„Filiszteusok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ZéroBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: eu:Filistar
LaaknorBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3rc2) (Bot: következő hozzáadása: da:Filistre (folkeslag)
42. sor: 42. sor:
[[cs:Pelištejci]]
[[cs:Pelištejci]]
[[cy:Ffilistiaid]]
[[cy:Ffilistiaid]]
[[da:Filistre (folkeslag)]]
[[de:Philister]]
[[de:Philister]]
[[el:Φιλισταίοι]]
[[el:Φιλισταίοι]]

A lap 2013. január 12., 19:56-kori változata

A filiszteusok mediterrán eredetű, kora vaskori nép. Szerepelnek az ókori Keletet végigdúló tengeri népek között, azok második inváziójában („második tengeri koalíció”). Az egyiptomi dokumentumok pršt.w vagy plśt.w néven nevezik őket, a törzsnév valószínűleg paleszet volt (lásd Palesztina). Eredeti nyelvük ismeretlen, de valószínűleg nem sémi, hanem indoeurópai volt; később átvették a kánaáni dialektust és írást.

Nevükből származik a kulturálatlan, földhözragadt embert, nyárspolgárt jelölő filiszter szó, valamint abból — a Pilistina, Philistina szavakon át — eredeztethető a Palesztina név is. Traianus császár az 70-es hadjárata, a jeruzsálemi szentély lerombolása és a zsidók elűzése után önálló provinciává szervezte a területet.

Történetük

A tengeri népek második hullámával az i. e. 12. században érkeztek talán az Égei-tenger felől [1], (a Biblia szerint Krétáról) a térségbe. Letelepedve Délnyugat-Palesztina földközi-tengeri partsávját és Kánaán déli részét lakták. Főbb városaik:

Ezeket az Egyiptomból Szíriába vezető út mellett építették, és ezek szövetkeztek egymással. Erős szövetségük és vaslelőhelyeik évszázadokra Izrael ellenfeleivé tették őket.

A biblikus történetírás szerint különösen a bírák korában állandóan harcoltak Izrael törzseivel, főleg Sámson, Saul és Dávid hadakozott sokat ellenük. Elpusztították Silót, elfoglalták Megiddót és Bét-Seánt, megszerezték a frigyládát. Dávid visszaszorította őket a tengerparti sávra, de ott Ámosz próféta korában még függetlenek voltak: a zsidók véglegesen soha nem tudták legyőzni őket.

I. e. 734-ben III. Tukulti-apil-ésarra csapatai megszállták városaikat, miközben egészen Egyiptom határáig nyomultak előre. A filiszteusok ezután Asszíria vazallusai lettek, és évi adót fizettek Asszíriának, majd Babilóniának. Az i. e. 6. században eltűntek, asszimilálódtak, részben beolvadtak arámi és arab népességbe.

Hivatkozások

  1. http://www.mult-kor.hu/20100406_szenzacios_lelet_arulkodik_a_filiszteusok_kultuszarol
  2. http://www.mult-kor.hu/20100715_megtalaltak_goliat_szulovarosat

Források

  • Bánosi György – Veresegyházi Béla: Eltűnt népek, eltűnt birodalmak kislexikona. Budapest: Anno. 1999. 46–47. o. ISBN 963-9199-29-X  
  • Magyar nagylexikon VIII. (Ff–Gyep). Főszerk. Bárány Lászlóné. Budapest: Magyar Nagylexikon. 1999. 17. o. ISBN 963-85773-9-8  
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap