„Fásy Ádám” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a OsvátA átnevezte a(z) Fásy ádám lapot a következő névre: Fásy Ádám: Írjuk a keresztnevét is nagy betűvel
a Médiaszemélyiségek kategória hozzáadva (a HotCattel)
38. sor: 38. sor:


Fásy Konyhája: [http://www.fasykonyha.hu/ Receptek]
Fásy Konyhája: [http://www.fasykonyha.hu/ Receptek]

[[Kategória:Médiaszemélyiségek]]

A lap 2013. január 25., 14:44-kori változata

Fásy Ádám (szül. Gyoma, 1952. március 23-a), a Zeneexpressz (Fásy Mulató) tulajdonosa, műsorvezetője, Bláthy Gusztáv-díjas,a Pálinka Lovagrend tagja.

Életútja

Gyermekkora

Gyöngyösi Blanka és Fásy Ferenc gyermekeként látta meg a napvilágot 1952. március 23-án, Gyomán, ami ma már Gyomaendrőd része. Középiskoláját, speciál üvegező tükörkészítő, csiszoló szakot Budapesten végezte.

Vendéglátóipari karrierje

A középiskola elvégzése után a vendéglátással úgy ismerkedett meg, hogy felszolgáló lett Fonyódon. Ezzel nem elégedett meg, pár évvel később az üzletvezetői képesítést is megszerezte, majd szakácsnak tanult. 1993-ban felsőfokú vendéglátó menedzser diplomát szerzett, saját elmondása szerint azóta is szíve csücske a vendéglátás, azon belül a gasztronómia. Számos kulináris díjban részesült, saját recepteket fejlesztett, azonban ma már nem hivatásszerűen, sokkal inkább szeretetből főz.

A '70-es évek elejétől egészen 1994-ig dolgozott a vendéglátásban, megmászva a ranglétrát. Volt felszolgáló, szakács, üzletvezető, igazgató és vezérigazgató. A fonyódi Delta étterem után a balatonfüredi Márka ételbárban dolgozott. A szeghalmi Puszta Csárdában, majd a körösladányi Vén Márkus vendéglőben üzletvezető-helyettes volt. Innen került 1983-ban Dévaványára, ahol egy éven át a Vadkacsa vendéglőt vezette. 1984-1988 között Gyulán az Aranykereszt Hotel igazgatója lett. 1989-ben gasztronómiai tanulmányúton vett részt, fél Európát bejárta. 1990-1991-ben magánvendéglőket nyitott: Békéscsabán a Bella Itáliát, Gyulán a Blanka éttermet és az Anita sörözőt. Ezt követően Békés megye legnagyobb szállodáját, a Fiume Hotelt irányította 1994-ig.

Az éttermek, szállodák után hirtelen váltással a magyar játékkaszinólánc, a Casinos Hungary dél-kelet európai regionális vezérigazgató-helyettesének nevezték ki. Ezt a tisztet hat éven át (1994-2000 között) töltötte be.

Médiasikerek

A 90’-es évek elején tűzte ki célul, hogy meghódítja a médiát. 1991-ben a Miss Universe Hungary, a Miss Europe Hungary és a Miss Intercontinental Hungary licenszek tulajdonosa lett, majd 1995-ben csatlakozott ezekhez a Miss World Hungary ([Universe Hungary]. A szépségiparban 2006-ig volt aktívan jelen.

Időközben műsorvezetőként és egy zenei műsor házigazdájaként is debütált: 1998-tól 2005-ig az Emberközelben című tévéműsor szerkesztője és műsorvezetője volt, 1999-től a Magyar ATV-n futó nagysikerű Fásy Mulató – Zeneexpressz műsor tulajdonosa és műsorvezetője.

Díjak, elismerések, szakmai tagságok

  • 1996. Bárczy Gusztáv-díj
  • 1998. Az év mecénása díj
  • 2000. A világ legjobb karitatív szervezete díj
  • 1998-tól 2010-ig a Kereskedők és Vendéglátósok Országos Szövetségének társelnöke
  • 2011-től a Bio-Agrár Kultúra Egyesület nagykövete
  • 2011-től a Pálinka Lovagrend tagja
  • 2003 óta a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségi tagja

Magánélete

Felesége, Marika dinamikus, okos, határozott nő, kapcsolatuk 1991-ben, komáromi rokonainál vendégeskedve kezdődött: elmondása szerint szerelem volt első látásra, ami azóta is tart. Szerelmüket kislányuk, Zsüliett születése pecsételte meg. Mottója szerint "a Fásy Birodalom alapköveit hárman, Zsüliett, Marikám és jómagam fektettük le."

Kislánya 1998. február 11-én született Budapesten. Sokan csak Zsülikeként említik, amit ma már tudatosan szeretne átváltoztatni Zsüliettre.

Források

Fásy Ádám honlapja: Honlap

Sztárlexikon: Sztárlexikon

Fásy Konyhája: Receptek