„BIOS” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TjBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.2) (Bot: következő hozzáadása: nn:BIOS
LaaknorBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3rc2) (Bot: következő hozzáadása: is:BIOS
49. sor: 49. sor:
[[hr:BIOS]]
[[hr:BIOS]]
[[id:BIOS]]
[[id:BIOS]]
[[is:BIOS]]
[[it:BIOS]]
[[it:BIOS]]
[[ja:Basic Input/Output System]]
[[ja:Basic Input/Output System]]

A lap 2013. január 14., 17:36-kori változata

A BIOS az angol Basic Input / Output System kifejezés rövidítése, ami magyarul alapvető bemeneti / kimeneti rendszert jelent, és a számítógép szoftveres és hardveres része közötti interfész megvalósítására szolgál. Fizikailag az alaplapon lévő BIOS, az egyes bővítőkártyákon található BIOS és ezek eszközmeghajtói alkotják a számítógép BIOS-át. Ezek közül az alaplap BIOS-a a BIOS legfontosabb része, mert ez tartalmazza az alapvető konfigurációs beállításokat és hajtja végre a diagnosztikai ellenőrzéseket. A BIOS-t egy az alaplapon elhelyezkedő integrált áramkör tartalmazza (a régebbi típusokban ROM-ba égetve, később EEPROM, manapság Flash RAM-ban. . A BIOS chipjének a kapacitását megabitekben (Mb) mérjük, egy chip általában 1-4 Mb memóriát tartalmaz. Két része van: fix rész, variábilis rész.

Annak érdekében, hogy biztosítsuk a számítógép helyes működését, a BIOS-nak ismernie kell a gép paramétereit, valamint a jelenlegi konfigurációt. Ez az információ egyrészt magába a BIOS-ba van bekódolva (pl ACPI információk, IRQ routing), másrészt a CMOS RAM (Complementary Metal Oxide Semiconductor RAM) tárolja. Ez egy speciális memória, melynek elektromos táplálását akkumulátor vagy elem segítségével oldják meg. Ez is az alaplapon található. Ennek a rendszernek köszönhető, hogy a CMOS adatai a gép kikapcsolása után sem tűnnek el.

A BIOS feladatai

Történelme

Mikor az IBM megalkotta a PC-t, akkor a firmware szerepet a BIOS nevű program kapta, ám a jól megalkotott firmware-ekkel ellentétben manapság csak hátrányt kovácsol, bár ez nem csak neki köszönhető, hanem az x86 processzorcsalád történetéből adódóan ragaszkodnak a visszafelé való kompabilitáshoz, ezért évtizedek óta elavult technikákat próbál újdonsültekkel ötvözni, mondhatni kevés sikerrel.

Az Intel a Tiano kódnevű termékével kívánja leváltani a közel 20 esztendős BIOS-t.

Lásd még

IBM-kompatibilis PC

Forrás

HUPwiki