیسلامدا]]
[[cs:Alláh]]
[[cy:Al-lâh]]
[[da:Allah]]
[[de:Allah]]
[[dv:ﷲ]]
[[el:Αλλάχ]]
[[eo:Alaho]]
[[es:Alá]]
[[et:Allah]]
[[eu:Allah]]
[[fa:الله]]
[[fi:Allah]]
[[fr:Allah]]
[[gl:Alá]]
[[he:אללה]]
[[hi:अल्लाह]]
[[hr:Alah]]
[[hy:Ալլահ]]
[[ia:Allah]]
[[id:Allah]]
[[is:Allah]]
[[it:Allah]]
[[ja:アッラーフ]]
[[jv:Allah]]
[[ka:ალაჰი]]
[[kk:Аллаһ]]
[[kn:ಅಲ್ಲಾಹ]]
[[ko:알라]]
[[ku:Xweda]]
[[ky:Аллах]]
[[lb:Allah]]
[[lez:Аллагь]]
[[ln:Allah]]
[[lt:Alachas]]
[[lv:Allāhs]]
[[mhr:Аллах]]
[[mk:Алах]]
[[ml:അല്ലാഹു]]
[[mrj:Аллах]]
[[ms:Allah]]
[[nds-nl:Allah]]
[[nl:Allah]]
[[nn:Allah]]
[[no:Allah]]
[[pa:ਅੱਲ੍ਹਾ]]
[[pl:Allah]]
[[pnb:الله]]
[[pt:Alá]]
[[ro:Allah]]
[[ru:Аллах]]
[[sah:Аллаах]]
[[scn:Allah]]
[[sd:الله]]
[[sh:Allah]]
[[simple:Allah]]
[[sk:Alah]]
[[sl:Alah]]
[[so:Allaah]]
[[sq:Allahu]]
[[sr:Алах]]
[[ss:Allah]]
[[su:Alloh]]
[[sv:Allah]]
[[sw:Allah]]
[[ta:அல்லாஹ்]]
[[tg:Оллоҳ]]
[[th:อัลลอฮ์]]
[[tr:Allah]]
[[tt:Allah]]
[[uk:Аллах]]
[[ur:اللہ]]
[[uz:Alloh]]
[[vi:Allah]]
[[yo:Allah]]
[[zh:安拉]]

A lap 2013. március 6., 21:49-kori változata

Átírási segédlet
Allah

Eredeti írásmódja:الله

Tudományos átírása:al-Lāh

Fordítás:Az Isten

Allah arab kifejezés Isten megnevezésére. Az Allah kifejezést elsősorban az iszlám használja, de az arab anyanyelvű keresztények és zsidók is ezt a szót használják a bibliai Isten megjelölésére, a muzulmán és keresztény araboknak sincs más szavuk istenre, mint Allah.[1]

Etimológia

Az Allah szó etimológiailag az arab iláh (istenség, isten) szóból származik. Az iláh kifejezéshez az al határozott névelő csatlakozik. Így az Allah szó konkrét jelentése „az Isten”. A szó távolabbról a sémi lh – Istent, istenséget jelölő szógyökből ered. (ld. még a héber Eloah (אלוה), az arámi Elah vagy a szír Alaha szavak)

Allah kifejezés a pre-iszlamikus időszakban

Allah-ligatúra szimbolikus zöld színben

Bár a köztudat az Allah kifejezést általában az iszlámhoz kapcsolja, a szó a pre-iszlamikus időszakban is a teremtő Istent, istenséget jelölte az Arab-félszigeten, a zsidók, keresztények, illetve a politeista arabság körében. A politeista arab vallásban Allah, mint világot termető fő-isten szerepelt, mindazonáltal számos más istenséget és félistent tiszteltek. Ezek közül Hubal, illetve Allah lányai (al-Lát, al-Uzzá és Manát) voltak a legfontosabbak. Több zsidó-keresztény tradícióból ismert személyt, így Ábrahámot, Ismaelt, Jézust és Máriát is tisztelték, és Mekkában bálványokat emeltek a tiszteletükre, számos további istenalak vezethető le Noé leszármazottainak nevéből.

A Korán, illetve a korai iszlám hagyomány, az arabságon belül említ egy mind a zsidó, mind a keresztény tradíciótól független, kizárólag Allahban hívő, monoteista közösséget, akiket hanifoknak nevez, illetve a Korán többször is úgy hivatkozik Allahra, mint akinek mindenhatósága a korabeli arab tradícióban is evidencia lenne. Mindazonáltal Allah kereszténységen és zsidóságon kívüli monoteista felfogására utaló forrás a pre-iszlám időszakól a Koránon kívül nem áll rendelkezésre, ilyen módon kérdéses, hogy ténylegesen létezett-e ilyen közösség. (Bonyolítja a kérdést, hogy a Korán Ábrahámot is ilyen hanifnak tekinti)

Az Allah kifejezést használó keresztény források a 4-6. századtól állnak rendelkezésre.(Um al Jimal (IV_V. sz.), Zabad (528) és Harran (568) feliratok)

Allah az iszlámban

Az iszlám vallás legfontosabb tétele az Allahban, az Egy Istenben való hit. (Shahada) Az iszlám világképében a világ minden jelensége, így az ember is Allahnak, és az Ő szolgálatának van alárendelve. E felfogásban Allah az egyetlen örökkévaló, állandó és a teremtő, az univerzum minden más materiális és transzcendens létezője pedig teremtett, kizárólagos feladatuk pedig Allah imádata, és szolgálata. A Korán 112. szúrája így fogalmazza meg az iszlám Istenképét: Mondd, Egy az Isten, Isten az Örökkévaló. Nem nemzett és nem nemzetett, nincs hozzá hasonló. Ebből következően az iszlám, illetve a Korán határozottan elutasítja és társításnak (sirk) tartja más alakok bármilyen formában istenként, (Isten megjelenéseként, megtestesüléseként, emanációjaként, fél-istenként stb.) történő tiszteletét. Ilyen módon a politeista hagyomány mellett elutasítja a kereszténység Jézus-képét is.

Allah jellemzői

Az iszlám szerint mindennek van színe, alakja, térfogata, neme és kora, csak Allahnak nincs. Ugyanis Ő minden dolog teremtője, Ő az egek és a föld kitalálója. Az iszlám hit szerint Allahnak 99 neve van pl. A Bölcs, a Tudó, a Látó stb. melyek jellemzőire utalnak. Ő nemcsak mindennek a kitalálója, hanem fenntartója is, és minden az Ő akaratától függ. Allah száma: 1. Ugyanis rajta kívül nincs több isten, éppen ezért az iszlám elutasítja a teremtményekhez való imádkozást, így a politeizmust, és a kereszténység Jézus képét. A Korán szerint minden ami az egekben és a földön van, az neki van alárendelve, így az ember is. Allah az iszlámban nem csak egy gondolat, hanem egy Élő személyiség.

Allah könyvei

Allahot nevezhetnénk írónak is, de ez istenkáromlás lenne a hit szeméből. Ugyanis Ő nem írt a szó szoros értelmében, hanem a prófétáinak mondta el a Szavait. Allah beszél. A Koránban az alábbi könyveiről olvashatunk:

  • Ábrahám iratai
  • Tóra
  • Zsoltárok
  • Evangélium
  • Korán

Az iszlám szerint a Korán eltörölt minden előbbi Kinyilatkoztatást, melyek csak egy néphez, míg a Korán az emberiségnek küldetett. Éppen ezért az iszlám a Koránt tartja a legnagyobb, egyetlen változatlan formájában fennmaradt Isteni Kinyilatkoztatásnak.

Források

  1. Lewis, Bernard; Holt, P. M.; Holt, Peter R.; Lambton, Ann Katherine Swynford. The Cambridge history of Islam. Cambridge, Eng: University Press, 32. o. (1977). ISBN 0-521-29135-6 

Külső hivatkozások

Commons:Category:Allah
A Wikimédia Commons tartalmaz Allah témájú médiaállományokat.