„Szerkesztő:Szomjasrágó/próbalap” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Szomjasrágó (vitalap | szerkesztései)
Szomjasrágó (vitalap | szerkesztései)
110. sor: 110. sor:


[[en:Doomlord (video game)]]
[[en:Doomlord (video game)]]

== Jegyzetek ==

{{jegyzetek}}

A lap 2013. január 27., 20:22-kori változata

Végzetúr
KiadóBeholder Kft.
TervezőTihor Miklós
MotorPHP
Platformokplatformfüggetlen (böngészőből játszható)
Kiadási dátum2008. szeptember 22.
MűfajMMORPG
SablonWikidataSegítség

A Végzetúr a Beholder Kft. MMORPG, fantasy stílusú játéka. Kliens szoftver letöltése nélkül, tetszőleges böngészőből játszható. A játékosoknak egy karaktert, ún. végzeturat kell fejleszteniük. A játék PvP stílusú, azaz a játkosok egymás ellen játszanak.

A játék története

Az előzmények

A játék a Beholder Kft. sok más szerepjátékához hasonlóan Ghalla világában játszódik. Ghalla világ kezdetben sok értelmes faj lakta: elfek, emberek, törpék, gnómok, és trollok lakták, valamint a Beholder Kft. által létrehozott, máshol nem szereplő három faj: az árnymanók, az alakváltók, és a kobulderák. Ebben a környezetben játszódik a Túlélők Földje játék. Később, ugyanilyen levelezős szerepjáték formában jelent meg a Túlélők Földje folytatása, az Ősök Városa. Ebben a világban Ghallára leszállt az „Ellenség”, egy más bolygóról érkezett, mindent felzabáló faj. Ghalla világának lakói a hegyekbe menekültek. A hegyekben az alakváltók leszármazottai, a galetkik voltak a domináns faj, a többi, mint az elfek, és sok állat sokkal kevesebb létszámban volt fellelhető. Itt játszódik Böszörményi Gyula Rúvel hegyi legenda könyve, valamint az Álomfogó-sorozat egy része.

A végzeturak

A galetkik a mélyben lassan megerősödtek, és egy háborúban elkergették az Ellenséget, de a győzelem nem volt teljes: az Ellenség megfertőzte gyűlölettel az elméjüket. A galetkik még régebben megtanulták, hogy az élőlények lélekenergiáját kinyerjék és saját hasznukra fordítsák. Végzeturaknak nevezték el magukat, és egymásnak estek. Amikor egy végzetúr meghalt, a felszabaduló lélekenergia általában a támadót is megölte, és vortexviharok keletkeztek. Ezek elhárítására a végzeturak megállapodtak, hogy nem ölik meg egymást, csak elorozzák társuk lélekenergiájának egy részét.[1] A játékban a varázslatok tekercsekben vásárolható tárgyak, amelyek ugyanúgy viselkednek, mint a játékos többi tárgya.

A játék

A játék elején létrehozol egy karaktert, amely hét tulajdonsággal rendelkezik. A tulajdonságok fejlesztésére és tárgyak vásárlására lélekenergia (LE) használható fel. Lélekenergiát lehet vadászattal és portyával szerezni szerezni. A vadászat meghatározott ideig tart (kezdetben öt percig, ami csökkenthető), és a jutalmat egy kvízkérdés helyes megválaszolásával lehet növelni. A kvízkérdéseket a játékosok írják. A portyában két karakter csap össze, itt a győzelem nem biztos. A portyában az a karakter a győztes, aki többet sebez a másiknál az adott körök alatt. A portya egy varázslatkörből és három közelhari kröből áll. A vadászat cselekvéspontért (CSP), míg a portya portyapontért (PP) megy végbe. A játék, bár PvP stílusú, biztosít szövetségeket, amelyek a játékosoknak bónuszt adnak, és ahol a kzös célért összefoghatnak.

Az erőforrások

A játék kezdetben négy erőforrást tartalmaz: lélekenergia, életpont, varázspont, és őskő.

A lélekenergia

A lélekenergia, vagy LE (játékosszlengben néha ) az alapvető erőforrás, amely minden élő szervezetben megtalálható, a végzeturak pedig ki tudják őket nyerni az élőlényekből. A lélekenergia szolgál a tulajdonságok, szakértelmek fejlesztésére, és a tárgyak vásárlásárais.

Az életpont és a varázspont

Az életpont (ÉP) és a varázspont (VP) folyamatosan regenerálódó képességek. Az életpont a portyázáshoz kell; ha a játékos 1 ÉP-re kerül, elájul, ha pedig a maximum életpontjának 15%-a alatt van, nem kezdeményzhet portyát. A varázspontok a varázslatok elmondásához szükségesek.

Az őskő

Az őskövek varázserejű kristályok, amelyek értéke lélekenergiában nem mérhető. A játékos őskövet (a játékosszelngben kavics) kap, ha pénzt fizet be a Beholder Kft.-nek. Az őskövekért plusz szogáltatásokat és tárgyakat lehet venni.

Egyéb erőforrások

A játék során a magasabb tapasztalati szinteken több erőforrás is szerezhető, legtöbbször a fentebbi erőforrások segítségével.

Szintek

A játékosok „virtuális korának” megállapítására szolgál a tapasztalati szintjük. A szintlépéshez tapasztalati pontokat (TP) kell gyűjteni, ezeket a karakter portyázáskor és vadászatkor kapja, minél nagyobb a szintje, annál többet.

A szintlépéssel járó bónuszok

Minden szintlépéssel bónuszt kap a játékos.

  • A maximális életpont és varázspont növekedik
  • A vadászatért kapott lélekenergia és tapasztalati pont növekedik
  • Új tárgyak válnak elérhetővé.

A tárgyak

A harcban a játékos a magára vett tárgyakkal harcol. Négyféle tárgyat vehet fel: fegyvert, páncélt, pajzsot, varázslatot. Ezeket magára kell vennie, csak ilyenkor használhatja. A tárgyak bónuszokat adnak a tulajdonságokra. A játékosok a szintüknél magasabb szintű tárgyakat nem vásárohatnak.

Legenda

Minden szintlépéskor megjelenik egy új Legenda pont, ebben van a játék története leírva.

A tulajdonságok

A játékos kezdetben hét tulajdonságot kap. A játékos tulajdonságai a többi játékos számára ismeretlenek, csak ezek összegét tudja (TÖ). A tulajdonságok a portyában való nyereség esélyét növelik.

  • Erő: a fizikai sezést növeli.
  • Védekezés: az ellenfél találati esélyét csökkenti.
  • Támadás: a játékos találati esélyét növeli.
  • Egészség: a játékos életpontjainak számát növeli.
  • Taumaturgia: a varázslat hatását növeli.
  • IQ: a játékos varázslatának találati esélyét növeli, és az ellenfélét csökkenti.
  • Mágia: a varázspontok számát növeli.
  • Szerencse: a szerencse nem alaptulajdonság, a szövetségi épületek építésével növelhető. A véletlen eseményeket folyásolja be.
  • Bónusz tulajdonságok: csak tárgyakból szerezhetőek meg.
  • Szakértelmek: harmadik tapasztalati szinttől elérhetőek. Olyan tulajdonságok, amelyek nem közvetlenül a harcban, hanem a játék valamely más területén segítenek.

A harcrendszer

A játék harcrendszere a játékosok tulajdonságait méri össze, amihez véletleneszerű eredményt ad, így jön létre a tapasztalható eredmény. Az eredmény leírás formájában látható.

A hordák

A játékosok a játék elején négy horda közül választhatnak, amelyek közül mindegyik kap valamilyen bónuszt. A játékosok nem támadhatják meg a saját hordájuk tagjait.

  • Gyémánt Horda: ennek a hordának a tagjai több lélekenergiát kapnak a portyáért.
  • Smaragd Horda: több varázspontjuk van, és nagyobb mágikus sebzést okoznak.
  • Rubin Horda: nagyobb fizikai sebzést okoznak.
  • Zafír Horda: gyorsabban regenerálódnak.
  • Kristály Horda: a Kristály Horda (KH) tagjai NJK-k, azaz nem játékos karakterek gyűjteménye, akik csupán ellenfélként léteznek.

Az események

Az események, vagy eventek ideiglenesen létező, általában egy közös célt a játékosok elé tűző „programok”. Ezek a következőképpen zajlanak: megjeleneik egy kihívás, amit a játékosoknak közösen le kell győzniük, vagy több, szövetségtől és hordától független csapatban versengeniük egymással. Ha ez sikerült, az eseményen résztvevők jutalmakat kapnak. A legtöbb eventből egy évben kettő van.

Külső hivatkozások

Jegyzetek