„Cao Cse” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
33. sor: 33. sor:
'''Cao Cse''' ([[pinjin]]: Cao Zhi; névváltozatok: ''C’ao Csi, Cao Cse-csien;'' [[192]] – [[232]]) [[kína]]i költő.
'''Cao Cse''' ([[pinjin]]: Cao Zhi; névváltozatok: ''C’ao Csi, Cao Cse-csien;'' [[192]] – [[232]]) [[kína]]i költő.


[[Cao Cao]], a nagy hatalmú tábornok harmadik fia, [[Cao Pi]] öccse volt a [[Han-dinasztia]] végén, a kínai történelem [[Három Királyság]] néven ismert szakaszában. Tizenhárom éves korától apja udvarában, [[Je]] városában élt. Bontakozó költői tehetsége megszerezte számára kora költői, többek közt a [[Csien-an kor hét költője]] barátságát. Cao Cao halála után bátyja, [[Cao Pi]] lett a császár, ettől fogva osztályrésze élete végéig a mellőzés és az üldöztetés lett. Rendkívüli tehetsége, amely a politikában nem juthatott szerephez, költészetében diadalra juttatta országos gondokban és nagyra törő tervekben eltelt fiatalsága reményeit, költőbarátaival eltöltött évei örömeit, s ezután ugyanilyen átható költői erővel panaszolta el számkivetettsége megaláztatásait, tehetetlenségét és nyomorúságát.
[[Cao Cao]], a nagy hatalmú tábornok harmadik fia, [[Cao Pi]] öccse volt a [[Han-dinasztia]] végén, a kínai történelem [[Három Királyság]] néven ismert szakaszában. Már fiatal korában megmutatkozott költői tehetsége. Húsz éves korában több mint tízezer verssort tudott fejnől idézni. Tehetsége megszerezte számára a kor híres költői, többek közt az apja által támgoatott [[Csien-an kor hét költője]] barátságát.
Cao Cao halála után bátyja, [[Cao Pi]] lett a császár, ettől fogva osztályrésze élete végéig a mellőzés és az üldöztetés lett. Rendkívüli tehetsége, amely a politikában nem juthatott szerephez, költészetében diadalra juttatta országos gondokban és nagyra törő tervekben eltelt fiatalsága reményeit, költőbarátaival eltöltött évei örömeit, s ezután ugyanilyen átható költői erővel panaszolta el számkivetettsége megaláztatásait, tehetetlenségét és nyomorúságát.


== Források ==
== Források ==

A lap 2013. február 21., 19:31-kori változata

Cao Cao
Cao Cse egy Qing (Csing)-kori ábrázoláson
Cao Cse egy Qing-kori ábrázoláson
Élete
Született192
Elhunyt232 (39-40 évesen)
SírhelyTomb of Cao Zhi
Nemzetiségkínai
SzüleiEmpress Dowager Bian
Cao Cao
GyermekeiCao Zhi
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)költészet
Alkotói éveiHan-dinasztia; a Három Királyság kora
A Wikimédia Commons tartalmaz Cao Cao témájú médiaállományokat.

Cao Cse (pinjin: Cao Zhi; névváltozatok: C’ao Csi, Cao Cse-csien; 192232) kínai költő.

Cao Cao, a nagy hatalmú tábornok harmadik fia, Cao Pi öccse volt a Han-dinasztia végén, a kínai történelem Három Királyság néven ismert szakaszában. Már fiatal korában megmutatkozott költői tehetsége. Húsz éves korában több mint tízezer verssort tudott fejnől idézni. Tehetsége megszerezte számára a kor híres költői, többek közt az apja által támgoatott „Csien-an kor hét költője” barátságát.

Cao Cao halála után bátyja, Cao Pi lett a császár, ettől fogva osztályrésze élete végéig a mellőzés és az üldöztetés lett. Rendkívüli tehetsége, amely a politikában nem juthatott szerephez, költészetében diadalra juttatta országos gondokban és nagyra törő tervekben eltelt fiatalsága reményeit, költőbarátaival eltöltött évei örömeit, s ezután ugyanilyen átható költői erővel panaszolta el számkivetettsége megaláztatásait, tehetetlenségét és nyomorúságát.

Források

  • Elisseeff: Elisseeff-Poisle, Danielle. La civilisation de la Chine classique, Vadime Elisseeff, Arthaud, 580. o.. ISBN 2-7003-0228-1 (1979) 
  • Világirodalmi lexikon II. (Cam–E). Főszerk. Király István. Budapest: Akadémiai. 1972. 47. o.